Uitgelicht: interactieve visualisatie van bindingen en verluchtingen met de digitale module IMROD (RICH Project, KU Leuven)

Uitgelicht: interactieve visualisatie van bindingen en verluchtingen met de digitale module IMROD (RICH Project, KU Leuven)

Wie:

Bruno Vandermeulen en Lieve Watteeuw, KU Leuven 

Waar:

Mercator

Wanneer:

Vrijdag 13 september 2013, 9.30u.

Abstract

Het RICH Project (Reflectance Imaging for Cultural Heritage) ontwikkelt een unieke digitale beeldmodule voor onderzoek van materiële, morfologische en tactiele eigenschappen van kunstobjecten en bibliotheekmateriaal daterend uit de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. De digitale beeldmodule IMROD (Imaging Module for Multi-spectral, Reflectance Or 2D+) fotografeert een object met multidirectioneel licht en exporteert het resultaat naar 2D+. Deze techniek is gebaseerd op de polynomial texture mapping, ook bekend als Reflectance Transformation Imaging (RTI). Met RICH kunnen de materiële karakteristieken, de staat van een object en de conservatie ervan gedocumenteerd worden.

De module bestaat uit een halve bol (of ‘dome’) met bovenaan een camera van 28 miljoen pixels die naar beneden gericht is. Binnenin is deze bol bedekt met 260 witte LED-lampen. Het te fotograferen object (maximum 120 x180 mm) ligt onderaan in het midden en wordt verlicht door individuele LED lampen, aangestuurd door een computer. Door de verschillende invalshoeken van het licht op het object, kunnen details gevisualiseerd worden die onder normale belichting onzichtbaar zouden zijn. De invalshoek van het licht varieert van bovenverlichting tot extreem scheerlicht. Hierdoor wordt de topografie van de oppervlakte van het object op een ongeëvenaarde manier in beeld gebracht.

Van een object, verlicht vanuit verschillende posities van licht, worden in totaal 260 beelden in RAW formaat opgenomen. Deze beelden worden via software tot één bestand verwerkt waarin alle informatie zoals de positie van het licht, kleur, resolutie, … vervat zit. Met een viewer kan je nadien het object interactief belichten en met digitale filters (kleur, textuur, lijntekening en opscherping) details en materiële eigenschappen visualiseren die anders nauwelijks waarneembaar zijn.

Om de mogelijkheden van de eerste generatie van de wetenschappelijke beeldmodule uit te werken, werden manuscripten en vroege drukken van het Museum Plantin-Moretus (Unesco Werelderfgoed) en werken uit de collectie van de Leuvense Erfgoedcollecties (Univesiteitsbibliotheek & Maurits-Sabbe Bibliotheek; KU Leuven) met IMROD gedigitaliseerd. Tijdens de lezing willen we de resultaten en mogelijkheden van de eerste fase van het RICH project voorstellen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be