Lessenreeks Literatuur en dekolonisatie

Lessenreeks Literatuur en dekolonisatie

Schrijf je in

Deze lessenreeks gaat in gesprek met schrijvers, filosofen, journalisten, bibliothecarissen en archivarissen uit Vlaanderen en Nederland. Samen reflecteren ze over de institutionele dimensie van dekoloniseren en denken na over hoe literatuur daarbij een rol kan spelen.

Datum woensdag 24 november 2021
Locatie Gent
Organisator UGent

De afgelopen jaren, en zeker sinds de Black Lives Matter-protesten in de zomer van 2020, staat dekolonisatie als thema weer duidelijk op de maatschappelijke agenda.

Literatuur en literatuurstudie zijn primaire loci voor wie het koloniale verleden en zijn nawerking ernstig in de ogen wil kijken. Literatuur speelde een faciliterende en soms zelfs een formerende rol in het verspreiden van het imperiale denken. Welk perspectief komt aan bod? Wie zijn de personages? Met welke woorden verbeelden we het koloniale tijdperk? Hoe kunt u koloniale literatuur vanuit een hedendaags perspectief lezen? Bovendien beïnvloedt het koloniale verleden ook vandaag nog de manier waarop we aan kenniscreatie en literatuuronderwijs doen, van de canon tot de inrichting van bibliotheken en het opstellen van lectuurlijsten.

Daarom gaat deze lessenreeks, georganiseerd door de vakgroep Letterkunde van de UGent, in gesprek met schrijvers, filosofen, journalisten, bibliothecarissen en archivarissen uit Vlaanderen en Nederland. Samen reflecteren ze over de institutionele dimensie van dekoloniseren en denken na over hoe literatuur ook een andere rol kan spelen door bepaalde vragen en perspectieven aan bod te laten komen.

In samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren wordt iedere avond ook een literaire stem uitgenodigd om een andere blik op het thema te werpen. Aan het einde van de reeks worden een aantal concrete actiepunten voorgesteld.

Programma

  • 20 oktober 2021: Sibo Rugwiza Kanobana & Lindah Leah Nyirenda over het zwarte perspectief 
  • 26 oktober 2021: Sarah Adams, Yves T'Sjoen & Karin Amatmoekrim over een gedekoloniseerde canon 
  • 3 november 2021: studenten NDeko FLW & Gloria Wekker over een gedekoloniseerd curriculum 
  • 10 november 2021: Warda El-Kaddouri & Rasit Elibol over De nieuwe koloniale leeslijst
  • 17 november 2021: Lieselot De Taeye & Gia Abrassart over meertaligheid
  • 24 november 2021: Jessica de Abreu & Badra Djait over een gedekoloniseerde bibliotheek

Een uitgebreid en gedetailleerd programma vindt u via deze link.

Literatuur en Dekolonisatie is een initiatief van de vakgroep Letterkunde en kadert in het curatorschap van Warda El-Kaddouri, die voor deze reeks samengewerkt heeft met Sibo Rugwiza Kanobana van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie. Bijzondere dank gaat uit naar de twee hoofdpartners - deBuren en de Nederlandse ambassade in Brussel - en alle andere externe partners die deze reeks mee mogelijk maken.

Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be