Metadata en identifiers: NSTC, ISNI & DOI

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Metadata en identifiers: NSTC, ISNI & DOI

Wie:

Sigrid Vlaemynck, Meta4Books

Waar:

Permeke

Wanneer:

Donderdag 17/09, 14.30u.

Metadata lenen zich om te voorkomen dat data meermaals worden aangemaakt en zorgen ervoor dat informatie snel gevonden kan worden. Dit zijn veelbelovende karakteristieken die Meta4Books graag in de verf wil zetten aan de hand van vier ontwikkelde identifiers of standaarden. Als ISBN-kantoor en verzamelpunt van meta-informatie van het boek wil Meta4Books, vertrekkende van de bestaande database en titelinformatie, zich inzetten om data steeds beter te koppelen waardoor zich nieuwe mogelijkheden ontplooien.

In november 2014 werd het NSTC gelanceerd in samenwerking met CB. Deze Nederlandstalige Standaard Tekst Code maakt het mogelijk om verschillende verschijningsvormen (e-book, paperback, luisterboek, …) van een werk aan elkaar te koppelen aan de hand van één nummer. Via het NSTC kunnen in een (bibliotheek)catalogus eenvoudig alternatieve verschijningsvormen gepresenteerd worden aan de consument. Hardcover niet beschikbaar? Via een simpele klik wordt je doorverwezen naar het e-book of de paperback.

Ook op het niveau van de auteur kunnen metadata als middel gebruikt worden om informatie aan elkaar te linken. Het ISNI of de International Standard Name Identifier is de identifier die auteurs, illustratoren, vertalers maar ook uitgevers, e.a. met elkaar verbindt. In 2015 werkt Meta4Books een traject uit om ISNI te realiseren. Deze 16-cijferige identifier biedt een oplossing voor problemen met de spelling van auteursnamen, en zorgt ervoor dat een werk ondubbelzinnig aan zijn maker kan gekoppeld worden.

Een project waarvoor Meta4Books in de toekomst onderzoek wil doen naar de interesse bij uitgevers is Thema. Dit nummer, dat door Editeur wordt uitgebracht, is vergelijkbaar met de huidige NUR-code, maar beoogt een internationale eenmaking van verschillende nationale rubriceringsnummers. Het doel van Thema is om dergelijke rubrieksindeling te hanteren in de volledige boekensector: van distributeur tot bibliotheek. Daarnaast is het aantal indelingsrubrieken aanzienlijk groter dan de huidige NUR-range.

Tot slot zijn er ook ontwikkelingen op til op het wetenschappelijk en educatief vlak. Studenten krijgen vaak extensief cursusmateriaal voorgelegd terwijl slechts enkele hoofdstukken geraadpleegd worden. DOI biedt hiervoor een alternatief. Deze Digital Object Identifier maakt het mogelijk om content van digitale producten te identificeren en per hoofdstuk beschikbaar te maken. Meta4Books wil in 2015 deze piste verder onderzoeken en in kaart brengen wat het DOI kan betekenen in Vlaanderen.

CV

Sigrid Vlaemynck is Projectverantwoordelijke Meta4Books, Boek.be

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be