Plannen kost geld

META Nummer 2011 / 3

Plannen kost geld

Geschreven door Julie Hendrickx
Gepubliceerd op 01.04.2011
Het Decreet op Planlastvermindering belooft een prikkelend debat. Nochtans tekenen we graag voor minder paperassen. Maar niet koste wat het kost: De impact van het voorontwerp overstijgt immers het thema planlastvermindering. Het herschrijft de voorwaarden waaronder Vlaamse subsidies verstrekt worden aan lokale besturen.

Samen met de VVBAD is de cultuursector (voor)bereid om het debat aan te gaan. En dat op het scherpst van de snee want tot nu toe werden we nog niet gehoord.

Verschillende organisaties waaronder de VVBAD, de Vereniging Vlaamse Cultuuren gemeenschapscentra (VVC), de Verenigde Organisaties BeeldKunst (VOBK) en het Cultureel-Erfgoedoverleg maakten de voorbije weken één voor één hun standpunten bekend. De uitgangspunten verschillen en ook de gesuggereerde oplossingen hebben stuk voor stuk couleur locale. Toch zijn er fundamentele gemene delers.

De kritische blikken viseren vooral de praktische uitvoering van het decreet. Het koudweg stopzetten van de personeelssubsidies is daar een essentieel onderdeel van. Samen met de bibliotheken zullen ook de cultuurcentra en de gemeentelijke erfgoedcellen niet meer zeker zijn van de tewerkstelling van kwalitatief personeel. Volgens het Cultureel-Erfgoedoverleg is op termijn de uitholling van expertise onvermijdelijk. Hoe wordt de cultuursector verondersteld om verder uit te bouwen wat al gerealiseerd werd?

Een ander neveneffect is het feit dat het decreet de sector ook elke zichtbaarheid ontneemt. Het VOBK stelt terecht: "Door te werken met een cultuurbeleidsplan heeft cultuur de laatste jaren zijn plaats veroverd bij deze lokale overheden". We zijn het aan onszelf verplicht om die aandacht niet te laten ontsnappen.

Openbare bibliotheken, cultuurcentra, beeldende-kunstinstellingen of erfgoedbeheerders, uiteindelijk vrezen we allemaal dezelfde nachtmerrie: ondergesneeuwd geraken in één algemeen beleidsplan of verwezen worden naar de laatste bladzijde als ‘luchtige afsluiter'. Of creëert een algemeen beleidsplan voor openbare bibliotheken een nieuwe opportuniteit? De positie van de lokale bib kan versterkt worden door strategische verbanden met andere beleidsdomeinen.

Het advies van de SARC, de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, kan onder andere om die redenen op heel wat instemming rekenen. Planlastvermindering staat de voortzetting van de huidige structurele ondersteuning met geoormerkte subsidies niet in de weg, aldus de SARC. Om de efficiëntie en de effectiviteit van de lokale besturen te vergroten, volstaat het om de huidige decreten op gebied van planning en rapportering op punt te stellen. Beoordelings- en outputcriteria blijven nu eenmaal noodzakelijk als we alles wat we verwezenlijkt hebben, niet zomaar op het spel willen zetten.

Schrijft de sector zich met een beleidsplan niet letterlijk in de politieke agenda in?

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be