Let’s Conn3ct! Het verhaal achter het mediawijze project Conn3ct

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Let’s Conn3ct! Het verhaal achter het mediawijze project Conn3ct

Wie:

Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw), Isabelle Thoelen (Provinciale Bibliotheek Limburg)

Waar:

Mercator

Wanneer:

vrijdag 15/09 9.30u.

Hoe maak je boekenerfgoed interessant voor generaties die opgroeien met wifi, smartphones en apps? Hoe toon je deze digital natives dat er 500 jaar voor Facebook, YouTube en Snapchat al een medium was dat een breder publiek de mogelijkheid gaf om meningen te delen en het maatschappelijk debat te beheersen? Hoe verras je bibliofielen met een nieuwe, actuele kijk op het boek?

Conn3ct probeert hier in 2016-2018 een antwoord op te bieden met één verhaal over twee media die beiden een immense impact hebben op mens en maatschappij. Een multimediale tentoonstelling toont in Duitsland, Nederland en Vlaanderen zowel drukwerk uit de tijd van Luther als interactieve consoles met Snapchat-beelden en Tinderachtige spelletjes. Samen vormen die een sociaal medium dat bezoekers uitnodigt om in te loggen, zich te registreren (met naam en profielbeeld) en te reageren op statements en vragen. Met een genetwerkte installatie met touchscreens en RFID-lezers creëren we een expo 2.0-omgeving die ons de impact van sociale media op ons leven laat ervaren en debat en reflectie stimuleert over (kritische) omgang met opinievorming en informatieverspreiding op het internet. Dit alles kwam tot stand via een intens samenwerkingsproject met partners in drie landen, én met de inbreng van digital natives. Want hoe jongeren omgaan met informatie, nieuwe technologie en het internet durft nogal te verschillen met die van tentoonstellingsmakers en boekhistorici.

Daarnaast is er een website waarop alle boeken en filmpjes die in de tentoonstelling worden getoond digitaal beschikbaar zijn en die probeert om die content op een nieuwe, bijna commerciële manier aan de man te brengen.

De Provinciale Bibliotheek Limburg tenslotte ontwikkelde een educatieve tool die leerkrachten secundair onderwijs handvatten aanreikt om hun leerlingen mediawijzer te maken of om dieper in te gaan op thema’s die in de tentoonstelling aan bod komen. Andere bibliotheken kunnen met deze pakketten evengoed aan de slag.
Over al deze aspecten – expo, multimedia, educatie, co-creatie – deelt het projectteam achter Conn3ct graag de resultaten met u, maar evengoed de niet gerealiseerde plannen en de geleerde lessen.

CV's

Eva Wuyts studeerde Geschiedenis (UGent) en Cultuurmanagement (UAntwerpen). Ze werkte voor een museum, een kunst- en erfgoedtijdschrift en als coördinator van Erfgoedcel Ieper/CO7. Sinds 2009 is ze coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Ze is initiatiefnemer en eindverantwoordelijke van het project Conn3ct.

Isabelle Thoelen studeerde Taal- en Letterkunde/Germaanse Talen aangevuld met een academische lerarenopleiding aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze ging meteen aan de slag als leerkracht in het secundair onderwijs en deed ervaring op in verschillende netten en onderwijsniveaus waarna ze in 2006 de stap zette naar de bibliotheeksector. In de Provinciale Bibliotheek Limburg kreeg ze de kans om een jongerencollectie en –werking uit te bouwen. Als afdelingsverantwoordelijke publiekswerking en communicatie is ze verantwoordelijk voor het organiseren van allerhande activiteiten voor een divers publiek, de educatieve werking en de externe communicatie van de PBL. Studenten van het hoger onderwijs en leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen in de PBL ondertussen terugvallen op een uitgebreid aanbod aan educatieve activiteiten, tools, lesvoorbereidingen, lessuggesties, koffers, bibliotheekintroducties en dergelijke.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be