Is de digitale kloof overbrugbaar? Blijft iedereen verbonden met onze digitale samenleving?

Informatie aan Zee 2021 donderdag 14 tot vrijdag 15 oktober 2021

Is de digitale kloof overbrugbaar? Blijft iedereen verbonden met onze digitale samenleving?

Wie:

Jan Van Hee (Arteveldehogeschool Gent) & Nathalie Dullemont (Stad Gent)

Waar:

Delvauxzaal

Wanneer:

vrijdag 15/10 12:00 - 12:30

De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat we allemaal in dezelfde storm zaten, maar niet in hetzelfde bootje. Er is namelijk nog een enorme digitale kloof. En laat digitale middelen net in deze tijden één van de meest veilige manieren zijn om contact te leggen met de buitenwereld. Het is ook één van de manieren om eenzaamheid te verminderen. Daarnaast moet een deel van de leerlingen digitaal les volgen en kun je in deze tijden bijna enkel nog een job vinden via digitale kanalen.

Intussen is het meer dan 20 jaar geleden dat Jan Van Hee de keynote van “Informatie '99” in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel mocht geven: "Informatiearmoede : zorgt ICT voor een nieuwe kloof in de maatschappij?". Waarschijnlijk was de VVBAD toen de eerste organisatie in Vlaanderen die aandacht schonk aan deze maatschappelijke uitdaging.

Met de digitale kloof bedoelen we het verschil tussen mensen, die de middelen én/of competenties hebben om gebruik te maken van de courante digitale technologie, en zij die deze niet bezitten. Dit is een grote maatschappelijke uitdaging. 

Tijd voor een status-update! Een lezing waarin we volgende vragen beantwoorden: Hoe is het sindsdien verder geëvalueerd? Wat is het meeste recente onderzoek in binnen- en buitenland? Welke concrete maatregelen worden er genomen of kunnen er genomen worden? En vooral wat is de rol van de bibliotheken in de aanpak van de digitale laaggeletterdheid en te zorgen dat iedereen geconnecteerd of verbonden is?

We behandelen ook de inspirerende praktijkcase uit Gent:

Gent spendeerde een groot deel van de COVID 19 subsidies van de federale overheid aan het dichten van deze digitale kloof. Ze voorzien in totaal 2500 laptops voor OCMW cliënten. Maar het stopt natuurlijk niet bij het aanbieden van enkel de hardware. Er wordt ook digitale opleiding en ondersteuning voorzien en de mogelijkheid om gebruik te maken van gratis internet.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be