Carol Vanhoutte: Een wereld vol verwondering

META Nummer 2011 / 2

Carol Vanhoutte: Een wereld vol verwondering

Geschreven door Carol Vanhoutte
Gepubliceerd op 01.03.2011

In deze rubriek brengen we eerbetoon aan een bijzonder lid binnen de VVBAD. Carol Vanhoutte is bibliothecaris in de Openbare Bibliotheek Kortrijk. Sinds dit jaar is ze ook voorzitter van de sectie Openbare Bibliotheken bij de VVBAD.

Hoelang ben je al actief binnen de VVBAD?

Ik ben vrij nieuw in de sector en pas sinds eind 2009 actief bij de VVBAD. Aangezien ik pas begin mei 2008 bibliothecaris van de Openbare Bibliotheek Kortrijk ben, had ik nood aan het uitbouwen van een netwerk in de bibliotheekwereld en het culturele werkveld. Via de VVBAD kwam ik in contact met diverse bibliothecarissen en leerde ik wat er leefde in de sector. Dit was voor mij de ideale manier om via collega-bibliothecarissen de nodige expertise te ontwikkelen.

Op welke vlakken ben je vooral actief?

In Kortrijk zijn we volop bezig met de verfijning van ons concept van de ‘bibliotheek van de toekomst’, een beleefbibliotheek waar naast het luik levenslang leren, de beleving centraal zal komen te staan. Ik ben er stellig van overtuigd dat samenwerken met andere actoren, zowel culturele organisaties als de (kunst)onderwijssector, voor een breder draagvlak en een andere dynamiek zorgt. Dit was immers ook de bedoeling van het Decreet Lokaal Cultuurbeleid, niet?

Welk thema ligt je na aan het hart?

De vele uitdagingen voor de openbare bibliotheeksector volg ik met grote aandacht, vooral het hele vraagstuk rond visieontwikkeling. Welke rol kan een openbare bibliotheek voor de gemeenschap spelen in een steeds verder digitale wereld en welke impact heeft deze evolutie op de jobinhoud en de competenties van bibliotheekmedewerkers?

Op welke verwezenlijkingen ben je trots?

Ik ben nog niet zo lang actief binnen de bibliotheeksector, dus van grote verwezenlijking kan ik nog niet spreken. Dat zou naar mijn aanvoelen ook ongepast zijn. De plannen voor een nieuwbouw voor de nieuwe Openbare Centrale Bibliotheek in Kortrijk, onze BIBLLL, laten ook nog even op zich wachten. Maar dit wil niet zeggen dat wij stilzitten en afwachten. De Openbare Bibliotheek van Kortrijk was bij mijn aankomst aan het experimenteren met Web 2.0-activiteiten. De keuze om hierop in te zetten en dit als belangrijk extern communicatiemiddel te gebruiken, is niet ongemerkt gebleven. Ik ben dan ook enorm trots dat ons team eind vorig jaar de prijs van de vakjury heeft gewonnen op de Vlaamse Bib Web Awards. Een duidelijk signaal om hierin verder te investeren.

Wat haal je er voor jezelf uit, zowel persoonlijk als professioneel?

In de inkomhal van onze bibliotheek staat in grote letters “de wereld van verwondering” te lezen. Al vanaf mijn eerste werkdag in de bibliotheek sta ik met verwondering, of beter met bewondering, te kijken naar de sector. Een bibliotheek is inderdaad heel wat meer dan een winkel waar je boeken kan lenen en waar je in stilte kan lezen. De expertise, de omgang met klanten, de raakvlakken met onderwijs en welzijn, een hefboom voor integratie… Ik kan er maar niet genoeg van krijgen!

Voor mij is het duidelijk dat in een wereld waar we verdrinken in informatie en hunkeren naar kennis, de bibliotheek een belangrijke rol te spelen heeft

Ook de uitdagingen en de snelle veranderingen van de sector zelf, boeien mij enorm. De bibliotheeksector is bovendien een sector die zichzelf durft in vraag te stellen. Voor mij is het duidelijk dat in een wereld waar we verdrinken in informatie en hunkeren naar kennis, de bibliotheek een belangrijke rol te spelen heeft. De talloze investeringsprojecten in nieuwe bibliotheken onderschrijven dit enkel maar.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen doen binnen de vereniging?

Het zou ongepast zijn, gezien mijn beperkte ervaring in de sector, om onmiddellijk grote veranderingen aan te kondigen. De vereniging is immers voor veel collega’s een gevestigde waarde. De VVBAD moet een vinger aan de pols blijven houden in een snel veranderende maatschappij. Dit kan alleen door medewerking van mensen uit het werkveld, bibliothecarissen en informatiedeskundigen. En met een open geest natuurlijk.

Aan de andere kant zullen de veranderingen zich sowieso opdringen door technologische, maatschappelijke en socio-economische evoluties. De resultaten van de Participatiesurvey van 2009 in opdracht van de Vlaamse Overheid zijn hiervan een voorteken. De openbare bibliotheek zal volgens mij genoodzaakt worden om nog intenser met andere partners samen te werken. Een uitdaging waar volgens mij ook de vereniging de komende jaren zal voor staan.

Hoe heb je de vereniging zien evolueren?

De vereniging streeft de laatste jaren naar een dynamischer en moderner imago. META, tijdschrift voor bibliotheek & archief is een duidelijke stap in die richting. Het zou leuk zijn moest deze dynamiek een aantal geïnteresseerde collega’s over de streep halen om actief mee te werken en zo een bijdrage te leveren aan de sector. Dit is dus een warme oproep naar geïnteresseerde collega’s …!

Wat heeft de vereniging volgens jou al kunnen verwezenlijken?

De organisatie van Informatie aan Zee en de verschillende studiedagen zijn vaste waarden. De VVBAD wordt ook als gedegen gesprekspartner op beleidsniveau betrokken. De competentieprofielen, en nog recenter de bijdrage bij het tot stand komen van het Archiefdecreet zijn hier een duidelijk bewijs van. (JH)

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be