Google Indoor Maps

META Nummer 2016/7

Google Indoor Maps

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 01.09.2016

We hebben allemaal al eens een route opgezocht in Google Maps of via Streetview de foto’s van onze eigen straat of een vakantiewoning bekeken. Maar ook binnen in gebouwen kunnen we verloren lopen. Complexen zoals luchthavens, treinstations, winkelcentra, onderwijsinstellingen, maar ook grotere musea en bibliotheken, hebben vaak een complex grondplan met diverse faciliteiten onder één dak. Een online plattegrond komt dus zeker van pas.

Met Indoor Maps breidde Google de bekende routeplanner in 2011 uit met grondplannen en optionele 360-graden interieurfoto’s van populaire trekpleisters. De toepassing herkent de locatie van de gebruiker, en kan zelfs de verdieping aanduiden waarop we ons bevinden. Indoor Maps was eerst enkel beschikbaar in de VS, maar werd ondertussen in heel wat andere landen geïntroduceerd, ook in België. En we moeten ditmaal niet wachten tot het Googleteam voorbijrijdt en ons gebouw toevoegt, we kunnen dat zelf doen.

Binnenkijken

Het aantal organisaties en bedrijven dat in Vlaanderen al aan de slag is gegaan met Indoor Maps is nog relatief beperkt, maar wereldwijd gaat het om tienduizenden plattegronden. In het Verenigd Koninkrijk kan je bijv. een virtueel bezoek brengen aan het British Museum en de nieuwe openbare bibliotheek van Birmingham. In beide gevallen krijg je niet enkel een gedetailleerd grondplan te zien, maar kan je via Streetview ook binnenkijken. Naast de luchthaven in Zaventem, enkele NMBS-stations, een beperkt aantal winkelketens en winkelcentra, kan je in ons land o.m. virtueel rondwandelen in de gebouwen van de VUB, BOZAR en de Vooruit, de Basiliek van Koekelberg, het Paleis voor Schone Kunsten, het MOT (Museum voor de Oudere Technieken) en Autoworld. Via Indoor Google Maps kan je als bezoeker je makkelijker oriënteren binnen in een groot gebouw, en vind je er sneller je weg. Open Google Maps, zoek naar de betreffende locatie, zoom in en klik op het gebouw om de plattegrond weer te geven. Indien er meerdere verdiepingen zijn, kan je onderaan het gewenste niveau selecteren. Wanneer er ook foto’s beschikbaar zijn, kan je via Streetview 360° rondkijken op diverse plekken binnen het gebouw.

Zelf aan de slag

Wie een relatief klein gebouw wil toevoegen aan Indoor Maps kan dat snel en eenvoudig via het vierstappenplan van Google. Organisaties met meerdere gebouwen of een gebouw met meer dan 5 verdiepingen, nemen best vooraf contact op met Google.

Zoek het gebouw in Google Maps en laad vervolgens één of meerdere grondplannen op. Deze kaarten moeten van goede kwaliteit zijn en in .JPG, .PNG, .PDF, .BMP of .GIF-formaat zijn opgeslagen. Op de plattegronden kan je niet enkel muren aanduiden, maar ook meubilair en voorzieningen zoals toiletten, (rol)trappen en liften, balies, infopunten, zelfuitleenstations en studieplekken. Je kan bepaalde lokalen of locaties binnen in een gebouw ook een label meegeven. Gedetailleerde grondplannen hebben echter ook een nadeel: bij elke herinrichting of herschikking moet je de grondplannen opnieuw laten aanpassen. In een volgende stap match je je eigen plattegronden met de satellietbeelden in Google Maps. Het uitlijnen doe je door je plattegrond te verkleinen of vergroten, te draaien en te verplaatsen, tot het volledig overlapt met de contouren van je gebouw in Google Maps. Stuur je resultaat ten slotte met één klik door naar Google. Je Indoor Map wordt vervolgens nagekeken door Google, en na goedkeuring toegevoegd aan de kaartenapp. Dit kan enkele weken in beslag nemen.

Als bijkomend voordeel van het toevoegen van je grondplannen aan Indoor Maps, kan je de indoorkaarten gebruiken in je eigen applicaties en websites, dankzij de Google Maps API’s. Een API zorgt ervoor dat een programma of app kan communiceren met (een deel van) een andere toepassing, bijv. door kaarten, routebeschrijvingen en/of Streetview-foto’s te incorporeren in je website.

Virtuele rondleidingen

Voeg ten slotte nog foto’s toe aan de Indoor Maps, om je bibliotheek, museum of archief virtueel open te stellen voor het publiek. Bezoekers kunnen op die manier virtueel wandelen tussen de rekken en vitrines. Hiervoor heb je wel kwalitatief hoogstaande panoramafoto’s nodig. Een virtuele wandeling doorheen je gebouw bestaat dan ook uit een reeks aan elkaar gelinkte 360-graden foto’s. Deze panoramafoto’s worden volledig geïntegreerd in diverse Googletools zoals Google Maps en Google+. Bovendien zorgt deze verrijking voor een betere ranking in de Googlezoekresultaten.

Wil je zelf de nodige foto’s aanleveren, dan kan dat via de Street View App en een statief. Moet je veel foto’s maken, investeer dan in een sferische camera of huur een professionele firma in. Belangrijke culturele en toeristische organisaties, waaronder universiteiten en musea, kunnen ook via de website van Google een gratis fotoshoot aanvragen.

> Meer info op: https://www.google.com/maps/about/partners/indoormaps/ en https://www.google.com/maps/streetview/publish/.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be