Oog en Oor op de toekomst

Oog en Oor op de toekomst

Studiedag vakgroep Muziek- en filmbibliothecarissen

Datum donderdag 30 mei 2013
Locatie Bibliotheek Permeke
Organisator VVBAD

In veel bibliotheken loopt de uitleen van film en muziek terug. Digitale tv, gratis downloads, smartphones en tablets maken je favoriete muziek en film beschikbaar, waar en wanneer je maar wil. Ze zorgen ervoor dat de rol van bibliotheken op dit gebied een gigantische uitdaging wordt. Wat brengt de toekomst? We vragen het ons allemaal af, maar het blijft een beetje koffiedik kijken.

Tijdens de studiedag proberen we alvast een aantal mogelijkheden en kansen voor de toekomst te belichten. Daarnaast reiken we ook enkele tools aan waarmee je op dit moment het maximale uit je afdeling kan halen.

Programma voormiddagblok

10u30 tot 12u15

Digitale muziek in openbare bibliotheken

Margreet Teunissen, directeur Centrale Discotheek Rotterdam en Johan Mijs, Bibnet

Wat brengt de toekomst voor de muziekafdeling van de openbare bibliotheken? Wat zijn de trends in en buiten de bibliotheekwereld? Wat zijn de businessmodellen en technologie? Welke meerwaarden kunnen bibliotheken leveren?

Johan Mijs van Bibnet geeft een overzicht van digitale muziekinitiatieven in de bibliotheekwereld, en zoomt in op de geleerde lessen van het pilootproject Bib.fm met de bibliotheek van Lanaken. Daarna stelt de Centrale Discotheek van Rotterdam (CDR) zijn nieuwe projecten Muziekwebluister en Emuziek.nl voor. Muziekwebluister maakt de hele collectie van CDR beluisterbaar binnen de muren van elke Nederlandse bib, en Emuziek.nl is een pilootproject om thuis muziek te luisteren met je bibliotheekpas.

DE WEG VAN DE FILM (Pieter Keereman, bibliotheek Brugge)

Over de weg van de film: van fimproductie via filmdistributie over filmexhibitie (video on demand). Een overzicht van de Vlaamse filmwereld, bioscopen, filmfestivals en de belangrijkste filmdistributeurs en dvd-labels in de Benelux. Een blik op de toekomst: is het einde van dvd en blu-ray nakend?

Pieter Keereman kon de studiedag helaas niet bijwonen. In de plaats daarvan gaf Maarten Alexander een verkorte lezing "De carrière van film":

MUZIEKDINGEN EN SOCIAL MEDIACASTER (Jeroen de Boer, domeinspecialist nieuwe media bij Bibliotheekservice Fryslân (BSF))

Samen met Rob Coers ontwikkelde Jeroen de Boer de cursus Muziekdingen, een specifiek social media-aanbod voor (muziek)bibliothecarissen. Hierbij worden bijvoorbeeld principes als content curatie, delen en aanbevelen uitgediept binnen het 23 Dingen model (cursisten houden dus een blog bij en worden daarbij begeleid). De realisatie van de Muziekdingen werd gefinancierd met een subsidiebijdrage van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). In april 2013 wordt het programma officieel gepresenteerd tijdens een studiedag van de Nederlandse Vereninging van Muziekbibliotheken (NVMB). De Muziekdingen worden aangeboden aan (muziek)bibliotheken in Nederland (en wat ons betreft ook Vlaanderen).
Meer info over muziekdingen op de website.

SocialMediaCaster (SMC) slaat een brug tussen fysieke bibliotheekcollecties en het digitale domein van sociale media. Het is een interactieve installatie - een informatiezuil - voorzien van een touchscreen en rfid-lezer (of barcode lezer). Wanneer bibliotheekbezoekers een collectie-item/uitleenobject voor de zuil houden wordt deze automatisch gescand (op basis van de chip of barcode). Op basis van unieke informatie over het collectie-item worden zoekopdrachten op sociale mediaplatforms uitgevoerd. De resultaten van de zoekopdrachten worden op een touch sensitive scherm aan de gebruiker getoond. Inmiddels wordt hard gewerkt aan de tweede versie van SMC, waarbij sprake is van financiële ondersteuning vanuit Stichting Bibliotheek.nl. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de aansluiting op de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) en de ontwikkeling van de mobiele applicatie XplorApp.
De website van SocialMediaCaster.

Programma namiddagblok 1

(13u15 - 14u10)

DEEZER (Johan Van Roy)

Meer info over deezer vind je op de website.

MOOOV (Maarten Alexander)

Meer info oer Mooov vind je op de website.

START TO LISTEN (Bernard Moerman, bibliotheek Oostende)

In een toekomstgerichte bibliotheekvisie ligt de nadruk niet meer alleen op cd’s en uitleenmodellen, maar –ondermeer– ook op het luistervaardig maken van de gebruikers. Met deze workshop voor de bibmedewerkers zelf willen we een concreet voorbeeld geven van wat luistervaardig(er) maken kan inhouden.
Genieten van muziek staat voorop. Voorkennis van muziek is absoluut niet vereist. Je leert de bouwstenen van de muziek ontdekken. Wie die kent gaat veel bewuster naar muziek luisteren en haalt er zo veel meer uit. Op het einde van deze interactieve workshop heb je wellicht bij jezelf een talent ontdekt waarvan je niet wist dat je het had!
Voor meer info over deze workshop kun je terecht bij Bernard Moerman: 059-29 51 51 bib oostende) of bernard.moerman[at]biboostende.be

Programma namiddagblok 2

(14u15 - 15u10)

COMMUNITY BASED MARKETING EN CITYLIFE (Taissa Toune, Marketing Evangelist bij Mobile Vikings en CityLife en Tom Claus, Technology Evangelist CityLife)

Het Mobile Vikings DNA
Hoe zet Mobile Vikings zijn product in de markt? Met veel verkopers? Grote marketingbudgetten? Neen, Mobile Vikings pakt het helemaal anders aan en blijft trouw aan zijn eigen DNA. Het opbouwen van een community van leden (geen klanten) ligt aan de basis van het succes van de eerste community driven operator ter wereld. 

