Studiereis OKBV naar Duitsland

Studiereis OKBV naar Duitsland

Van 21 maart 2023 tot 24 maart 2023 brengt OKBV een bezoek aan onze Duitse collega's in Keulen, Düsseldorf en Frankfurt. Ga jij mee?

Datum dinsdag 21 tot vrijdag 24 maart 2023
Locatie Duitsland
Organisator OKBV

Na de succesvolle studiereis naar New York in 2016 organiseert OKBV een nieuwe uitstap met een boeiend en goedgevuld programma. In maart 2023 reizen we af naar Duitsland en bezoeken we kunstbibliotheken in Keulen, Düsseldorf en Frankfurt. 

Praktisch

Doelgroep: Deze reis wordt georganiseerd voor en door kunstbibliotheken, maar ook geïnteresseerde informatieprofessionals uit andere sectoren zijn welkom.

Wanneer: dinsdag 21 maart 2023 t.e.m. vrijdag 24 maart 2023

Waar: Keulen – Düsseldorf – Frankfurt

Vervoer: Met de trein

Aantal deelnemers: Maximaal 15 personen 

Kostprijs 

 • Deelname één persoon in een éénpersoonskamer: 860 Euro 
 • Deelname één persoon in een tweepersoonskamer: 670 Euro 

In de prijs zit het volgende inbegrepen: 

 • Hotelovernachtingen met ontbijt 
 • Alle verplaatsingen: 
  • De heen en terugreis met de trein vanuit Brussel-midi
  • De treinreizen tussen de steden Keulen, Düsseldorf & Frankfurt
  • De verplaatsingen ter plaatse met bus/metro/tram 
 • Bezoek bibliotheken 
 • Gids in het Romantik-Museum in Frankfurt 

Niet inbegrepen:  

 • Lunch 
 • Avondeten 
 • Inkom optionele (museum)bezoeken 

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk tot en met donderdag 8 februari 2023. (Onder voorbehoud van beschikbaarheid) 

Bekijk het programma:

Dinsdag 21 maart: Keulen

Voormiddag

Aankomst station Keulen

Optioneel: Bezoek aan de Dom van Keulen 

De Hohe Domkirche Sankt Petrus, beter bekend als de Dom van Keulen, is de grootste kathedraal van Duitsland en daarmee ook één van de grootste kerken in Europa. Vlakbij het treinstation dus spring snel even binnen voor je naar het hotel gaat.

Inchecken hotel

12:00-13:00

Bezoek aan Kunsthochschule für Medien Köln / Academy of Media Arts Cologne

De bibliotheek/mediacentrum in het historische Overstolzenhaus is een gespecialiseerde academische bibliotheek. Deze universiteitsbibliotheek ondersteunt onderwijs, onderzoek en artistiek werk aan de Academie voor Mediakunst. Daarnaast richt het zich tot iedereen met een professionele interesse in hedendaagse kunst, fotografie, film en televisie, alsook kunst-, media- en cultuurtheorie.

13:00-15:00

Lunch

15:00-16:00

Bezoek aan het Historisches Archiv Köln

Het Historisch Archief is een van de belangrijkste gemeentelijke archieven in Europa, gekenmerkt door het grote aantal belangrijke individuele archieven, hun continuïteit en de uitzonderlijk hoge archiefdichtheid. Het vormt het geschreven "stadsgeheugen" want het bewaart een groot aantal documenten uit de geschiedenis van de stad Keulen en van het Rijnland en maakt het toegankelijk voor de gebruikers.

Het archief bevat niet alleen documenten en archieven van het stadsbestuur, maar ook nalatenschappen en collecties van belangrijke personen. Het herbergt ook talrijke manuscripten en originelen, van o.a.  Albertus Magnus, Jacques Offenbach, Giuseppe Verdi, Konrad Adenauer en Heinrich Böll. Het Historisch Archief dient als informatiebron voor wetenschap en onderzoek, maar ook voor alle burgers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun stad en haar directe omgeving.

