Studiebezoek Gentse bibliotheken, Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV)

Studiebezoek Gentse bibliotheken, Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV)

Schrijf je in

Op vrijdag 20 oktober nodigt het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) u uit voor een bezoek aan drie Gentse bibliotheken: de Kunstenbibliotheek op de Bijlokecampus, de Conservatoriumbibliotheek en de bibliotheek van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Datum vrijdag 20 oktober 2017
Locatie De Conservatoriumbibliotheek Toon op kaart
Organisator VVBAD

Op vrijdag 20 oktober nodigt het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) u uit voor een bezoek aan drie Gentse bibliotheken: de Kunstenbibliotheek op de Bijlokecampus, de Conservatoriumbibliotheek en de bibliotheek van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. De Kunstenbibliotheek is gloednieuw, de beide andere bibliotheken ondergingen vrij recent een vernieuwende metamorfose.

De drie bibliotheken liggen op wandelafstand van elkaar. ’s-Middags is er eetgelegenheid in het KASK-café op de Bijlokecampus.

Met het oog op eventuele reservatie van tafels voor de lunch vragen wij u om in te schrijven vóór  13 oktober. Inschrijving voor deze dag is gratis, lunch is zelf te betalen. 

Bekijk het programma:

9.00u.

Ontvangst in de Conservatoriumbibliotheek  (Geraard de Duivelstraat 5, 9000 Gent – tel. 09/243 36 70)

9.30u.

Bezoek aan de Conservatoriumbibliotheek (BGc)

Rondleiding door Wim T’Hooft, archivaris.

Het Koninklijk Conservatorium werd na een lange voorgeschiedenis teruggaand tot 1649, door de Stad Gent opgericht in 1835. De bibliotheek bezit bijna 200.000 titels, goed voor ca. twee lopende kilometer. Ze herbergt een brede waaier aan wetenschappelijke literatuur. Het zwaartepunt bestaat evenwel uit partituren: tot de preciosa behoren naast talloze oude drukken ongetwijfeld de autografen van Gentse componisten als Mengal, Miry... Ook het hedendaagse repertoire is rijkelijk vertegenwoordigd. De laatste decennia wordt naast het papieren erfgoed het informatie- en kennisaanbod ook gevoelig uitgebreid met vakspecifieke databanken.

11.15u.

Bezoek aan de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent (Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent – tel. 09/264 39 05).

Rondleiding door Mieken Osselaer, faculteitsbibliothecaris.

De kerncollectie van de Faculteitsbibliotheek wordt gevormd door de Vakgroep Architectuur en Stedebouw. De collectie werd in 2006 aangevuld met de privé-bibliotheek van Geert Bekaert, een van de belangrijkste architectuurhistorici en –theoretici van de na-oorlogse periode in de Lage Landen.

De voormalige practicumzaal natuurkunde in het Plateaugebouw werd in 2014 door OFFICE Kersten Geers David Van Severen verbouwd tot een facultaire bibliotheek die na sluitingstijd tot evenementenzaal omgevormd kan worden. Het resultaat van de renovatie werd internationaal gelauwerd.

12.30u.

Mogelijkheid tot lunch in KASK-café (Bijlokecampus).

14.00u.

Bezoek aan de nieuwe Kunstenbibliotheek (Bijlokecampus, Pasteurlaan 2, 9000 Gent – tel. 09/243 36 89).

Rondleiding door Suzy Castermans, bibliothecaris en Katia Ballegeer, bibliothecaris-archivaris.

KASK, de School of Arts van de HoGent, S.M.A.K., HISK, Design museum Gent, STAM en de Gentse Gidsen werkten de voorbije jaren samen aan een ambitieus project. Een gloednieuwe Kunstenbibliotheek die hun aloude en actuele boeken- en tijdschriftencollecties verenigt onder één dak. Aan een razend tempo werden catalogi geïntegreerd en boeken gecatalogeerd. Het historische Huis van de Abdis op de Bijlokecampus werd verbouwd tot een prachtige eigentijdse bibliotheek.

16.00u.

Einde

Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be