Anet en AAT

Informatie aan Zee 2015 donderdag 17 tot vrijdag 18 september 2015

Anet en AAT

Wie:

Karen Andree, Universiteit Antwerpen

Waar:

Permeke

Wanneer:

Donderdag 17/09, 13.30u.

In het najaar introduceerde Anet (het netwerk voor wetenschappelijke bibliotheken in Antwerpen en Limburg) de nieuwe opac’s voor haar kunst- en erfgoedcollecties. De opac’s zijn speciaal ontworpen om te zoeken via AAT-trefwoorden. De Art & Architecture Thesaurus is een internationaal kunstvocabularium dat vooral in de museumsector zijn strepen heeft verdiend als tool voor collectiebeheer. Zowel inhoudelijk als structureel lonkte de thesaurus bij ons ook naar het gebruik in de bibliotheeksector. Na een uitvoerig onderzoek bij Anet werd beslist om AAT als ontsluitingsmiddel in te zetten voor de specifieke niche van de kunst- en erfgoedcollecties.

Anet kon AAT niet zonder meer assimileren in de Brocade-software, door een scope beperking én het feit dat de thesaurus op een bepaalde manier is opgebouwd. Om het gebruik van AAT-trefwoorden toe te laten moest eerst de authority structuur van Brocade aangepast worden. Dat resulteerde in het flexibele ‘Anet-AAT-model’. Vervolgens werd de volledige AAT in Brocade geüpload. Terwijl de mogelijkheid voor AAT-catalografie werd opengesteld, werden bestaande trefwoordenlijsten van de kunst- en erfgoedbibliotheken geconverteerd naar het Anet-AAT-model. Als laatste stap werden de verschillende opac’s aangepakt, zodat de publicaties opzoekbaar werden.

De search en retrieval-functies van Brocade proberen het hoofd te bieden aan bekende problemen bij inhoudelijke ontsluiting, zoals bv. het vinden van de juiste zoekterm. Zo bieden de opac’s, naast de gebruikelijke zoekingangen, een AAT-zoekboom aan en je kunt een trefwoord ook terugvinden door de verwoording in de scope note. De trefwoorden kunnen zo, in functie van de zoekresultaten, scherper worden gesteld.

Tijdens de presentatie zal dieper ingegaan worden op de weg naar het model en de opac’s, met aandacht voor de strategieën, moeilijkheden en oplossingen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be