Studiedag ‘Erfgoed & vuur’

Studiedag ‘Erfgoed & vuur’

Schrijf je in

De vierde studiedag in de reeks ‘Erfgoed en de 4 elementen’ vindt plaats op 14 maart 2023 in het Provinciehuis Leuven en gaat dieper in op brandpreventie van cultureel erfgoed.

Datum dinsdag 14 maart 2023
Locatie Leuven
Organisator Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauweschildcomité & ICOMOS Vlaanderen-Brussel

Met welke brandrisico’s moet u rekening houden als erfgoedbeheerder? Hoe kunt u uw collectie preventief beschermen tegen brandgevaar? Welke brandverzekeringen zijn gebruikelijk in de erfgoedsector? En hoe kunt u de relatie tussen de brandweer en uw erfgoedorganisatie optimaliseren voor een effectieve risicobeheersing?

De vierde studiedag in de reeks ‘Erfgoed en de 4 elementen’ vindt plaats op 14 maart 2023 in het Provinciehuis Leuven en gaat dieper in op brandpreventie van cultureel erfgoed.

Natuur en cultuur botsen wel eens. Ook erfgoedcollecties zijn niet immuun voor de vier natuurkrachten: water, lucht, aarde en vuur. Om hierover expertise uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauweschildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en roerend erfgoed. Na drie studiedagen over respectievelijk water, lucht en aarde gaat de vierde studiedag in op het thema van brandgevaar.

De studiedag laat zowel experten als deelnemers zelf aan het woord. Na de presentaties kunt u uw eigen ervaringen delen en samen met de experten de do’s en don’ts van brandpreventie bespreken. Tot slot gaan de experten samen in gesprek tijdens het panelgesprek over de voorwaarden van een brandveiligere omgeving.

Programma

9.00 uur: Registratie deelnemers en koffie

9.30 uur: Verwelkomingswoord Erfgoedlabo

9.40 uur: Brandevacuatie Universiteit Antwerpen
Heleen Wils van het Universiteitsarchief brengt gedetailleerd verslag uit van de evacuatie tijdens de brand in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen in juli 2022. Vervolgens gaat Maartje De Wilde, diensthoofd van de Bijzondere Collecties, dieper in op de gevolgen van deze brand (roetschade en brandschade) en wat ze er als dienst uit geleerd hebben.

10.15 uur: Brandpreventie, hoe gaat u te werk? Wat zijn de verschillende aspecten van brandpreventie? Welke systemen bestaan er? Hoe traint u uw personeel/suppoosten? En wat is de laatste regelgeving/wetgeving inzake brandpreventie? Ibrahim Bulut van Expertise & Security Consultants geeft uitleg over de organisatorische voorbereiding op een calamiteit en de wetgeving rond brandpreventie, met aandacht voor de moeilijke toepassing in monumentale gebouwen.

10.50 uur: Pauze

11.10 uur: Risico-analyse van gebouwen en beschermingsmaatregelen
Ralf Bruyninckx en Kevin Smeyers van FPC Risk lichten aan de hand van verschillende voorbeelden toe hoe u gebouwen kan beschermen tegen brandgevaar. Wat houdt een risico-analyse in? Hoe interpreteert u de resultaten hiervan? En welke beschermingsmaatregelen kunt u als erfgoedorganisatie hierin nemen?

11.45 uur: Samenwerking met de brandweer optimaliseren.
Presentatie door Hans Clarysse, voorzitter van het Netwerk Brandweer Vlaanderen. Hoe kunnen we de contacten met de brandweer optimaliseren? Wat zijn de criteria voor een goede beheersovereenkomst? Welke afspraken moeten er gemaakt worden? En hoe kunt u preventief te werk gaan: organisatorisch, bouwkundig, opleiding en training brandoefeningen …?

12.20 uur: Lunch

13.00 uur: Brandverzekeringen erfgoed
Bert Demarsin geeft een inleidende juridische uiteenzetting over het belang van verzekeringen voor de kunst- en erfgoedsector. Hoe werkt het principe van verzekering? Wat zijn de verschillen tussen zaakverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen en welke verzekeringen zijn gebruikelijk in de erfgoedsector? Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht, welke zijn anderszins opgedrongen, welke zijn nuttig? Vervolgens zal Lieve Vloemans van Hiscox verzekeringen toelichting geven over de flow van een verzekeringsdossier. Welke polissen bestaan er? Hoe wordt de prijszetting bepaald?

13.45 uur: Roetschade en waterschade na brand
Wies Stortelder, scientific assistant and textile conservator bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zal toelichting geven over de verschillende behandelingsmethoden van organische objecten na roet- en waterschade.

14.20 uur: Pauze

14.50 uur: Plenaire sessie
anelgesprek met alle sprekers, met mogelijkheid tot vragen stellen vanuit het publiek. Moderator: Tine Hermans (FARO)

15.50 uur: Slot met afsluitend woord Jan De Maeyer, voorzitter Erfgoedlabo

Praktisch

  • Inschrijven is mogelijk via deze link
  • Gelieve 40 euro over te schrijven op rekening BE82 736076717768 met vermelding van studiedag vuur + naam deelnemer + organisatie.
  • Factuur nodig? Mail naam bedrijf, adres, mail facturatie, eventueel BTW-nr./ondernemingsnr., bestelbonnr. of referentie bestelbon (indien dit vermeld moet worden op de factuur) naar info@erfgoedlabo.be
  • Bestelbon nodig? Graag volgende gegevens gebruiken: Erfgoedlabo vzw, Grote Markt 9, 3000 Leuven.
  • Deze studiedag is een initiatief van Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauweschildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel.
Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be