Wordt jouw bib de beste in 2017?

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2017 gaat van start. Vanaf maandag 13 februari tot en met vrijdag 10 maart kunt u uw eigen of een andere openbare bibliotheek voordragen om deel te nemen aan deze prestigieuze wedstrijd om de NBD Biblion Award, die al twee keer een geslaagde versie beleefde en in de Bib van Herzele de regerend titelhouder kent.

Elke vestiging van een openbare bibliotheek komt in aanmerking voor nominatie. Het enige dat we van u vragen is dat u beargumenteerd aangeeft waarin de bibliotheek van uw keuze zo goed en onderscheidend is.

Selectie en beoordeling
Uit de inzendingen worden door een deskundige en onafhankelijke jury, waarin ook de VVBAD-Sectie Openbare Bibliotheken vertegenwoordigd zal zijn, 6 bibliotheken (1 per provincie en 1 uit het hoofdstedelijk gewest Brussel) gekozen ten behoeve van de shortlist. Wie de 6 finalisten zijn, wordt op 20 maart bekendgemaakt.
De 6 kandidaten worden in de maanden erna bezocht door mystery guests, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid en het aanbod voor individuele en institutionele partners.
Maar niet alleen de stem van de vakjury, ook die van het publiek telt mee (beide bepalen elk voor de helft de einduitslag), want in de periode van maandag 17 juli tot en met vrijdag 8 september kan iedereen op de website www.bibliotheekblad.be een stem uitbrengen op de bibliotheek van zijn/haar keuze. Behalve via foto's en geschreven profielen kan het publiek zich oriënteren op de kwaliteiten van de deelnemers met behulp van 6 door de kandidaten aangeleverde video-impressies van hun bibliotheek.
De winnaar van de NBD Biblion Award wordt bekendgemaakt tijdens de plenaire (openings)sessie op Informatie aan Zee in Oostende (14 september) en mag zich een jaar lang Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel noemen.

Positieve publiciteit
Met deze verkiezing wil Bibliotheekblad, met steun van de VVBAD, de kwalitatief hoogwaardige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel op een positieve manier voor het voetlicht brengen bij pers en publiek. Hoe haalbaar dit streven is, bewijzen de edities van 2012 en 2014. De eerste verkiezing werd gewonnen door de Bib van Balen, de tweede door de Bib van Herzele, wat leidde tot veel publicitaire aandacht en extra goodwill bij bestuurders.

Voordrachten
Aarzel niet en draag de bibliotheek voor die absoluut niet mag ontbreken!

Voordrachten kunnen van 13 februari tot en met 10 maart gezonden worden naar: redactie [at] bibliotheekblad [dot] nl.