4348 en een paardenkop

META Nummer 2011 / 3

4348 en een paardenkop

Geschreven door Bruno Vermeeren
Gepubliceerd op 01.04.2011
Er loopt een onderzoek naar de creatieve industrie in Vlaanderen, dat ook de bibliotheek- en de erfgoedsector omvat. Het brengt zowel het economische als het maatschappelijke belang in kaart. Eén criterium heeft impact op beide domeinen: de tewerkstelling. Een bijzonder relevante factor voor een beroepsvereniging en belangenbehartiger zoals de VVBAD. We zetten de beschikbare cijfers even op een rijtje.

De BIOS-gegevens tellen 2899 voltijds equivalenten (VTE) in openbare bibliotheken. Aangezien de gegevens verzameld worden door de Vlaamse overheid en openbare bibliotheken verplicht zijn deze aan te leveren, zijn dit allicht de meest betrouwbare gegevens.

Het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk (VOWB) verzamelde statistieken voor de wetenschappelijke bibliotheken in Vlaanderen. Deze cijfers zijn niet volledig, maar kunnen aangevuld worden met data uit de Vlaamse Archief-, Bibliotheek- & Documentatiegids (Vlabidoc). In bibliotheken van hogescholen en universiteiten werken naar schatting 619 VTE. Andere wetenschappelijke en speciale bibliotheken tellen nog eens ruim 230 VTE personeel. Het gaat dan onder meer om medewerkers van onderzoeksinstellingen, overheden, erfgoedbibliotheken, e.d.

De gegevens voor de archiefsector zijn het meest onzeker. Een schatting, gebaseerd op de Vlabidoc, telt ongeveer 600 archiefmedewerkers.

Alles opgeteld dus 4348 informatieprofessionals in Vlaanderen. En een paardenkop, want heel wat kleinere instellingen zijn hier niet meegeteld. Soms is de input voor een onderzoek op zich al interessant.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be