Werken aan meerwaarde in een veranderende omgeving

META Nummer 2011 / 3

Werken aan meerwaarde in een veranderende omgeving

Geschreven door Jan Goossens
Gepubliceerd op 01.04.2011

Meerwaarde creëren, dat is iets wat bibliothecarissen niet echt vertrouwd in de oren klinkt. Hierbij denken we meer aan een beursgenoteerd bedrijf dat probeert zijn aandeelhouders te sussen. Toch zijn er een aantal bibliotheken/ documentatiecentra die in de praktijk van elke dag hiermee bezig zijn, met andere woorden quasi verplicht zijn om zichzelf te bewijzen ten opzichte van hun stakeholders.

Op de praktijkmiddag werden vier cases voorgesteld van bibliotheken/documentatiediensten die elke dag bezig zijn met zichzelf te bewijzen. Ze kwamen uit totaal verschillende sectoren, wat het extra boeiend maakte: hoger onderwijs (Avans Hogeschool in Nederland), openbare dienst in Vlaanderen (VRT), privébedrijf in Nederland (Ernst & Young) en universiteit in Vlaanderen (UGent). Op de studiemiddag waren ongeveer vijftig mensen uit de bibliotheeksector afgekomen die wel eens wilden weten hoe hun collega’s die in een ‘speerpuntomgeving’ werkten, het ervan af brachten. Het geheel werd gepresenteerd door Hanneke Smulders, adviseur van Infomare uit Terneuzen, zodat de studiemiddag overgoten werd met een ‘sauce hollandaise’. Voor de culinaire liefhebbers onder ons alvast niet te versmaden.

Avans of geen Avans

Ellen Simons, directeur van het Leeren Innovatiecentrum (LIC) van Avans Hogeschool (Breda, Den Bosch, Tilburg) vatte meteen de koe bij de horens en expliqueerde ons hoe hun studiecentrum Xplora functioneert. Via de komst van Xplora en de organisatorische inbedding in een LIC is het traditionele bibliotheekpersoneel totaal anders gaan werken en zorgt voor een optimale ondersteuning van studenten en docenten. Het beleid zet hoog in op zelfredzaamheid en autonoom leren waardoor in Avans een multidisciplinaire leeromgeving op poten gezet is. Als we de explosieve groei van het studentenaantal zien, dan mag je concluderen dat dit business model duidelijk aanslaat.

VRT

Iedereen weet via de pers dat de VRT, de openbare omroep in Vlaanderen, zich in moeilijk vaarwater bevindt. Er moet serieus bespaard worden op de personeelskost: 300 personeelsleden moeten afvloeien in de komende jaren. In die context is het extreem moeilijk voor elke dienst om zich te bewijzen. De documentatiedienst van de VRT slaagt hier wonderwel in. Christine Fettweis, hoofd van de dienst, bracht een authentieke getuigenis van de omstandigheden waarin zij en haar medewerkers elke dag hun meerwaarde bewijzen. Vooral de nieuwsdienst doet een beroep op hun diensten. De documentatiedienst geeft zelfs hints voor mogelijk interessante nieuwsitems. Hierdoor is het wellicht te verklaren dat de documentatiedienst grotendeels ontsnapt is aan de besparingswoede die momenteel de openbare omroep teistert.

Ernst & Young

Wie heeft nog niet van de ‘big four’ gehoord? Iedereen kent vast wel Ernst & Young. Onder het motto “Created by tax people for tax people” bracht Frans Rikhof een fel pleidooi om de continue meerwaarde van zijn dienst te bewijzen. Frans is hoofd van het Bureau Informatievoorziening van Ernst & Young in Rotterdam. Omdat de Nederlandse belastingwetgeving al een even groot kluwen is als de Belgische, zijn de diensten die Frans en zijn medewerkers leveren perfect ‘verzilverbaar’. Ze worden aangeleverd via een online abonnementsformule. Frans beschikt hiertoe over de nodige medewerkers. Niet te verwonderen als je weet dat ze een databank beheren met maar liefst 7 miljoen documenten (waarvan 4.5 miljoen geïndexeerd).

UGent

Het slotwoord was voor Saskia Scheltjens, die zelf een beetje Nederlands is (je zal het mij wel vergeven zeker Saskia?). Saskia en haar medewerkers staan voor een enorme uitdaging. De faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent heeft zich voorgenomen om op relatief korte termijn de 48 bestaande bibliotheken te smeden tot één volwaardige faculteitsbibliotheek. Die moet onderdak vinden aan de Rozier in Gent. Saskia moet hierbij optornen tegen een aantal krachten die de zaak niet vereenvoudigen. Niemand geeft graag een stukje autonomie prijs uiteraard. Het welslagen van deze operatie zal afhangen van de goodwill die Saskia en haar medewerkers zullen kunnen losweken bij alle betrokkenen, m.a.w. ook zij is verplicht de meerwaarde van deze operatie aan te tonen wil zij slagen.

Was deze studiemiddag geslaagd? Criticasters zullen zeggen van niet want een beetje een amalgaam van van alles en nog wat. Ikzelf ben een andere mening toegedaan. Het is altijd boeiend collega’s bezig te horen die vanuit de praktijk een authentiek verhaal brengen. Hieruit leer je altijd bij.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be