Karel de Grote-Mediawijzer

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Karel de Grote-Mediawijzer

Wie:

Christine Michielsens, Karel De Grote-Hogeschool 

Waar:

Delvauxzaal

Wanneer:

Donderdag 17/09, 16.30u.

De Karel de Grote-Hogeschool wil de komende jaren inzetten op mediawijsheid en onderzoeksvaardigheden als belangrijke, onderscheidende competentie. Daarvoor startte ze in september 2014 met een project om een competentiemodel uit te werken en dit aan te bieden aan de opleidingen, zodat zij dit gemakkelijker kunnen integreren in hun curriculum. Ook in de bibliotheken van de hogeschool zal mediawijsheid voortaan een belangrijkere rol spelen. Vanaf het academiejaar 2016-2017 zullen de opleidingen Welzijn, Onderwijs en Gezondheidszorg (ca. 6000 studenten) verhuizen naar een gloednieuwe campus.

Een van de blikvangers wordt het leercentrum waarin de bestaande departementsbibliotheken worden geïntegreerd. Deze nieuwe werkomgeving biedt ons de kans om de dienstverlening aan studenten en docenten te herdenken. Hierin zullen mediawijsheid en onderzoeksvaardigheden een groeiende rol spelen. In het komende academiejaar zullen verschillende, kleine projecten op gang getrokken worden.

Tijdens de presentatie zullen de resultaten van het overkoepelende project gepresenteerd worden en zullen de concrete acties die de bibliotheek daaraan koppelt, toegelicht worden.

CV

Christine Michielsens is bibliotheekcoördinator van de lerarenopleiding bij de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Zij is licentiate geschiedenis en behaalde ook de diploma’s van de specifieke lerarenopleiding geschiedenis en van de interuniversitaire opleiding documentatie- en bibliotheekwetenschap.

Ze was gedurende 2,5 jaar wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator bij AVNet - KU Leuven (nu: Leuven Instituut voor Media en Leren) en bij EuroPACE ivzw, een Europees netwerk van universiteiten en hogescholen. De meeste projecten waarin ze participeerde, behandelden de didactische en organisatorische gevolgen van afstandsonderwijs via e-leren, maar ze richtte zich daarbij ook al specifiek op het belang van informatievaardigheden en de rol van bibliotheken daarin.

Ze werkte vervolgens vier jaar als coördinator van de studeercentra aan de hogeschool Lessius Antwerpen (nu: Thomas More) en was er verantwoordelijk voor de werking van de drie bibliotheken.

Na een tussenstop als bibliothecaris van de openbare bibliotheek in Sint-Katelijne-Waver is ze in 2013 bij de Karel-de-Grote Hogeschool aan de slag gegaan. In het kader van de groeiende aandacht voor mediawijsheid in de hogeschool volgt zij dit jaar het opleidingstraject ‘Mediacoach’, georganiseerd door LINC vzw., LOCUS, Mediaraven, KHLeuven en Mediawijs.be.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be