DOK Delft

Meerdaagse studiereis Nederland donderdag 29 tot zaterdag 31 mei 2008

DOK Delft

Waar:

Delft

Wanneer:

Donderdag 29/05, 15.00u.
Donderdag 27/11, 09.00u.

Op Informatie 2007 maakte Eppo van Nispen tot Sevenaer furore met zijn voorstelling van DOK, de modernste bibliotheek van Nederland, die in Delft staat. Maar waarom is ze de modernste? Wij gaan alvast een kijkje nemen.
website 

Verslag van Natalie Decrock

"Totaal het tegenovergestelde van OBA", zo werd DOK Delft een dag voor ons vertrek nog omschreven. Waar OBA wit, clean en soms zelf koel is, straalt Dok Delft vooral gezelligheid en kleur uit . Het zou een schot in de roos zijn. Maar vooral zelf ontdekken was de boodschap.

Dok Delft verenigt sinds 1 januari 2006 de DiscOtake, de Openbare Bibliotheek en de kunstuitleen en herbergt daarmee zo’n 200.000 boeken, 40.000 cd’s, dvd’s en lp’s, 400 kranten en tijdschriften 300 luisterboeken en daisyrom’s en zo’n 4000 kunstwerken.

In een gebouw dat vroeger onderdak bood aan een supermarkt, kantoren en appartementen is nu (volgens hen) de modernste bibliotheek ter wereld gevestigd. Een transformatie die echt geslaagd genoemd kan worden. De industriële look van het gebouw toont af en toe een glimp van wat er vroeger was. Vandaag is kleur het eerste wat opvalt als je de bibliotheek binnenkomt. Die kleur is oje gids doorheen het gebouw, in elke afdeling anders. Gele infobalies springen er overal uit. Rustpunt in dit geheel is de grote, statige houten trap die je naar de centrale plaats in de bibliotheek leidt. De open ruimte midden in het gebouw is tijdens de openingsuren de plaats om met een kopje koffie te genieten van een boek of tijdschrift en vormt daarbuiten bijna elke avond het toneel voor de meest uiteenlopende lezingen en muziekvoorstellingen.

Één van de blikvangers van de bibliotheek is de jeugdafdeling. Ook hier is kleur alom aanwezig. Zelfs op donderdagnamiddag is geen enkel hoekje leeg. Speeltapijten midden in de ruimte bieden plaats aan enkele enthousiast bouwende kleuters en zowel in de prentenboekenkamer als in de striphoek wordt er gelezen. Ben je het lezen beu, dan zijn de games een leuk alternatief. Racen op de playstation of tennissen op de WII, het kan allemaal. Wil je het allemaal wat rustiger, dan moet je naar de muziekafdeling. In de luisterstoelen daar kan je je heel gezellig nestelen en genieten van je favoriete muziek of film.

De rekken, allemaal in zwart geschilderd mdf, zorgen niet alleen voor een stijlvol contrast tussen al dat kleur, maar zijn ook heel gemakkelijk en goedkoop te vervangen.

Dok Delft heeft niet de primaire bedoeling mensen aan tot lezen aan te zetten, maar wil het publiek plezier doen krijgen in een bibliotheekbezoek. Een bibliotheek moet dan ook aansluiten op de leefwereld van wat er komen gaat en niet halsstarrig vasthouden aan het boek. Daar is men in Delft zeker in geslaagd.

Wat omschreven wordt als “de modernste bibliotheek ter wereld” heeft me zeker niet onberoerd gelaten. Dok Delft is dé belevenisbibliotheek bij uitstek.

Verslaggeving: Natalie Decrock, SBB West-Vlaanderen


Verslag van Myriam Verreycken

OK Delft werd pas 1 jaar geleden geopend, als vernieuwbouw van een voormalig warenhuis met kantoor- en woonruimte. Het gebouw (is wat mij betreft) vooral op het vlak van architectuur en inrichting een uitschieter.

De combinatie van de bestaande blote betonstructuur met nieuwe kleurrijke elementen geeft iets speels en tegelijk iets authentieks aan het bibliotheekgebouw. Bij het binnenkomen vallen dadelijk de frisse kleuren op (groen, oranje, geel), die een warm gevoel geven in een ruimte met weinig daglicht. Verderop zie je uitnodigend licht binnenvallen via een zaalbrede houten trap met zwembadblauwe matglas zijwanden.

In de afdeling non-fiction staan de SISO-rubrieksnamen in reuzegrote letters (donkerblauw & wit, 50 à 70 cm) op de betonnen wanden boven de rekken, die rondom de ruimte staan. Tegenover elk rek bevindt zich een wand met affiches en folders rond de onderwerpen van die rubriek. Geïntegreerde plaatsing ten top! Tegen één van de zijwanden met zicht op de straat ligt een ‘lees & schrijf…’ (volledige naam vergeten noteren & niet te vinden op de website) voor NT2.

Via de ‘zwembadtrap’ (mijn benaming) kom je in een adembenemende ruimte: onder een schuine lichtstraat met zicht op de torens van Delft ligt het leescafé – houten vloer, kranten en tijdschriften, enorme leestafels, en … koffiebar – dat moeiteloos omgetoverd kan worden tot zaal voor diverse activiteiten: studium generale lezingen over populair wetenschappelijke onderwerpen, infoavonden over praktische kwesties, een concert, een film of een andere activiteit … gemiddeld 2 à 3 keer per week.

In de aanpalende ‘zijbeuk’ combineert de muziek- en filmruimte nieuwe technologie – luistercocons, X-box, Wii, videokunst, … - met de traditionele collectie - cd’s, dvd’s en bladmuziek - alles vreedzaam in elkaars nabijheid dankzij de prima akoestische isolatie.

In de romanafdeling – de tweede ruimere ‘zijbeuk’ van de multifunctionele ruimte – komt de collectie boeken stijlvol tot haar recht: het ingenieuze, speciaal ontworpen meubilair (donkergrijze kasten met licht hellende planken met achterwand en 2 vaste steunen) maakt een elegante combinatie van gewone en frontaalplaatsing mogelijk. De witte epoxy vloer loopt door in de kunstuitleen, een afzonderlijke instelling die abonnees en activiteiten deelt met de bibliotheek.

De kinderbib blinkt uit door speelse concepten: een blauwe ruimte voor de kleinsten, verrijdbare én beklimbare boekentorens, spelconsoles, een zwevende striparena met uitzicht op de straat, …

De personeelsruimte weerspiegelt de dynamiek van het team en haar/zijn? directeur: felroze kortpolig tapijt contrasteert met donkere wanden, lange brede tafels doen dienst als flexibel bureau(blad), overleglokalen van verschillende grootte zijn afsluitbaar met flexibele wanden, en de eetruimte ligt op een balkon boven in het leescafé.

Alleen de klimaatregeling laat blijkbaar nog te wensen over. Maar het belangrijkste klimaat - een open lees/leer/doe-klimaat - is er wel degelijk !

Myriam Verreycken, Openbare Bibliotheek Gent

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be