Sociaal en Digitaal

Sociaal en Digitaal

Als je wil kan je elke dag een nieuwe leuk sociaal en digitaal hebbedingetje verzinnen voor je bibliotheek. Maar wat betekent het allemaal en is het wel allemaal even nuttig?

Datum donderdag 12 juni 2008
Locatie Brussel
Organisator VVBAD

Nieuwe uitdagingen voor de virtuele bibliotheek

De digitale bibliotheek kennen we al, maar blijkbaar is het meer dan het opzetten van een website, een online catalogus en een portaaltje voor elektronische bronnen. Van Web 2.0 heb je ondertussen ook al wel gehoord. Als je wil kan je elke dag een nieuwe leuk sociaal en digitaal hebbedingetje verzinnen voor je bibliotheek. Maar wat betekent het allemaal en is het wel allemaal even nuttig? Deze studiedag probeert hierop een antwoord te bieden. RSS, Instant Messaging, Blogs, Wikis, Facebook, Linkedin, Social Bookmarking, Opac 2.0, Library 2.0, del.icio.us, librarything, library toolbars, tag clouds, ....kunnen we nog volgen?
En het wordt je allemaal in je schoot geworpen net nu je zo tevreden was met je eerste openurl link resolver en een institutional repository.

De studiedag richt zich naar bibliotheekmedewerkers op alle niveaus. Technici die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, bibliothecarissen die de relevantie moeten inschatten en elke bibliotheekmedewerker die het hoofd boven water moet houden bij deze schijnbaar eindeloze drang naar vernieuwing. Blijf je bij dit alles toch nog op je honger zitten, dan slaan we nog wat e-books rond je oren.

Deze studiedag komt tot stand i.s.w. met EbscoGaleOCLCSpringerSwetsThieme en Wolters Kluwer

Programma

9.30u Ontvangst met koffie

10.00u Verwelkoming Ben Lambrechts, algemeen directeur PHL

10.10u Dave Pattern (University of Huddersfield):  OPAC 2.0: Teaching the Pig to Sing

This session will look at how libraries are adapting their OPACs to meet user expectations in a "Web 2.0" world, along with what features we might expect to see in the next generation of library catalogues. The session will also present key findings from the 2007 OPAC survey.

11.00u Rob Coers (Coers Internet Trainingen): 23dingen

Naar Amerikaans voorbeeld heeft Rob Coers van Coers Internet Trainingen (www.robcoers.nl) in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken in Nederland een bewerking gemaakt van het online leerprogramma '23 Things'. In 23 oefeningen ontdekt de deelnemer aan het programma de bekendste Web 2.0 toepassingen en schrijft daarover op zijn of haar weblog. Telkens wordt de blogger uitgedaagd te beschrijven welk persoonlijk voordeel uit die tools te behalen is. Maar vooral ook om na te denken over de toepasbaarheid van RSS, podcasts, social bookmarking, fotosharing, LibraryThing, weblogs en sociale netwerken in de eigen digitale bibliotheekvoorziening. Honderden bibliotheekmedewerkers doorlopen momenteel met veel enthousiasme de Dingen. Rob zal de achtergronden toelichten en de praktische aspecten van het 23 Dingen programma (www.23dingen.nl) uit de doeken doen.

11.50uIr. Zofia E. Brinkman-Dzwig (Bibliotheek TU Delft)

E-books mogelijkheden en knelpunten

De Bibliotheek van de Technische Universiteit in Delft is de grootste technische bibliotheek van Nederland en tevens de nationale technische bibliotheek. Onze bibliotheek bedient niet alleen de TU Delft zelf, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven en de industrie.
In 2003 heeft het management van de bibliotheek een strategische keuze gemaakt voor e-only. Sinds dat jaar groeit onze collectie elektronische boeken heel snel. In 2007 hebben we voor het eerst meer elektronische titels gekocht dan papieren boeken.
Deze presentatie beschrijft onze ervaringen met elektronische boeken: verschillende providers, toegangsmodellen, formaten, maar ook de knelpunten en reacties van onze klanten. Er worden verbetervoorstellen genoemd, waarvan sommige inmiddels geïmplementeerd zijn.

12.20u Algemene ledenvergadering sectie schoolbibliotheken

12.40u Lunch - e-books-beurs  - bezoek PHL-bibliotheek

14.15u Opening namiddagsessie Tony Waegeman, adjunct algemeen directeur PHL

14.20u Gerard Bierens (Fontys hogeschool)

Fontys Mediatheek 2.0

De Fontys Mediatheek Portal is meer dan een website; het is een kennisportal waarmee we diensten en expertise op maat kunnen aanbieden; centraal, maar vooral ook op de plekken waar onze klanten zich bevinden. Met behulp van web 2.0 tools als weblogs, wiki’s, RSS en sinds januari 2008 ook een federatieve zoekmachine geeft Fontys Mediatheek inhoud aan een visie waarin informatievoorziening sterk gekoppeld is aan onderwijsinhoud.

15.05u Tanguy Coenen (VUB) en Wouter van den Bosch (KHM-Memori)

Social software : een kritische analyse

Social software verkeert in een toestand van constante verandering. Deze lezing gaat na hoe men het bos kan zien tussen de sociale softwarebomen en welke tool waarvoor gebruikt kan worden.

16.00u Conclusies en slotwoord - Sissi Loostermans, voorzitter sectie schoolbibliotheken VVBAD


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be