Kwaliteitscontrole bij digitalisering

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Kwaliteitscontrole bij digitalisering

Wie:

Rony Vissers, PACKED en Tuur Van Hove

Waar:

Mercator

Wanneer:

Donderdag 17/09, 14.15u.

De afgelopen jaren werden in Vlaanderen een aantal grote projecten gerealiseerd waarin kranten en tekstaffiches werden gedigitaliseerd. Bij enkele hiervan was PACKED vzw, expertisecentrum digitaal erfgoed, betrokken: ‘Nieuws van de Grote Oorlog’ (VIAA en Vlaamse Erfgoedbibliotheek), digitalisering Kempense Kranten (erfgoedcel k.ERF) en ‘Tekstaffiches: spiegel van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog’ (Stadsarchief Gent).

Om de kwaliteit van dergelijke digitaliseringsprojecten te verzekeren worden bij aanvang kwaliteitscriteria vastgelegd. Daarbij wordt doorgaans teruggegrepen naar de CEST- en Metamorfoze-richtlijnen (van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief). Richtlijnen beogen een constante en duurzame digitaliseringskwaliteit. Wanneer digitalisering wordt uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf bieden richtlijnen een duidelijk evaluatiekader om het geleverde werk te beoordelen.

In het cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen is de kennis over dergelijke richtlijnen nog steeds beperkt en de controle van digitaliseringsresultaten laat dan ook vaak te wensen over. In de praktijk worden kwaliteitsnormen bijgevolg niet door de opdrachtgever maar door de uitvoerder zelf bepaald en is er van echte kwaliteitscontrole nauwelijks sprake. Dit is nefast voor het kwaliteitsniveau van het gedigitaliseerde cultureel erfgoed dat in Vlaanderen wordt bewaard en toegankelijk gemaakt.

Om de cultureel-erfgoedorganisaties te helpen het kwaliteitsniveau van hun digitaliseringsprojecten te verhogen delen PACKED vzw en VIAA (eventueel i.s.m. k.ERF) de ervaringen die ze hebben opgedaan bij de kwaliteitscontrole in het kader van projecten waarbij kranten en tekstaffiches werden gedigitaliseerd. Tijdens de presentatie / workshop wordt niet alleen dieper ingegaan hoe bepaalde valkuilen tijdens de uitvoering van de projecten werden omzeild, maar worden ook controles met (courante) software gedemonstreerd.

CV

Rony Vissers is sinds begin 2008 de coördinator van PACKED vzw, expertisecentrum voor digital erfgoed. PACKED vzw wordt erkend en financieel ondersteund door het Ministerie van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap. Het expertisecentrum speelt in Vlaanderen een belangrijke rol bij het centraliseren van de ontwikkeling van kennis, ervaring en expertise op het vlak van digitalisering en digitale archivering, en bij het verspreiden hiervan.

PACKED vzw is verantwoordelijk voor o.a. de online platformen CEST – Cultureel Erfgoed Standaarden Toolbox (www.projectcest.be), TRACKS - Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector (www.projecttracks.be) en SCART – website over de preservering van audiovisueel erfgoed (www.scart.be). Sinds 2013 is PACKED vzw ook betrokken bij de opstart van VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering). Sedert meerdere jaren is PACKED vzw ook als partner, werkpakketleider of coördinator betrokken bij Europese projecten zoals ATHENA, Linked Heritage, Digitising Contemporary Art, ATHENAPlus, Europeana Space en PREFORMA.

Rony Vissers is momenteel ook lid van de Taaluniecommissie Digital Erfgoed en van de Beoordelingscommissie Cultureel-erfgoedprojecten en Cultureel-erfgoedconvenants. Vooraleer hij coördinator werd van PACKED vzw werkte Rony Vissers vooral in de kunstensector, o.a. als collectiebeheerder bij Argos – centrum voor kunst en media (Brussel) en als verantwoordelijke voor de film-, video en muziekprogrammatie bij kunstencentrum STUC (Leuven). Hij is ook producer van de video dial H-I-S-T-O-R-Y (Johan Grimonprez, 1997) en co-realisator van de interactieve multimedia installatie Mondophrentic™ (in samenwerking met de kunstenaars Herman Asselberghs en Els Opsomer, 2000).

Rony Vissers is houder van een masterdiploma in de Communicatiewetenschap (KU Leuven), een masterdiploma in de Bibliotheek- en Informatiewetenschap (Universiteit Antwerpen) en een masterdiploma in de Bibliotheek- en Documentatiewetenschap (Universiteit Antwerpen).

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be