Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Universiteit Antwerpen bevragen erfgoedbibliotheken

META Nummer 2011 / 3

Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Universiteit Antwerpen bevragen erfgoedbibliotheken

Geschreven door Sam Capiau, Pierre Delsaerdt
Gepubliceerd op 01.04.2011
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB) wil een trekker zijn in de verdere professionalisering van de erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Het in kaart brengen van de sector en zijn specifieke problemen is daarbij een essentiële voorwaarde. Samen met de VVBAD stelde de VEB al een lijst van erfgoedcollecties in Vlaamse bibliotheken samen (Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken). Nu zet ze een stap verder. Ze gaf de vakgroep Informatie- en Bibliotheekwetenschap van de Universiteit Antwerpen de opdracht om twee masterplannen te schrijven. Die moeten beleidsaanbevelingen bevatten rond (1) de preservering en conservering en (2) de bibliografische ontsluiting en de digitalisering van erfgoedcollecties. Beide masterplannen vertrekken van een breed opgezette enquête.

De goede zorg voor erfgoed is een elementaire plicht van elke erfgoedbibliotheek. Het documentair erfgoed wordt echter bedreigd door schade en verval. Oudere collecties worden vaak onoordeelkundig bewaard en gehanteerd, en ze lopen gevaar door biologische en chemische factoren. Documenten kunnen onherroepelijk beschadigd worden en verloren gaan door calamiteiten. Door financiële en personele beperkingen is het voor veel instellingen onmogelijk om deze problemen individueel aan te pakken. Ook de juiste expertise ontbreekt vaak. De VEB wil deze behoudsproblematiek graag integraal en gecoördineerd aanpakken. Het masterplan preservering en conservering zal hiertoe een belangrijke aanzet vormen. Op basis van een intensieve bevraging van een dertigtal bibliotheken wil dit plan de problemen en behoeften van de sector in kaart brengen en concrete beleidsaanbevelingen formuleren.

Een tweede luik van de bevraging zal gaan over de ontsluiting en digitalisering van de collecties van erfgoedbibliotheken. Hierbij wordt eerst gepeild naar collecties die helemaal niet beschreven zijn. Bij onderdelen die wél ontsloten zijn, wordt op zoek gegaan naar de ontsluitingsgraad en de gebruikte standaarden. Collecties die niet of slechts gedeeltelijk beschreven zijn, kunnen immers niet worden beheerd en gevaloriseerd; het publiek vindt er de weg niet naar. Dit tweede masterplan zal niet alleen de nadruk leggen op de mate van ontsluiting maar ook op de status van verschillende digitaliseringsinitiatieven. Digitalisering wordt vaak aangewend om de toegankelijkheid van erfgoedcollecties te verhogen en om ermee uit te pakken bij een breed publiek. Het kan ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van een adequaat conserverings- en preserveringbeleid.

De twee bevragingen worden daarom geïntegreerd tot één vragenlijst. Het project startte op 1 februari en loopt nog tot einde september 2011.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be