Opleiding IBW start optionele stage studenten

META Nummer 2011 / 7

Opleiding IBW start optionele stage studenten

Geschreven door Eva Vleugels
Gepubliceerd op 01.10.2011

Het postgraduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap (IBW) is de enige universitaire bibliotheekopleiding in Vlaanderen. De opleiding wordt sinds 1983 georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en is gericht op het professionele beheer van informatieprocessen, die in onze informatiemaatschappij zo belangrijk zijn. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan bibliotheken, maar ook aan documentatie- en informatiediensten in non-profitorganisaties of in een bedrijfscontext.

IBW-studenten hebben al minstens een diploma van professionele bachelor en verwerven tijdens de opleiding uiteenlopende kennis en competenties: bewust zijn van het belang van kennis en informatie in de samenleving, een wetenschappelijk onderbouwd inzicht in het beheer van informatie, een gevorderde kennis van hedendaagse ICT-toepassingen, en diverse juridische en managementvaardigheden. Een pakket keuzevakken maakt het mogelijk zich verder te verdiepen in deelgebieden als digitalisering, erfgoedbeheer, wetenschapsevaluatie of de hedendaagse uitgeverij en boekhandel.

We hebben vastgesteld dat de studenten naast dit theoretische pakket ook behoefte hebben aan toepassing van de kennis en aan het leren in de praktijk. Daarom wil IBW studenten graag de kans bieden een optionele stage te lopen en hierbij bemiddelen tussen stagiair en stageplaats. Deze stage is niet verplicht en zal dus niet gequoteerd worden. Voor organisaties in de brede bibliotheeksector is het een kans om kleine (verbeter)projecten te laten uitvoeren en te profiteren van de frisse kijk en kennis van een student informatie- en bibliotheekwetenschap. De IBWstudenten kunnen hierbij een eerste ervaring opdoen met het werken in de bibliotheek- of documentatiesector.

De minimumduur van de stage is 180 werkuren. Idealiter werkt de student zelfstandig aan een klein project. Dit kan gaan van het uitwerken van een beleidsplan, de reorganisatie van een bibliotheek en het opzetten van een nieuw project tot het ontsluiten van nieuw materiaal. Baliewerk of catalografie mogen een deel van het takenpakket zijn, maar worden liefst aangevuld met een meer uitdagend inhoudelijk project. Verdere richtlijnen en afspraken voor de stage, kunt u nalezen op de IBW-website.

Stagevoorstellen worden op de elektronische leeromgeving van de studenten bekend gemaakt. Aangezien de stage optioneel is, kan een student zich in principe het hele jaar door bij de stageinstellingen aanmelden met de vraag om stage te mogen lopen. Wij hopen op enkele boeiende en uitdagende voorstellen!

Eva Vleugels en Pierre Delsaerdt, Universiteit Antwerpen

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be