Zullen we de wet dan maar overtreden?

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Zullen we de wet dan maar overtreden?

Wie:

Willem Vanneste, FelixArchief 

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

Vrijdag 18/09, 15.30u.

Iedereen heeft de mond vol over digitale leeszalen en materiaal online beschikbaar stellen maar mogen we dit wel? Wetgeving inzake privacy en auteursrechten maakt het immers moeilijk, zo niet onmogelijk om digitaal archief online raadpleegbaar te maken. Tot deze conclusie kom je toch als je juristen over dit onderwerp bezig hoort. Tegelijk biedt digitalisering ons nieuwe mogelijkheden om de gebruiker tegemoet te komen, tot een betere dienstverlening te komen en onder andere een betere toepassing van de openbaarheid van bestuur. Het raadpleegbaar en openbaar maken van digitaal materiaal komt echter al snel in botsing met regels inzake persoonsgegevens en/of auteursrechten.

Hoe moeten we hier in de praktijk mee omgaan? Soms stelt men dat je hier pragmatisch mee moet omgaan. Is dit wel aanvaardbaar als zo’n ‘pragmatische’ aanpak impliceert dat je de wet overtreedt? Vertrekkende vanuit de eigen praktijkervaring in het FelixArchief Antwerpen tracht deze lezing de problematiek in een breder kader te plaatsen. Ze wil de discussie aangaan over wat al dan niet aanvaardbaar is als het gaat over het digitaal beschikbaar stellen van archief. Ze wil helder krijgen wat de voornaamste knelpunten zijn en hopelijk een aanzet bieden tot oplossingen.

CV

Behaalde in 1993 het diploma van licentiaat in de geschiedenis aan de K.U.Leuven en in 1994 het diploma GGS archivistiek en hedendaags documentbeheer.

Van 1995 tot 1997 was hij projectmedewerker bij het ADVN.

Sinds 1997 werkt hij bij het stadsarchief Antwerpen, nu FelixArchief. In 1997 en 1998 werkte hij op het modern archief en was hij redactiemedewerker van de periodiek uitgave "Waar is de Tijd - Antwerpen". Van 1998 tot 2014 heeft hij toezicht gehouden op de archiefvorming bij de Antwerpse stadsadministratie. Tevens volgt hij aan de stad de problematiek van digitalisering, automatisering en digitaal archiefbeheer op. Hij heeft als projectleider van projecten documents@stad en TaskForce Archiveren en Digitaal Werken een belangrijke rol gehad in het realiseren van de digitale archiefvorming binnen de stadsadministratie. Momenteel coördineert hij alle digitaliseringsacties van het FelixArchief en staat hij in voor de opvolging en verwerking van archiefoverdrachten.

Naast zijn werk op het Stadsarchief is hij sinds 1998 secretaris van de werkgroep Automatisering van de sectie Archief van de VVBAD.

Hij is stichtend lid en bestuurder van de vzw Expertisecentrum DAVID, kortweg eDAVID. Dit is het expertisecentrum inzake digitaal archiveren, zie www.edavid.be. Voor eDAVID voert hij adviesopdrachten uit en geeft hij opleidingen. Zijn specifieke expertise ligt voornamelijk op het vlak van digitaliseren en digitaal informatiebeheer.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be