Grote schoonmaak op je tablet

De kracht van tablets en smartphones schuilt in de miljoenen apps die ons toestel multifunctioneel maken. Maar al die programma’s nemen plaats in, en afhankelijk van de grootte van de harde schijf kun je tegen de limiet botsen. Daarom moet je af en toe eens grote schoonmaak houden!

Sommige Android-toestellen bieden je de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden via een SD-kaart. Je moet wel zelf je apps overzetten of in de camera-app de opdracht geven om foto’s op de kaart te bewaren. Bij een iPad of iPhone kun je nooit een SD-kaart gebruiken: die koop je dus best op de groei. Want vol is vol!

Via de app Instellingen kun je snel checken hoeveel ruimte je nog overhoudt. Bij Apple-toestellen klik je door naar ‘Algemeen’ en vervolgens ‘Beheer opslagruimte’. Klik nogmaals op ‘Beheer opslag’ en je krijgt zelfs een overzicht van alle apps, in volgorde van de gebruikte opslagcapaciteit. Zo kun je snel de grote ongebruikte apps verwijderen. Bij Android kies je ‘Opslagruimte’ om een overzicht op te vragen. Hoeveel elke app inneemt, kun je zien bij ‘Apps’ of ‘Applicatie(beheer)’.

Soms zijn apps vrij klein als je ze net geïnstalleerd hebt, maar worden ze groter bij gebruik. Denk maar aan de camera-app, die je foto’s verzamelt, of een krantenapp, waarin je elke dag een nieuwe editie downloadt. Ook binnen apps moet je dus regelmatig opschonen. In heel wat apps, waaronder browsers en sociale media, wordt er ook automatisch informatie bijgehouden, zoals de browsegeschiedenis en cache. Af en toe kun je die ook weer wissen, maar dat varieert van app tot app. Lukt dat niet, dan kun je eventueel de app verwijderen en weer installeren.

> Meer info en nuttige app: http://bibidee.blogspot.com

Datum: 
februari 2017
Auteurs: 
Ilse Depré
META magazine: