Dat openbare bibliotheken een belangrijke maatschappelijk rol vervullen, zal u hier al eerder hebben gelezen. IFLA wijst er ons nog eens op dat ook bibliotheken, en bij uitbreiding de volledige BAD-sector, kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze zeventien doelstellingen zijn de opvolgers van de (betreurde) VN-Millenniumdoelstellingen en moeten voor eens en voor altijd armoede de wereld uithelpen, ongelijkheid uitsluiten, verantwoordelijke overheidsinstellingen creëren en duurzaamheid garanderen.
Omdat bibliotheken ook hun aandeel hebben in de ontwikkelingsagenda hertaalde IFLA de zeventien VN-doelstellingen naar de BAD-wereld. De poster die u bij dit nummer van META vindt, is het resultaat van die denkoefening. De poster maakt niet alleen duidelijk wat een vrije toegang tot informatie lokaal, nationaal en internationaal betekent maar inspireert u hopelijk ook om dit in de eigen context te verduidelijken.
Doelstellingen als deze hertalen naar die van de eigen instelling en ze vervolgens combineren met de prioriteiten van het lokale bestuur zou voor de BADsector trouwens een makkie moeten zijn. U moet uw maatschappelijke rol, ambities en inspanningen tenslotte toch keer op keer in de kijker werken om het voortbestaan van uw bibliotheek of archiefdienst te garanderen bij bestuur of beleid? Dat zo’n hertalingsopdracht allerminst evident is, stelde Nathalie Vallet (Universiteit Antwerpen) vast. Bibliotheek en bestuur hanteren bijvoorbeeld niet dezelfde woordenschat, laat staan denkpatronen. In haar artikel ‘(On)bekend is (on)bemind’ ontleedt ze hoe enkele openbare bibliotheken omgaan met deze vorm van strategisch management en reikt ze methodes aan voor succesvolle strategische koppelingen.
Beschouw de IFLA-poster die u bij dit nummer vindt dus gerust als een oefenblaadje. De blaadjes voor rekenen en taal ontgroeiden we maar in strategisch denken en handelen kunnen we nog veel punten sprokkelen. Gelukkig baart oefening kunst.