Kungliga Tekniska Högskolan

Studiereis Zweden woensdag 13 tot vrijdag 15 juni 2012

Kungliga Tekniska Högskolan

Waar:

Kungliga Tekniska Högskolan

Wanneer:

Donderdag 14 juni 2012, 15.00u.

Verslag door Nathalie Verhelle

KTH vetenskap och kunst – royal institute of technology

KTHB – KTH Library

De Kungliga Tekniska Högskolan is de grootste en oudste (1827) technische universiteit in Zweden met ongeveer 14000 studenten, 1700 postdoctorale studenten en 4600 personeelsleden.

De bibliotheek maakt deel uit van de afdeling “School of Education and Communication in Engineering sciences” en valt bijgevolg niet onder de administratie maar wel onder de onderwijsafdeling. Tot haar opdrachten behoren niet alleen de meer traditionele bibliotheektaken, er zijn ook afdelingen zoals Scientific publishing en Unit for information retrieval courses.

Het gebouw is een zeer geslaagde combinatie van oud en nieuw dat al als locatie voor verschillende (film)opnames gebruikt werd. Waar vroeger schepen gebouwd werden en de oude stookplaats was, bevinden zich nu verschillende open leesruimtes, een aparte stille ruimte, groepsruimtes, computerklassen en een archief. De bibliotheek heeft ongeveer 2500 bezoekers per dag. Deze bezoekers komen vooral voor de studieplekken want door het digitale aanbod daalt het aantal ontleningen (ong. 50 000) geleidelijk aan.
De rondleiding brengt ons onder andere bij de “earlier collection”, een mooie verzameling van
60 000 volumes oude en waardevolle wetenschappelijke werken. Door de numerus currens plaatsing krijgt men een interessant overzicht van de wetenschappelijke en industriële ontwikkelingen.
Van deze oudste collectie is 7 % gecatalogiseerd in Libris, een universitaire netwerkcatalogus.
De collectie 1913-1980 is opzoekbaar in de gedigitaliseerde kaartcatalogus en de recente collectie in de eigen KTHB catalogus, Libris of Primo.

De KTH hecht veel belang aan academisering en wetenschappelijk publiceren. Dit weerspiegelt zich in de werkzaamheden van de unit Publication infrastructure and bibliometrics. De ongeveer 50 000 KTH publicaties worden bijgehouden en ontsloten in DiVA en er worden uitgebreide bibliometrische en publicatieanalyses uitgevoerd. Deze analyses zijn belangrijk voor het intern KTH beleid maar daarnaast willen ze ook een bibliometrisch expertisecentrum zijn voor andere Zweedse onderwijsinstellingen. Met een indrukwekkende presentatie werden enkele resultaten van een grootse Research evaluation exercise (2012) voorgesteld.

Information retrieval courses is een andere KTHB unit die zich focust op het zoeken naar en het gebruik van de gepaste informatiebronnen. Met een aanbod van 80 000 e-books en 200 databanken lijkt dit geen overbodige luxe. Enkele van hun aangeboden cursussen zijn verplicht maar er kunnen ook heel wat cursussen op vrijwillige basis gevolgd worden. Ook andere universiteiten, bedrijven en organisaties kunnen opleidingen aanvragen. Tamelijk uniek is dat de medewerkers van deze unit geen bibliotheekopleiding hebben maar allemaal een technische opleiding genoten. Ze hebben dan ook een grote kennis van relevante vakpublicaties en de specifieke vakterminologie. In het verlengde van deze unit wordt ook gestart met het Academic Resource Center dat zich wil gaan profileren als    A student’s toolbox waarbij men bijvoorbeeld een bibliotheekmedewerker kan boeken om bij opzoekingswerk of het schrijven van een paper te helpen.

Conclusie: KTHB, waardevolle bewaarplaats van historische wetenschappelijke bronnen met vensters op universele digitale kennis.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be