De sectie Openbare Bibliotheken van Mexico

META Nummer 2011 / 2

De sectie Openbare Bibliotheken van Mexico

Geschreven door
Gepubliceerd op 01.03.2011

We geven het woord graag eens aan collega's in het buitenland. Binnen de nationale Mexicaanse bibliothecarissenvereniging is nog maar net een sectie Openbare Bibliotheken opgericht. Wat zijn de belangrijkste bestaansredenen ervan? Hoe verloopt de ledenwerking en kan de samenwerking met andere belanghebbende partijen de democratie versterken en de levenskwaliteit van de burgers van het land verbeteren?

Mexicaanse Bibliothecarissenvereniging

De Asociación Mexicana de Bibliothecarios, A.C. (AMBAC) is de grootste en tevens oudste bibliotheekvereniging in Mexico. Ze werd in 1924 opgericht als de Vereniging van Mexicaanse Bibliothecarissen en in 1965 omgevormd tot de Mexicaanse Vereniging van Bibliothecarissen, Privaatrechtelijke Vereniging. Het ledenaantal van deze non-profitorganisatie schommelt tussen de 300 en de 400. De leden zijn werkzaam in allerhande soorten bibliotheken, maar van oudsher komen de meeste uit wetenschappelijke bibliotheken.

Toen tijdens de werkjaren 2007-2008 en 2008-2009 ernaar gestreefd werd de organisatie te verstevigen, werd er aan gedacht een aantal secties op te richten, waaronder de sectie Openbare Bibliotheken (SOP). De raad van bestuur van AMBAC zocht daarom begin 2009 een professionele bibliothecaris aan om voorzitter te worden van SOP, en stelde die nadien ook als zodanig aan. Voor het opstarten van de sectie moest eerst op zoek gegaan worden naar leden die de kwaliteiten en de ervaring hadden om als lid van het bestuur (Mesa Directiva) van SOP te kunnen worden benoemd. In 2009 verzette het SOP-bestuur maandenlang heel wat werk op het terrein en achter de schermen. Het SOP-bestuur stelde de sectie al voor tijdens een aantal nationale bibliothecarissencongressen. Momenteel wordt er gewerkt aan het strategisch plan 2011-2014 dat moet zorgen voor groei en bestendiging van de sectie.

Het volledige sectiebestuur bestaat uit een voorzitter, een ondervoorzitter, een algemeen secretaris, een penningmeester-coördinator, een vormingsen opleidingsverantwoordelijke, een verantwoordelijke voor wetgeving en standaarden, een publicatieverantwoordelijke, een verantwoordelijke voor public relations en marketing en een historicus. Deze basisstructuur kan worden aangepast aan de noden van de sectie.

Missie en visie

Volgens de missie, zoals vastgelegd in het tweejarenplan 2009-2010, is het de bedoeling dat de sectie via het organiseren van projecten, programma’s en kwaliteitsvolle activiteiten fungeert als een vaste schakel tussen bibliothecarissen en andere partijen die belang stellen in de dienstverlening door openbare bibliotheken. Op die manier kan men tegemoet komen aan de noden en de belangen van bibliothecarissen, wat de openbare bibliotheken uiteindelijk ten goede zal komen in de vorm van ontwikkeling, promotie en de democratisering van de toegang tot informatie.

Inspiratiebronnen

De sectie kent heel wat inspiratiebronnen. Bijvoorbeeld de reglementen, de missie en de visietekst van AMBAC. Daarnaast zijn er mondiale inspiratiebronnen en voorbeelden, zoals de Management and Administration of Library Associations en de Public Libraries Section van IFLA, het gebrek aan algemene erkenning in de samenleving voor de rol van de openbare bibliothecaris en de nood om het imago van de professionele openbare bibliothecaris en zijn medewerkers te verbeteren. Tot slot haalden we ook inspiratie uit artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (VN), de Public Library Association van de Amerikaanse bibliothecarissenvereniging ALA, de VN-millenniumdoelstellingen (2000), het IFLA/UNESCO-Manifest over de openbare bibliotheek en uit het streven naar betere openbare bibliotheken door collega’s van over de hele wereld.

Mexicaans netwerk

Afgezien van de zonet vermelde factoren, en meteen ook de belangrijkste beweegreden ervoor, betekende meewerken aan de sectie een uitgelezen kans om op diverse manieren samen te werken met openbare bibliothecarissen in het land (met inbegrip van het door de nationale raad voor kunst en cultuur (CONACULTA) ondersteunde Mexicaanse nationale netwerk van openbare bibliotheken.) Het gaat om het belangrijkste netwerk van openbare bibliotheken uit de moderne geschiedenis van Mexico, gekopieerd op het netwerk dat in de jaren twintig door de Mexicaanse minister van Onderwijs, Jose Vasconcelos, werd uitgebouwd. Volgens gegevens van juni 2010 bestaan er verspreid over het gehele land 7296 openbare bibliotheken met een capaciteit van 37.910.823 boeken en 12.500 personeelsleden. Het is belangrijk te vermelden dat er in het land ook onafhankelijke openbare bibliotheken bestaan. Om die in kaart te brengen en om er een zekere professionele relatie mee uit te bouwen, moet nog onderzoek verricht worden.

