Stijn Meersseman: "Een kijkje bij de buren is altijd verrijkend"

META Nummer 2011 / 3

Stijn Meersseman: "Een kijkje bij de buren is altijd verrijkend"

Geschreven door Stijn Meersseman
Gepubliceerd op 01.04.2011

De belangrijkste verwezenlijking van de VVBAD is wellicht het samenbrengen van collega’s met diverse achtergronden

In deze rubriek brengen we eerbetoon aan een bijzonder lid binnen de VVBAD. Stijn Meersseman is opdrachthouder aankoop, financiën en collectie van de Arteveldemediatheken en mediathecaris Handelswetenschappen en Bedrijfskunde in de Arteveldehogeschool in Gent. Hij is ook secretaris van de sectie Schoolbibliotheken van de VVBAD.

 Hoe lang ben je al actief binnen de VVBAD?

Sinds 1994 ben ik als lid aangesloten bij de vereniging en vanaf 2002 ben ik bestuurslid van de sectie Schoolbibliotheken. Ik vond dat ik als beginneling nog niet meteen geplaatst was om in het bestuur van de sectie mee te draaien, ondanks herhaaldelijk aandringen van een collega.

Momenteel ben ik dus secretaris van de sectie Schoolbibliotheken. Die taak blijft eerder beperkt tot het maken van verslagen en uitnodigingen, maar het is wel de beste manier om meer betrokken te zijn bij de werking van de sectie en, eerlijk gezegd, ook om jezelf te verplichten actief deel te nemen aan de vergaderingen. Niets is zinlozer dan lid worden van een sectie of werkgroep om, oneerbiedig gezegd, “den hoop te vullen”. Ik merk trouwens dat alle collega’s heel erg gedreven zijn en ook diezelfde ingesteldheid hebben. Daarnaast ben ik ook nu weer lid van de werkgroep die Informatie aan Zee 2011 voorbereid. Opnieuw een taak waar wat werk aan vast hangt, maar die tegelijk enorm verrijkend is en je toelaat je blik te verruimen buiten je eigen subsector. Je komt er in contact met collega’s uit de erfgoed-, archief- en openbare bibliotheekwereld. Voor hogescholen doorgaans heel andere werelden. Binnen de sectie wordt ook samengewerkt aan de inhoudelijke organisatie van verschillende studiedagen. Dat is ook een boeiende en verrijkende bezigheid.

Waarom ben je in 1994 lid geworden? 

Als beginneling vond ik het belangrijk aansluiting te vinden bij beroepsgenoten om op die manier van elkaar te leren. Ik heb altijd een bredere kijk proberen aanhouden, buiten de grenzen van de eigen bibliotheek, maar zonder de band met het werk op de spreekwoordelijke werkvloer te verliezen. Een kijkje over de muur bij de buren, is altijd verrijkend voor je eigen manier van werken.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Naast het opbouwen en onderhouden van een netwerk van collega’s, primeert voor mij het aspect belangenbehartiging. In Vlaanderen is er geen andere vereniging die op dezelfde manier de belangen van de hele sector kan verdedigen. Een aspect dat blijkbaar veel (hogeschool-) bibliothecarissen nauw aan het hart ligt. Niet voor niets is personeelsvertegenwoordiging in de eigen instelling een veelvoorkomende bezigheid onder bibliotheekcollega’s.

Wat heb je al kunnen verwezenlijken?

Op de studiedag van de sectie Schoolbibliotheken over ‘De Nieuwe gebruiker’ van mei 2010 ben ik wel trots. De opkomst was groot, de evaluatie was prima en de praktische zaken liepen vrijwel allemaal goed. En uiteraard was er de aangename samenwerking met andere medeorganisatoren.

Wat zou je in de toekomst graag willen doen binnen de vereniging?

Momenteel staan mijn ambities noodgedwongen op een laag pitje. Ik ben momenteel te druk bezig op mijn eigen werkplek.

Hoe heb je de vereniging zien evolueren?

De vereniging is steeds meer de kaart van de belangenbehartiging gaan trekken en legt zich ook nadrukkelijker toe op de public relations en de imagovorming van de sector naar de buitenwereld . De belangrijkste verwezenlijking van de VVBAD is wellicht het samenbrengen van collega’s met diverse achtergronden. Diverse sectoren spreken dankzij de VVBAD met één stem en nemen daardoor ook een gezamenlijk standpunt in. Samen kunnen ze ook beter op het beleid wegen. Ook al lukt dat nog niet zo vaak zoals we zouden willen.

Wat raad je jonge mensen aan die zich willen engageren in de vereniging? 

Actief deelnemen aan activiteiten van de vereniging is alvast een eerste vorm van engagement. Heb je al ervaring, dan is een deelname aan het bestuur van een sectie de beste manier om die ervaring en kennis te delen met collega’s. Gewoon doen. (JH)

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be