10 jaar digitaal archiveren: bouwstenen en mogelijkheden

Informatie aan Zee 2013 donderdag 12 tot vrijdag 13 september 2013

10 jaar digitaal archiveren: bouwstenen en mogelijkheden

Wie:

Inge Schoups

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

Donderdag 12 september 2013, 14.15u.

Ongeveer 10 jaar geleden werd er gestart met het conceptualiseren, het uitwerken en het zich eigen maken van alle aspecten van digitaal archiveren. Met de initiatieven die er sedertdien zijn genomen, is dit het uitgelezen moment om stil te staan bij de uitgewerkte concepten of modellen en bij alle aspecten die een goede digitale archivering moeten mogelijk maken.

In dit stuk willen we zowel ingaan op wat de kenmerken van digitaal archiveren zijn: waarin verschilt het van het archiveren ‘out-court’, zijn er essentiële verschillen (of niet).

Daarnaast nemen we even de verschillende aspecten in ogenschouw: wat waren de aanvankelijke uitgangspunten bij de technische, functionele en organisatorische modellen van het digitaal archiveren, wat is er veranderd in onze kennis (of niet). Ook zullen we nagaan welke onderdelen realiseerbaar bleken te zijn en ook al gerealiseerd zijn, om vervolgens de stap te zetten naar die onderdelen of aspecten die moeilijk uit te voeren blijken te zijn. Hierbij moeten we naar de oorzaken peilen; wanneer we deze kennen, wordt een doorbraak mogelijk.

CV

Inge Schoups is stadsarchivaris in Antwerpen en directeur van het FelixArchief. Het stadsarchief voert een doorgedreven beleid van maximaal digitaal werken en beschikt over een reeds vele jaren goed werkend digitaal depot. Inge is tevens voorzitter van het Expertisecentrum eDAVID. Deze expertisegroep legt zich toe op onderzoek naar de impact van ‘digital born’ materiaal bij archiefvormers en collectiebeherende instellingen. De kern ligt verder op onderzoek en uitvoeren van een duurzame digitale archivering en de werking van een digitaal depot. eDAVID is reeds vele jaren actief, heeft een zeer uitgebreide lijst van publicaties, en heeft hiervoor in het buitenland meermaals erkenning gekregen. eDAVID voert ook een beleid om de expertise te delen; op de website zijn alle documenten van de ontwikkelde modellen, concepten, XML-schema’s e.a. beschikbaar; zie www.edavid.be eDAVID heeft zijn voortrekkersrol versterkt door blijvend onderzoek naar nieuwe fenomenen, en hun impact voor het digitaal archiveren; het gaat dan om fenomenen zoals digitale handtekening, de ‘cloud’, SMS-archivering e.a.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be