Thematische accenten van de sectie

Het actieplan van de sectie is opgebouwd rond elf thematische accenten. Die zijn opgenomen in de tweejaarlijkse programma’s en in het strategisch plan voor de periode 2009-2014.¹ Elk jaar worden prioriteiten vastgelegd, met inachtneming van de continuïteit en de belangrijkste thema’s. Dit zijn de elf thematische accenten:

  1. Bevorderen van gelijke toegang tot bibliotheken aan alle burgers.
  2. Bevorderen van de rol van de openbare bibliotheken in de samenleving.
  3. Verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening van openbare bibliotheken, zowel door gebruik te maken van standaarden en richtlijnen als door het vastleggen en verspreiden van best practices uit de bibliotheekwereld.
  4. Verdedigen van het belang van vorming en professionele ontwikkeling van bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers.
  5. Verdedigen van de rol van de openbare bibliotheek in de democratisering van de toegang tot bibliotheken en informatie en in het gebruik van informatietechnologie en communicatiemiddelen.
  6. Bevorderen van lezen, geletterdheid en levenslang leren.
  7. Behouden en werven van leden.
  8. Verzorgen van de marketing en de public relations van de sectie.
  9. Opzetten van netwerken en samenwerkingsverbanden tussen bibliotheken en andere strategische organisaties.
  10. Deelnemen aan nationale en internationale bibliotheekconferenties.
  11. Zorgen voor een efficiënt financieel beheer van de sectie.

Ontwikkelingen en uitdagingen

Net zoals elke nieuwe sectie van om het even welke organisatie moet SOP bekendheid en geloofwaardigheid opbouwen. Binnen het grotere geheel van de bibliothecarissenvereniging (AMBAC) is de sectie geëvolueerd van een belangengroep tot een formele sectie ervan. De eerste opdracht bestaat erin bekendheid te verwerven binnen het Mexicaanse bibliotheekwezen en leden te werven. De sectie gaat ervan uit dat het de openbare bibliotheken in het land uiteindelijk ten goede zal komen wanneer bibliothecarissen en bibliotheekpersoneel zich in de sectie engageren.

Andere uitdagingen:

  • Leden werven door middel van een nationale campagne.
  • ‘Movers and shakers’ en/of stakeholders bereiken die positief staan tegenover openbare bibliotheken in het hele land.
  • AMBAC-bibliotheekorganisaties in de deelstaten of onafhankelijke bibliotheekorganisaties in stedelijke of landelijke gebieden van Mexico bereiken.
  • De veranderende rol van de openbare bibliothecaris ondersteunen door hem nieuwe competenties en vaardigheden aan te reiken.
  • Een proactieve raad van bestuur in stand houden.
  • Ervoor zorgen dat de voorzitter van de sectie als spreker kan blijven deelnemen aan de maandelijkse radio-uitzending over bibliotheekaangelegenheden: Buenas Noches Radio Metrópoli (elke tweede donderdag van de maand, van 22 u. tot 23 u., ook te beluisteren via notisistema.com).
  • Financiering van workshops in belangrijke gebieden van het land om openbare bibliothecarissen te professionaliseren.
  • Maatregelen nemen om de financiële crisis te overwinnen waarin het land verkeert: budgetten die niet verhoogd worden zullen een impact hebben op het aantal bibliotheekgebouwen en het onderhoud ervan, op het aantal bibliotheekdiensten en de kwaliteit ervan, op continue vorming en op de aanwerving van het nodige personeel.
  • Bestaande maatschappelijke problemen onderkennen zodat openbare bibliotheken een actieve rol kunnen spelen in de oplossing ervan door de zelfredzaamheid van de bibliotheekgebruikers te vergroten via het bevorderen van vrije toegang tot informatie en vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in art. 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
  • De acties van CONACULTA ondersteunen om in alle deelstaten van het land een bibliotheekwetgeving uit te bouwen.
  • Het initiatief van AMBAC-SOP steunen om (daar waar ze niet bestaat) te komen tot deelstaatwetgeving op het wettelijk depot en/of om de bestaande wetgeving te actualiseren met als doel het vrijwaren en conserveren van de lokale publicaties.
  • Het grote verloop van bibliotheekpersoneel in openbare bibliotheken tot een minimum terugbrengen.
  • Pleiten voor meer financiële middelen voor onderhoud van voorzieningen en uitrusting.
  • Bestaande bibliotheekcollecties actualiseren op basis van de lokale noden. 

Besluiten

  1. Openbare bibliotheken zullen de uitdagingen aangaan en de nodige middelen aanreiken om de burgers in staat te stellen de problemen van hun land op te lossen. In een toekomst met beperkte middelen zal vooral de inzet van de bibliothecarissen tellen. Openbare bibliotheken zullen blijven bestaan, sterk veranderen en de kwaliteit van hun dienstverlening optrekken om zo te voorzien in datgene wat nodig is om de inwoners van Mexico een beter leven te bezorgen. De toekomst is bezig, we moeten nu aan de slag.
  2. Alle inspanningen moeten worden ingezet om Mexico uit de waarschuwingszone te halen, waarin de Amerikaanse denktank Fund for Peace het land plaatste. De openbare bibliotheken zijn een van de meest waardevolle krachten in de strijd om die toestand te keren.
  3. De sectie openbare bibliotheken erkent de nood aan samenwerking met verenigingen van openbare bibliotheken uit andere landen om zo te komen tot meer professionele kennis en een betere dienstverlening van de openbare bibliotheken. Culturele inspanningen zouden daarop gericht moeten zijn.

> ambac.org.mx

¹  Bron: AMBAC. Seccion de Bibliotecas Públicas. Plan estrategico 2009-2014. Momenteel in revisie. (AMBAC, sectie openbare bibliotheken, strategisch plan 2009-2014).

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be