SCALA, een digitaal preserveringssysteem bouwen op basis van E-ARK

Informatie aan Zee 2021 donderdag 14 tot vrijdag 15 oktober 2021

SCALA, een digitaal preserveringssysteem bouwen op basis van E-ARK

Wie:

Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut) & Maarten Savels (Amsab-ISG)

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

vrijdag 15/10 15:35 - 16:05

SCALA is een gemeenschappelijk project van negen erfgoedinstellingen in Vlaanderen en Brussel, die samen een digitaal systeem ontwerpen voor de langetermijnbewaring van born-digital privaatrechtelijke archieven met cultuurhistorische waarde. 

Deze negen partners zijn verzameld in het AIDA-netwerk (Automatisering Ingest Digitale Archieven). In de beleidsperiode 2019-2023 wil dit netwerk van partners concrete stappen zetten om de meest dwingende tekortkomingen in de duurzame langetermijnbewaring van digitale collecties van privaatrechtelijke archieven weg te werken.

SCALA is een belangrijke stap binnen de AIDA-agenda. Het project is opgevat als een proof of concept om een pilootversie van een digitaal preserveringssysteem uit te testen. Dit systeem moet op een zo automatisch mogelijke wijze born-digital archieven verpakken en veilig bewaren in digitale archiefcontainers (IPs). Fase 1 (2021-2022) behelst de opzet van het systeem en de evaluatie ervan. In fase 2 (2022-2023) zullen we een model uitwerken waarbinnen een preserveringssysteem structureel voor de AIDA-partners kan worden uitgebouwd.

Eén van de uitdagingen van SCALA is om een gemeenschappelijke manier van werken te vinden die werkt voor alle negen partners. Eén van de manieren waarop we dit willen doen is door te werken met E-ARK. E-ARK is een nieuwe pan-Europese standaard voor het verpakken van informatieobjecten voor langetermijnbewaring, onafhankelijk van software, leveranciers of archiefinstellingen. E-ARK biedt een internationale approach waarop we ons kunnen baseren en moet tegelijk bevorderen dat de IPs onafhankelijk van systeem op lange termijn leesbaar blijven, zodat iedere AIDA-partner de controle behoudt over zijn digitale collectie.

AIDA-partners: ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Archiefpunt, AVG-Carhif, CAVA, Letterenhuis, meemoo en Vlaams Architectuurinstituut

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be