Biblioteques de Barcelona

Studiereis Barcelona woensdag 2 tot vrijdag 4 juni 2010

Biblioteques de Barcelona

Wie:

Assumpta Bailac

Waar:

Barcelona

Wanneer:

Donderdag 3 juni 2010, 11u.

Verslag: Annemie Arras, OB Bree

In 1998-1999 werd een tienjarenplan opgesteld voor de uitbouw van de bibliotheken in Barcelona. Doelstelling was om bibliotheken op te starten met als kerntaken: informatie, educatie en in dubbele betekenis cultuurontwikkeling: ter plaatse en digitaal. Dit plan beschrijft het aantal bibliotheken op basis van het aantal inwoners, de grootte van de bibliotheken, de taken, de collecties, HRM en de planning voor de uitbouw ervan. Het Consorci de Biblioteques de Barcelona is de centrale organisatie die het plan aanstuurt.

Het netwerk is uitgebouwd op basis van de 10 districten van Barcelona. Elk district heeft een hoofdbibliotheek en een aantal filialen op basis van de bevolkingsdichtheid van het district. In totaal werden 36 bibliotheken ontworpen waarvan 27 met leslokalen. Enkele cijfers beschrijven dit aanbod: 550 internetpunten, WIFI in elke vestiging, 48.000 m² publieke ruimte, 1.800.000 documenten, 950 internetcursussen, 2.000 culturele activiteiten (gemiddeld 57 per bibliotheek), 300 professionele bibliothecarissen waarvan 20 in de centrale werking. 65.500 openingsuren ( 4 bibliotheken 7/7 open, 15 meer dan 40 uren, 16 bibliotheken meer dan 30 uren). Enkele bibliotheken houden hun studieruimtes open tot 01.00u.

Ook de gebruikersgegevens klinken indrukwekkend: 740.000 bibkaarten, (=’45,8 % van de bevolking) Toch even een kanttekening hierbij: de gehele bibliotheekservice is gratis (bibkaart, uitleen en geen boetegelden). Bovendien blijft ze altijd geldig en zegt dus niets over het effectief gebruik ervan.
Ze hebben 6.100.000 bezoekers op jaarbasis (=23.800 per dag). Zo’n 1.600.000 webraadplegingen en 1.450.000 uitleningen.

Het budget bedraagt 33 miljoen euro waarvan 20 miljoen voor de werking. Dus € 14,6 per inwoner.

Even bij stilstaan: deze cijfers lijken enorm, maar we praten wel over een miljoenenstad, zo’n 4.500.000 miljoen voor Barcelona en haar voorsteden. Nu is het zo dat het hele plan, naar ik begrepen heb, geldt voor ongeveer 1.500.000 inwoners, dus een becijfering in functie hiervan is toch nodig om het plaatje compleet te krijgen.

Van alle publieke diensten scoren de bibliotheken het hoogst namelijk 7,3/10. Dit klinkt ons bekend in de oren als we terugdenken aan de Test Aankoop enquête.
Van alle inwoners van Barcelona kent 82,3% de bibliotheek en 59,4% gebruikt de bibliotheek.

De kerntaken: educatie, informatie en cultuurontwikkeling worden gerealiseerd door netwerking en samenwerking.

Het culturele luik wordt ingevuld door samenwerking met lokale culturele partners. De elektronische bibliotheeknieuwsbrief bevat info over culturele manifestaties en activiteiten door derden georganiseerd waarbij de bibkaart tot kortingen kan leiden op het toegangskaartje. De bibliotheken zetten zelf een literair programma op in samenwerking met de uitgeverswereld.

De educatieve taak wordt voornamelijk ingevuld door het aanbieden van studieruimtes (met ruime openingsuren), multimediale klaslokalen met ICT cursussen, en de samenwerking met scholen.

Op het informatievlak spelen de bibliotheken een belangrijke rol voor de integratie van nieuwkomers (wat wij migranten noemen). In samenwerking met de overheid van Barcelona en diverse ambassades zetten ze projecten op.

En wie zijn nu de gebruikers van deze bibliotheken? Volgende tendensen stelt men vast: Een nieuwbouw of verbouwing leidt tot meer gebruikers. De gebruikers komen meestal te voet, zo’n 8.2 keer per jaar. Vrouwen vertegenwoordigen ongeveer 54.8%, mannen dus 45.2%. De volwassenen zijn werkende mensen, meestal hoog tot middelhoog geschoold met een degelijke kennis van de nieuwe technologieën. Slechts 22.6% zijn mensen van vreemde origine. De groep van de senioren moet groeien want ze zijn nu ondervertegenwoordigd.

Communiceren met deze gebruikers gebeurt via de elektronische nieuwsbrief en de traditionele kanalen. Inspraak wordt gerealiseerd via bibliotheekraden en IRIS, een elektronisch stadssysteem dat klachten en suggesties noteert. Barcelona maakt ook deel uit van het Tibidabo project van Ifla (http://www.ifla.org). Aan de hand van de benchmarking trekt men conclusies en probeert men de eigen werking te optimaliseren.

Het tienjarenplan loopt ten einde en men is volop bezig met het uitzetten van een nieuw plan waarbij grote aandacht zal gaan naar de nieuwe trends en uitdagingen waarvoor de bibliotheeksector staat.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be