Bijna zonder eigen lof

META Nummer 2015/8

Bijna zonder eigen lof

Geschreven door Hermione L'Amiral, Patrick Vanouplines
Gepubliceerd op 01.11.2015

Na veertien edities van Informatie is het moeilijk om te vergelijken. Was deze vierde uitgave van Informatie aan Zee de beste ooit? De evaluaties van de deelnemers waren alvast positief: maar liefst 89 procent van de respondenten evalueerde deze editie goed tot heel goed. Maar daarvoor alleen doen we het niet. Van het grootste belang is dat de deelnemers tevreden zijn, voldaan naar hun werkplek terugkeren en weer verder kunnen met contacten en kennis die in Oostende werden verzameld. Het soort dingen dat je niet volledig oppikt in een evaluatieformulier.

Er was een terugloop van het aantal deelnemers, maar die bleef beperkt tot een honderdtal. Ons hoef je er niet van te overtuigen dat besparingen verder invloed zullen hebben op deelnames aan opleidingen en congressen. Juist nu, op een moment dat er zulke grote veranderingen (nodig) zijn in onze sector en dat er ‘meer verwacht wordt’, zoals David Lankes het duidelijk stelde. Onze internationale keynote kwam net op het goede moment om ons te inspireren — “getting inspired” — bij de uitdagingen van onze sector.

Ook de VVBAD zelf laat zich graag inspireren. Dat de tijd aangebroken is om wat te veranderen aan de structuur van Informatie staat vast. Denk aan de ingebruikname van de grote inkomhal met uiteraard de VVBAD-stand die daardoor duidelijk zichtbaar was, naast een tiental commerciële stands. Je haalt als organisator opgelucht adem als je tijdens de drukbevolkte piekmomenten merkt dat deze aanpassing doel treft. Een andere gesmaakte nieuwigheid waren de ‘vijf minuten gekte’. Deze formule kon rekenen op een kritisch maar geamuseerd publiek om nieuwe ideeën onder de loep te nemen. Dat alles kon niet lukken zonder de enorme inspanningen die geleverd zijn door vrijwilligers, VVBAD-personeel en, niet te vergeten, de enthousiaste deelnemers.

De verandering mag ook voor ons iets ‘meer’, diepgravender zijn. Aan een succesformule sleutelen is gevaarlijk, maar toch starten we samen met u de oefening: ons congres legt nog altijd het accent op IT. In dat korte acroniem staat de eerste letter voor ‘informatie’, de tweede staat voor ‘technologie’. Als je het zo bekijkt, kunnen we in een volgende editie zonder problemen wat minder de nadruk leggen op ingeburgerde technologie, wat meer opnemen over nieuwe technologie en wat breder gaan wat de informatiekant betreft. Het lastige is dat je nooit helemaal vat hebt op wat een editie precies succesvol maakt. Veel invloeden spelen daarbij een rol.

De posters van de opeenvolgende versies van Informatie aan Zee geven een steeds stormachtiger indruk. De sector staat immers meer en meer onder druk. Ondanks al die storm was de editie 2015 er eentje om tevreden op terug te blikken. Een inspirerende keynote, meer fysieke bewegingsruimte en vooral heel veel sessies — afgewisseld met momenten voor contacten met collega’s. Meer gaan we niet uitweiden — ja, David, ‘meer’ kan ook ‘te veel’ worden — en daarmee is dit editoriaal bijna zonder eigen lof.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be