16:00-17:00

Optioneel: Boekhandel Walther König:

Boekhandel Walther König is een in Keulen gevestigde uitgeverij van kunstboeken. Voor kunstbibliothecarissen dé plek bij uitstek voor een bezoekje.

Optioneel: Vrij bezoek aan Museum Ludwig:

Museum Ludwig bezit een van de belangrijkste collecties 20ste en 21ste eeuwse kunst ter wereld: de meest uitgebreide Pop Art collectie in Europa, de derde grootste Picasso collectie ter wereld, een van de belangrijkste collecties Duits expressionisme, uitstekende werken van de Russische avant-garde en een prachtige collectie over de geschiedenis van de fotografie. De basis voor het museum werd in 1976 gelegd door de Peter en Irene Ludwig met de schenking van 350 moderne kunstwerken aan de stad Keulen.

Woensdag 22 maart: Düsseldorf

10:04 – 10:27

Trein van Keulen naar Düsseldorf

11:00-12:30

Rondleiding in de Zentralbibliothek in KAP1

In 2021 heropende de openbare bibliotheek van Düsseldorf zich onder de noemer "derde plaats".

Deze nieuwe centrale bibliotheek in de culturele hotspot KAP1 richt zich niet langer alleen op boeken en media, maar op mensen. Het is een platform voor alle burgers, een ontmoetingsplaats voor culturele en digitale educatie, kennisuitwisseling en een literair centrum.

Ook nieuw is de Library of Things, een volgende stap naar een duurzaam gebruik van middelen: dingen die zelden worden gebruikt, hoeven niet door iedereen afzonderlijk worden aangekocht. Hun motto "lenen in plaats van kopen"!

12:30- 13:45

Lunch in Xafé in KAP1

14:30 – 16:00

Bezoek aan het Centrum voor Speciale Collecties en Digitalisering en het restauratiecentrum. Universitäts- und Landesbibliothek Düsseldorf (ULB)

Als centrale werkeenheid van de Heinrich Heine Universiteit (HHU) Düsseldorf is de Universiteits- en Staatsbibliotheek (ULB) Düsseldorf verantwoordelijk voor de literatuur- en informatievoorziening van de gehele universiteit

ULB Düsseldorf verwerft fysieke en digitale publicaties en licenties volgens het e-preferred principe en stelt deze ter beschikking via de catalogus. Zowel in de bibliotheek als online worden verschillende advies- en opleidingsdiensten aangeboden - van individuele gesprekken via chat, via cursussen over het zoeken naar literatuur tot uitgebreide modules om de informatievaardigheden en digitale geletterdheid te verbeteren.

De bibliotheek heeft bovendien historische boekencollecties, een digitaliseringsafdeling en een restauratiecentrum, waar een nieuwe een nieuwe focus op de restauratie van mediakunst wordt gelegd.

16:30-19:00

Presentatie d:kult & bezoek Theater Museum, 

Presentatie van het portaal d:kult online: collecties van Düsseldorfer musea en archieven en de Algemene Catalogus van culturele instellingen (GDK).

d:kult is verantwoordelijk voor het registreren en digitaliseren van de collecties van de gemeentelijke musea, culturele instellingen en stichtingen in Düsseldorf. De doelstellingen van d:kult zijn het beheer van het collectiebezit in een gemeenschappelijke database, alsmede de publicatie van de collecties en objecten op internet op het platform d:kult.

Bezoek aan de permanente collectie van het Theatermuseum

Avond

Diner en netwerkbijeenkomst met collega's uit Düsseldorf

Donderdag 23 maart: Keulen & Frankfurt

Ochtend

Uitchecken hotel

09:00-10:30

Kunst- und Museumsbibliothek Köln - KMB behind the scenes

De Kunst- en Museumbibliotheek (KMB)  van de stad Keulen is een documentatiecentrum voor de kunsten en heeft een rijke collectie van uiteenlopende media over kunst van de middeleeuwen tot heden. Naast de klassieke media van een bibliotheek, zoals gedrukte en digitale boeken en tijdschriften, beschikt de KMB ook over documentair materiaal, zoals uitnodigingen, krantenknipsels, affiches, enz., met een focus op kunst en fotografie van de 20e en 21e eeuw. Met meer dan 550.000 volumes is de bibliotheek een van de grootste openbare kunst- en museumbibliotheken over moderne kunst en fotografie ter wereld.

