13,05

Dat is de gemiddelde prijs die een consument in Vlaanderen betaalde voor een boek in 2014 (bron GfK). Sommigen beweren dat boeken duurder zullen worden als een gereglementeerde boekenprijs wordt ingevoerd. Klopt dit? In Frankrijk bestaat een vaste boekenprijs sinds 1981. In een langlopend onderzoek stelt men vast dat er een stevige prijsdaling heeft plaats gehad tussen 1994 en 1998, nl. van 13,10 euro naar 11,30 euro. Dit ligt aan het wegvallen van de aankoop van duurdere papieren encyclopedieën en woordenboeken. Na 1998 is de gemiddelde aankoopprijs van boeken rond de 11,50 euro blijven schommelen bij een constant stijgende prijsindex.

“De afwezigheid van een prijzenoorlog op het niveau van de detailhandel heeft kunnen vermijden wat gebeurd is in het Verenigd Koninkrijk, nl. dat uitgevers worden gedwongen de prijs van moeilijk verkoopbare boeken te verhogen om de grote kortingen die ze moeten geven aan de detailhandel op de bestsellers te compenseren.” (Situation du livre p. 67)

Prijsdaling
In Vlaanderen heeft de UA dit ook onderzocht (Verdickt, 2014). Voor een gebonden roman betaalde de consument in 2013 dezelfde prijs als in 2005. Rekening houdend met de inflatie, kost een literair boek vandaag 13,8 procent minder dan in 2001. De gemiddelde prijs van een paperback kende vanaf 2005 ook een daling, maar volgt sindsdien de evolutie van de indexstijging. Romans, goed voor 1/3 van de totale boekenverkoop, zijn de voorbije 12 jaar niet in prijs toegenomen. Meer zelfs: het prijsverschil tussen een paperback en een gebonden boek wordt steeds kleiner, terwijl een gebonden boek veel duurzamer is. Uitgevers zijn zich zeer bewust zijn van de prijsgevoeligheid bij de consumenten.

Ten slotte nog één cijfer: in 2014 betaalde de consument in Nederland gemiddeld 12,62 euro voor een boek (bron GfK). Deze prijs ligt in Nederland 3,3 procent lager dan in Vlaanderen, terwijl in Nederland een vaste boekenprijs geldt. Conclusie: er kan geen verband worden vastgesteld tussen de prijsevolutie van boeken en het al dan niet invoeren van een gereglementeerde boekenprijs.

Jef Maes, hoofd Kenniscentrum Boek.be

> Zie ook http://jefboeken.blogspot.be/2015/01/worden-boeken-duurder-door-een.html

Datum: 
maart 2015
META magazine: