Najaarsplannen
Tijdens de zomer van 2016 volgt nog een ‘zomerenquête’ bij de bibliotheken. Het projectteam wil daarmee de ontbrekende puzzelstukken vinden in verband met lokale koppelingen die het bibliotheeksysteem legt. Veel bibliotheken hebben bijvoorbeeld een zelfuitleenbalie of een betaalautomaat die informatie overneemt of wegschrijft in het bibliotheeksysteem. Ook andere verbanden, bijvoorbeeld met lokale bestel-, financiële of collectiemanagementsystemen wil het projectteam via de zomerenquête blootleggen.
Aangezien elke bibliotheek andere toestellen heeft met andere leveranciers, en de informatie-uitwisseling tussen het bibliotheeksysteem en de gekoppelde systemen niet overal standaard is, plant het team in september 2016 een bijeenkomst met de leveranciers van gekoppelde systemen die op de Vlaamse markt actief zijn. De bedoeling is om hen te informeren over het project EBS, en van hen nodige input te krijgen om een goede werking van alle gekoppelde bibliotheekinfrastructuur in het EBS te kunnen garanderen. Het gaat dan onder andere over de mogelijke protocollen informatie tussen het bibliotheeksysteem en de fysieke infrastructuur uit te wisselen. De leveranciers van betaalautomaten en zelfuitleenbalies vragen we naar hun visie over de functionaliteit die in het bibliotheeksysteem zeker voorzien moet zijn om de gekoppelde infrastructuur zijn werk te laten doen. Het ook van belang om van de leveranciers van de bibliotheekinfrastructuur een inschatting te krijgen over de voorbereidingstijd voor een migratie naar het EBS, en bij hen te peilen naar ideeën over mogelijke fasering tijdens de migratie.
In de loop van de zomer zet het projectteam ook de lijst van functionele vereisten voor lenersbeheer, circulatie en inventarisbeheer op punt. Zoals beloofd tijdens de infosessies kunnen bibliotheken die feedback willen geven, deze lijst opvragen bij het projectteam. Die lijst geeft weer wat het nieuwe bibliotheeksysteem zou moeten kunnen, en is samengesteld uit alle mogelijke functies waar tijdens werkbezoeken of workshops op gewezen werd. De fundamentele keuzes in de opbouw van het bibliotheeksysteem die als basisvoorwaarde aan deze functionele vereisten voorafgaan, zullen we in het lastenboek opnemen.
Daarnaast roept het EBS vragen op over catalografie. Want in hoeverre betekent één systeem ook één manier van invoeren? We kunnen via het EBS zicht hebben op de precieze collectie van de bibliotheken, wat betekent dit dan voor Open Vlacc? En gebeurt de invoer dan in Open Vlacc, of in het EBS? Is er dan één set van indexen? Wie zal er catalogiseren? De ingeslagen weg bepaalt uiteraard ook mee de functies die het nieuwe bibliotheeksysteem zal moeten ondersteunen. Cultuurconnect en het projectteam voor het EBS wil hierover graag debatteren met de betrokken catalografen, de Open Vlacc invoerders en geïnteresseerde catalografen uit de verschillende provincies. Daarom volgt er eind september ook een specifieke workshop over catalografie.
Het team omschrijft ook de niet-functionele vereisten verder. Want behalve aan wat het systeem moet ‘kunnen’ om te zorgen dat bibliotheken hun dagelijks werk kunnen uitoefenen, hechten we bij de opmaak van het lastenboek ook veel belang aan hoe het systeem technisch in elkaar zit (hoe ‘open’ is het, wat is aanpasbaar, hoe zit het qua beveiliging in elkaar), en wat we van het systeem verwachten wat betreft de user experience (hoe handig en vlot werkt het systeem aan de bibliotheekbalie, hoeveel in de software wijst zichzelf uit, waarvoor is opleiding nodig?).
Tegelijkertijd verzamelt het projectteam alle mogelijke input over de projectaanpak voor de implementatie en denken we na over hoe het project nadien in een onderhoudsmodus komt. De projectaanpak tijdens de implementatie is een vraag waarover we ons buigen door ook in het buitenland naar voorbeelden te zoeken. Hoe pakken gelijkaardige projecten in het buitenland dergelijke migratie naar één nationaal bibliotheeksysteem aan? Welke communicatiekanalen hanteren zij om te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte blijven? Hoe organiseren zij inspraak bij de bibliotheken over de uitbouw van het systeem, tijdens de implementatie en daarna?