K(l)ikken op erfgoed aan de KU Leuven

K(l)ikken op erfgoed aan de KU Leuven

Wie:

An Smets, KU Leuven 

Waar:

Loungebar

Wanneer:

Vrijdag 13 september 2013, 11.30u.

Abstract

Bezit je bibliotheek of archief een erfgoedcollectie? Wil je je documentair erfgoed ook online tot leven brengen? Kan crowdsourcing daarbij helpen? Ook aan de KU Leuven proberen wij een antwoord te formuleren op deze vragen. Digitaliseringsprojecten kunnen eeuwenoude documenten, die vroeger slechts beperkt toegankelijk waren, op het computerscherm van elke huis- en studeerkamer brengen. Als erkende erfgoedbibliotheek heeft de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven al duizenden records aangeleverd aan Europeana, en in kleinere getallen ook aan Flandrica en andere projecten, zoals Venster op Leuven. Alle beelden die opgeladen zijn in deze databanken zijn ook terug te vinden in Limo (de onlinecatalogus van de KU Leuven), en dus onmiddellijk beschikbaar voor eigen gebruikers. Daarnaast zorgen we bij grote eigen projecten zoals tentoonstellingen ook voor een virtueel luik. Een voorbeeld hiervan is de website bij het Ex Cathedra-project, dat in 2012 de oude Leuvense collegedictaten in de schijnwerpers plaatste (http://expo.bib.kuleuven.be/).

Het nieuwste project zal in 2013 online gaan. Het kreeg de titel iter dig-italicum, een “digitale reis” die ook verwijst naar de reizen die onderzoekers vroeger maakten naar bibliotheken in Italië en elders om handschriften te bestuderen. Bedoeling van de website is om de handschriftencollectie van de Universiteitsbibliotheek bekend te maken bij het grote publiek, en dan in de eerste plaats de meer dan 300 handschriftfragmenten, die allemaal gedigitaliseerd zijn. Dit project wil echter verder gaan dan het louter tonen van “mooie prentjes”. De bezoekers zullen, na aanmelding, via een transcriptietool hun transcripties kunnen toevoegen. Deze vorm van crowdsourcing zal dan leiden tot de verdere identificatie en ontsluiting van deze fragmenten.

CV

An Smets is teamleider westerse collecties Centrale Bibliotheek KU Leuven. Ze behaalde een doctoraat Romaanse talen, specialisatie middeleeuwse vertalingen. Sinds 2007 is ze medewerker van het Tabularium (departement handschriften en kostbare werken) aan de KU Leuven, eerst deeltijds en vanaf juli 2011 voltijds.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be