Een scoremodel voor e-depots

Informatie aan Zee 2013 donderdag 12 tot vrijdag 13 september 2013

Een scoremodel voor e-depots

Wie:

Henk Vanstappen, Robèrt Gillesse

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

Donderdag 12 september 2013, 15.30u.

In deze presentatie wordt dieper ingegaan op de belangrijkste valkuilen, de grootste bedreigingen en de grootste hindernissen waarmee erfgoedorganisaties kampen wanneer ze de bewaring en toegankelijkheid van digitale bestanden op lange termijn willen verzekeren. Er zijn heel wat standaarden en tools beschikbaar om te bepalen waaraan een e-depot moet voldoen – de bekendste is OAIS. Een probleem is wel dat dergelijke instrumenten erg complex zijn en daardoor moeilijk hanteerbaar voor kleinere organisaties. PACKED en DEN ontwikkelden daarom een scoremodel voor digitale opslag.

Het Scoremodel gidst je op een laagdrempelige manier door het mijnenveld van risico’s en bedreigingen. Het resultaat is een rapport dat de sterke en zwakke punten van je digitale huishouding in kaart brengt en aanbevelingen geeft voor het verkleinen van de risico’s.

Het scoremodel is in de eerste plaats een groeimodel: belangrijk is dat de risico’s stelselmatig worden aanpakt. Zo groeit de veiligheid van de digitale opslag stelselmatig, tot een bevredigend veiligheidsniveau is bereikt. Het gebruik van het scoremodel is bedoeld als een eerste stap naar een serieuze audit van het digitaal depot. Het is daarmee complementair met ED3 en ISO 16363.

CV's

Henk Vanstappen (1964) studeerde geschiedenis en informatiewetenschappen aan de UA en de VUB. Hij werkte bij verschillende erfgoedorganisaties (zoals het Rubenianum, Stedelijke Musea Antwerpen, Nederlands Architectuurinstituut) aan projecten met betrekking tot registratie, digitalisering, bewaring en ontsluiting van erfgoedcollecties. Sinds 2010 is hij als onderzoeksmedewerker verbonden aan PACKED vzw - Expertisecentrum digitaal erfgoed, waar hij verantwoordelijk is voor het project CEST en expertise-ontwikkeling rond digitaliseringsstandaarden en duurzame bewaring. Daarnaast werkt hij als zelfstandig onderzoeker voor onder meer verschillende organisaties in Vlaanderen en Nederland. Voor het Modemuseum Antwerpen werkt hij als projectmedewerker voor het project Europeana Fashion (2012-2015).

Robèrt Gillesse (1967) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Vanaf 1998 was hij werkzaam in de Koninklijke Bibliotheek (KB) waar hij als kwaliteitsmanager digitalisering verantwoordelijk was voor het opzetten van richtlijnen voor digitaliseringsprojecten (Geheugen van Nederland, Metamorfoze), het coördineren van kwaliteitscontroles en het uitvoeren van onderzoek op het gebied van image kwaliteit en bestandsformaten. In 2008-9 was hij werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam waar hij richtlijnen schreef voor de archivering van digitale tekstdocumenten en aanbevelingen voor digitalisering van tekstmateriaal. Sinds 2009 is hij senior medewerker kwaliteitszorg bij Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Uit hoofde van deze functie is hij verantwoordelijk voor de stimulering van standaardisering en interoperabiliteit (in het bijzonder via DE BASIS) van digitaliseringsprojecten binnen de erfgoedsector. Digitale duurzaamheid is een van zijn aandachtsgebieden.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be