Treinreis van Keulen naar Frankfurt

14:00-15:30

Rondleiding in de Deutsche Nationalbibliothek (DNB) en DFF – Deutsches Filminstitut und Filmmuseum Bibliothek & Textarchiv van de Deutsche Nationalbibliothek

De bibliotheek en het archief van het DFF bevinden zich in de Duitse Nationale Bibliotheek in Frankfurt am Main. De bibliotheek van het DFF bibliotheek bevat meer dan 80.000 publicaties over de geschiedenis en theorie van de film, genres, filmindustrie en technologie, alsook de voorgeschiedenis van de film maar ook filmromans en gepubliceerde scenario's

Uniek is hun historische collectie filmboeken en filmbrochures. Het tekstarchief verzamelt historische documenten en heeft de grootste verzameling in Europa met ongeveer een miljoen persartikelen

artikelen, 3.000 historische censuurkaarten, 45.000 filmprogramma's en 8.000 scenario's. Ongeveer 80 actuele Duitse en internationale filmtijdschriften, een unieke collectie historische tijdschriften en films op video en DVD completeren het bezit.

16:00-16:30

Rondleiding in de bibliotheek van de Freies Deutsches Hochstift / Frankfurter Goethe-Museum

Het Freies Deutsches Hochstift is een van de oudste culturele instellingen in Duitsland en beschikt over kunstcollecties, een handschriftenverzameling en een onderzoeksbibliotheek.

De bibliotheek bevat ongeveer 130.000 banden. Het concentreert zich op de Duitse literatuur van 1740 tot 1840, met de nadruk op Goethe en zijn kring en de Romantiek. In het kader van de uitbreiding van de taken van het Instituut werd de bibliotheek van Hugo von Hofmannsthal overgedragen aan het Freies Deutsches Hochstift in het kader van de uitgave van zijn volledige werken. Ook de primaire en secundaire literatuur over Hofmannsthal en zijn kring is goed vertegenwoordigd.

16:30-17:30

Rondleiding Romantik-Museum

Het Romantik-Museum is het eerste museum ter wereld dat volledig gewijd is aan de Romantiek. In dialoog met het naburige Goethehuis worden manuscripten, grafiek, schilderijen en alledaagse voorwerpen tentoongesteld. Een gids neemt ons mee door het museum.

Vrijdag 24 maart: Frankfurt

09:30-10:30

Rondleiding in de bibliotheek van de Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule

De bibliotheekcollectie van de Städelschule omvat internationale publicaties op het gebied van beeldende kunst, beeldhouwkunst, schilderkunst, film en fotografie, evenals monografieën en tentoonstellingscatalogi, en een uitgebreide selectie van architectuurboeken. Een ander zwaartepunt van de collectie zijn de publicaties van professoren en afgestudeerden van de Städelschule en studenten van de universiteit. Deze collectie wordt aangevuld met een persarchief.

11:00-13:00

Bezoek aan het German Design Council and Frankfurt Fair Archive / Rat für Formgebung mit Messearchiv

Als Duitslands toonaangevende autoriteit op het gebied van design en brands draagt de German Design Council bij het overdragen en delen van kennis over design en ondersteunt het bedrijven bij alle kwesties met betrekking tot merk- en designontwikkeling.

De bibliotheek van de stichting biedt een waardevol, breed kennisplatform voor alle aspecten van design en aanverwante gebieden. De in de jaren zestig opgerichte bibliotheek is lid van de Association of Frankfurt Museum Libraries en stelt uitgebreide designkennis beschikbaar voor het grote publiek.

Namiddag

Vrije namiddag 

Terugreis van Frankfurt naar Brussel 


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

 • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
 • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
 • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
 • Toegang krijgen tot vakinformatie
 • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid

VVBAD maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door deze te accepteren of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil u meer weten over cookies, of uw cookie-instellingen voor deze website aanpassen? Bekijk dan hier de voorwaarden.

© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be