Cometa in de praktijk

Informatie aan Zee 2013 donderdag 12 tot vrijdag 13 september 2013

Cometa in de praktijk

Wie:

David Coppoolse, Jessy Clynckemaillie, Tijs De Schacht en Katrien Weyns

Waar:

Permeke

Wanneer:

Donderdag 12 september 2013, 15.30u.

Cometa is een praktisch model dat voor en door Vlaamse cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen die erfgoed wil beschrijven op het niveau van (deel)collecties snel op weg te helpen. Cometa werd gelanceerd op Informatie aan Zee 2011. Ondertussen kwam het tot enkele praktische implementaties. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maakte een begin met het beschrijven van haar deelcollecties in de bibliotheeksoftware Brocade, dat werd uitgebreid met een collectiebeschrijvingsmodule op basis van Cometa. Voor de collectiebeschrijvingen in haar erfgoeddatabank baseerde de provincie West-Vlaanderen zich op Cometa, dat hiervoor werd geïmplementeerd in het collectieregistratiesysteem AdLib. Erfgoedcel CO7 (zuidelijke Westhoek) bereidt met behulp van het Cometa-model de komst van het regionaal erfgoeddepot en de uitbouw van de regionale depotwerking voor. Overleg Cultuur regio Kortrijk bracht met Cometa de lokale archeologische vondstensembles en andere collecties stelselmatig in kaart. FARO ontwikkelde een sjabloon om binnen CollectiveAccess Cometa-informatie te kunnen bewaren. In Archiefbank kunnen archiefbestanden en collecties Cometa-conform worden beschreven, en Cometa-beschrijvingen uit andere databanken kunnen worden geharvest door Archiefbank. De Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken werd aangepast aan het Cometa-model. KU Leuven begint dit jaar met de registratie van haar erfgoedcollecties volgens Cometa. In deze presentatie laten mensen uit de praktijk u kennis maken met inhoudelijke en technische aspecten van enkele Cometa-implementaties.

CV's

David Coppoolse studeerde theater- en muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna lange tijd in de ICT-sector, onder andere als consulent voor samenwerkingsplatformen en documentaire systemen. Na het afronden van de opleiding Informatie- en Bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen ging hij in 2009 aan de slag bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek als stafmedewerker voor bibliografische ontsluiting en digitale collecties. De afgelopen jaren was David onder meer verantwoordelijk voor de realisering van de online erfgoedbibliotheek Flandrica.be. Hij stond verder aan de wieg van het Cometa-model.

Jessy Clynckemaillie studeerde kunstwetenschappen met specialisatie in de musicologie aan de Universiteit Gent, waarna ze haar diploma van leraar behaalde en de initiatiecursus in de bibliotheek-, documentatie en informatiekunde voltooide. Jessy was vier jaar lang leerkracht muziekesthetica aan het Instituut voor Muziek en Dans in Gent. In 2012 besloot zij om haar ambities na te streven in het Vlaamse erfgoedveld. Als deskundige regionale depotwerking bij CO7 zet zij mee haar schouders onder de voorbereiding van het nieuw op te richten Regionaal Erfgoeddepot Potyze in de zuidelijke Westhoek.

Katrien Weyns studeerde moderne geschiedenis aan de KU Leuven, waarna ze een master-na-master in de Archivistiek voltooide. Ze begon in 2008 als archiefconsulent bij KADOC-KU Leuven, waar ze verantwoordelijk is voor Archiefbank Vlaanderen en voor de werking rond digitale archieven. Als lid van de Technische Werkgroep van Archiefbank, die de dagelijkse werking garandeert, is Katrien onder andere verantwoordelijk voor de bulkinvoer van gegevens vanuit databanken van andere erfgoedactoren.

Tijs De Schacht studeerde archeologie aan de Universiteit Gent en was tot 2010 als onderzoeker verbonden aan de Vakgroep Archeologie van diezelfde universiteit. Sinds 2011 werkt Tijs voor Overleg Cultuur Regio Kortrijk als coördinator voor regionaal collectie- en depotbeleid. In de regio Kortrijk coördineert hij individuele en gezamenlijke registratie- en depotprojecten, en fungeert hij als aanspreekpunt bij collectieproblemen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be