1.590.558

META Nummer 2011 / 6

1.590.558

Geschreven door Tom Van Hoye
Gepubliceerd op 01.09.2011
Dit is het aantal leners voor alle Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken in 2009. Dit wil zeggen dat zij allen in de loop van het jaar minstens één maal een boek, strip, cd, dvd of ander collectie-item ontleenden in de bibliotheek. Er zijn natuurlijk ook nog andere gebruikers, zoals diegene die internet komen raadplegen, de krant of tijdschriften komen lezen, komen studeren ...

Ongeveer één derde van die leners zijn kinderen en jongeren onder 15 jaar. De voorbije tien jaar blijft dit lenersaantal vrij stabiel, maar toch is er een lichte daling merkbaar. Gemiddeld gesproken ontleende elke lener 32,10 items in het jaar 2009.

Dit cijfer komt uit de Bios2-gegevens. Die gegevens zijn voor iedereen raadpleegbaar op http://www.bibliotheekstatistieken.be . Per bibliotheek kunnen meer dan 140 gegevens opgevraagd worden. De website biedt voor bibliothecarissen en beleidsmakers tal van mogelijkheden om de bibliotheekwerking binnen de gemeente en binnen het volledige Vlaamse landschap te evalueren.

Bios2 groeit jaar na jaar, waardoor het systeem ook steeds meer kan worden gebruikt voor trendanalyse. Bios2 biedt opties om met het cijfermateriaal van de eigen bibliotheek aan de slag te gaan, maar wordt nog interessanter als het gebruikt wordt om de werking te toetsen aan andere, vergelijkbare bibliotheken. Op die manier kunnen bibliotheken hun sterke kanten aantonen, en kunnen ze tegelijkertijd ook leren uit de zwakkere punten van de werking. In de loop van september komen de gegevens van 2010 online.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be