Project CityLife
Zoals Mobile Vikings een community opgebouwd heeft van gebruikers, zo bouwen ze met CityLife nu ook een community uit van (lokale)handelaars. Kleine en lokale handelaars krijgen de mogelijkheid om trouwe klanten te belonen op een alternatieve en vooral toekomstgerichte manier: online target adverstising en online target communication die aanvullend kan werken voor de traditionele advertising en communicatie die de handelaars nu voeren.
Benieuwd hoe je dit kan vertalen naar je eigen (muziek)bibliotheek? Volg dan zeker deze workshop.

FAST FORWARD, FILMAANBOD IN OPENBARE BIBLIOTHEKEN (Dries Moreels, BAM - instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst)


In 2011 werkte steunpunt BAM, Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst, samen met de brede filmsector aan een bouwstenenplan voor een toekomstgericht Vlaams audiovisueel vertonersveld. Het bouwstenenplan, dat tot stand kwam in overleg en samenspraak met de sector, heeft de volgende algemene doelstellingen:

  • een levensvatbaar en toekomstgericht audiovisueel vertonersveld;
  • meer en duurzaam publiek voor diverse audiovisuele creaties in binnen- en buitenland;
  • een expliciete en sectorbrede aandacht voor mediageletterdheid.

Zowel aan de kant van het publiek als aan de kant van het aanbod en de digitale instrumenten van programmering en omkadering zijn er vandaag heel wat kansen om te streven naar zowel publieksverbreding als publieksverdieping.
Het potentieel geïnteresseerd publiek voor audiovisuele creaties is zeer groot. Maar het publiek is vandaag ook zelf erg actief, nieuwsgierig op zoek naar zingeving in de vluchtigheid van alledag.
Er zijn specifieke inspanningen en werkvormen nodig om die kansen te realiseren en in te spelen op de nieuwe mogelijkheden van bijv. Video-on-demand.
Dries Moreels bundelt een aantal tendensen rond film & streaming en koppelt daaraan een oproep om het audiovisueel aanbod van bibliotheken (dvd-collecties, uitleengegevens...) beter in kaart te brengen.
Download het bouwstenenplan hier.

ZING, VECHT, HUIL, BID, LACH, WERK EN BEWONDER (Birgit Jacobs, bibliotheek Breda)

Hoe kan de collectie bijdragen aan betekenisgeving en inspiratie door activiteiten (en actualiteit) in de bibliotheek?

Programma namiddagblok 3

(15u15 - 16u10)

OPEN BIBLIOTHEEK (Jeroen de Boer, domeinspecialist nieuwe media bij Bibliotheekservice Fryslân (BSF))

Open Bibliotheken is een onafhankelijk initiatief van Jeroen de Boer en Edwin Mijnsbergen en is een uitvloeisel van een open brief over internetvrijheid en de Nederlandse Openbare Bibliotheken. De vrijheid van het internet staat namelijk voortdurend onder druk en het (her)gebruiken van auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt de consument en de bibliotheek steeds lastiger gemaakt. Daarnaast wordt ook aan het publieke domein getornd, bijvoorbeeld met verlenging van de termijn van naburige rechten op geluidsdragers met 20 jaar. Deze ontwikkelingen stellen openbare bibliotheken voor een dilemma. Willigen wij de eisen van uitgevers in en wordt gekozen voor een gereguleerd web, of staan we pal voor netneutraliteit en daarmee voor vrije toegang tot informatie? OpenBibliotheken wil op kleine schaal een voorbeeld stellen en tonen hoe die vrije toegang eruit ziet, maar bovenal de discussie openen.
Meer info over open bibliotheek vind je op de website.
 

ERVARINGSUITWISSELING

Onder het motto 'samen bereik je meer dan alleen' wisselen we ervaringen uit. Welke acties heb jij in jouw bib al ondernomen om film en muziek extra te promoten? Had dit effect? Hoe pas jij je aankoopbeleid (en budget?) aan aan de veranderende situatie? Welke middelen gebruik jij om de bibliotheekbezoekers naar je afdeling te 'lokken'?
In twee kleinere groepen proberen we van elkaar te leren hoe we het maximale uit onze film- en muziekafdeling kunnen halen. Je gaat vast en zeker met concrete ideeën en jeukende vingers naar huis!

START TO LISTEN (Bernard Moerman, bibliohteek Oostende)

In een toekomstgerichte bibliotheekvisie ligt de nadruk niet meer alleen op cd’s en uitleenmodellen, maar –ondermeer– ook op het luistervaardig maken van de gebruikers. Met deze workshop voor de bibmedewerkers zelf willen we een concreet voorbeeld geven van wat luistervaardig(er) maken kan inhouden.
Genieten van muziek staat voorop. Voorkennis van muziek is absoluut niet vereist. Je leert de bouwstenen van de muziek ontdekken. Wie die kent gaat veel bewuster naar muziek luisteren en haalt er zo veel meer uit. Op het einde van deze interactieve workshop heb je wellicht bij jezelf een talent ontdekt waarvan je niet wist dat je het had!
Voor meer info over deze workshop kun je terecht bij Bernard Moerman: 059-29 51 51 (bib oostende) of via mail


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be