Venster op Leuven

Informatie aan Zee 2011 donderdag 15 tot vrijdag 16 september 2011

Venster op Leuven

Wie:

Goedele Pulinx, M-Museum Leuven en Veronqie Van Nierop, Erfgoedcel Leuven

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

Donderdag 15 september 2011, 16.15u. 


ABSTRACT

In 2009 sloegen M - Museum Leuven, Erfgoedcel Leuven, het Stadsarchief Leuven en de Universiteisbibliotheek van de K.U.Leuven de handen in elkaar om hun verzamelingen topografische prenten met Leuvense iconografie te ontsluiten op het internet. De website, die in het najaar 2011 online gaat - kreeg de naam Venster op Leuven.

Een gericht project ter ontsluiting van een verzameling die stad en streek in beeld brengen, schrijft zich in in de tendens die zich in het begin van het vorig decennium manifesteerde in meerdere beeldbanken, vooral gestuwd door de plaatselijke erfgoedcellen. Het voordeel van enkele jaren afstand ten opzichte van een aantal van die beeldbanken, is dat dit project meer en meer vergaande mogelijkheden bezit, zoals bijvoorbeeld de koppeling aan Google Maps.

Op technisch gebied is de samenwerking met Erfgoedplus een grote opportuniteit. Mits het filteren van de gegevens volgens door ons gekozen criteria, kunnen de Leuvense prenten terecht op een afgeleide website, die functioneert op het platform van Erfgoedplus. Op die manier geniet Venster op Leuven van de zoek- en conversiemogelijkheden die de software achter Erfgoedplus (Seamark) biedt. Tot slot toont dit project aan hoe een aspect van de basiswerking - de collectieregistratie, bovendien van een deelcollectie - kan worden opengebroken naar concrete en tegelijk verdragende toepassingsmogelijkheden, en een heel nieuw samenwerkingsverband kan teweegbrengen tussen verwante, maar toch onverwachte partners. Zo brengt elke partner zijn specifieke expertise in bij het opstellen van een volledige en coherente plaatsnamenthesaurus met inbegrip van afwijkende of oude toponiemen. Dit is cruciaal voor de zoekmodaliteiten in Venster op Leuven. Dit kan een werkbaar model opleveren voor andere Vlaamse centrumsteden.

CV

Goedele Pulinx studeerde Kunstwetenschappen en is sinds 2009 medewerkster ‘tentoonstellingen en collectie’ bij M – Museum Leuven.

Veronique Van Nierop studeerde Geschiedenis en Bedrijfseconomie en werkt vanaf 2008 voor Erfgoedcel Leuven, voornamelijk rond Erfgoedplus.be voor de regio Leuven.

VERSLAG

Op Informatie aan Zee werd de website www.vensteropleuven.be gepresenteerd. Via deze portaalsite wordt historisch beeldmateriaal van Leuven uit de collecties van Museum M, de Centrale Bibliotheek van de K.U.Leuven en het Leuvense Stadsarchief gezamenlijk gepresenteerd. In prenten, plattegronden, bouwtekeningen en foto’s wordt een historisch beeld van Leuven gereconstrueerd.

Erfgoedcel Leuven verzorgde de coördinatie en de communicatie van dit project. Voor het ontsluiten van het beeldmateriaal werd gebruik gemaakt van de bestaande faciliteiten van ErfgoedPlus. Deze databank vormde reeds een knooppunt voor het ontsluiten van erfgoedcollecties uit Limburg en Vlaams-Brabant.
Er kan zowel via locatie als via een uitgebreid zoekformulier met trefwoorden gezocht worden.

Om de verschillende collecties als een geheel te kunnen aanbieden via ErfgoedPlus was het uitermate belangrijk dat het bronmateriaal op dezelfde manier ontsloten werd. Duidelijke afspraken tussen de verschillende instellingen waren dan ook noodzakelijk. Erfgoedcel Leuven zorgde voor de coördinatie van onder meer benaming van gebouwen, historische straatnamen,…

De instellingen werkten met diverse invoersystemen (Adlib, Aleph, Erfgoedregister). Door gebruik te maken van de faciliteiten van ErfgoedPlus werden deze bestaande erfgoeddatabanken aan elkaar gekoppeld. Er waren echter aanpassingen nodig aan de individuele invoersystemen. Om aan de noden van Venster op Leuven te voldoen waren ook een aantal bijkomende configuraties noodzakelijk van ErfgoedPlus. De aanpassingen werden uitgevoerd door een extern bedrijf (Amplexor).

Door samenwerking met en integratie in Erfgoedplus.be worden deze prenten niet alleen op een kwalitatieve en gestandaardiseerde manier geregistreerd, maar worden ze ook onderling met elkaar gelinkt.

De historische beelden uit Venster op Leuven zijn voor iedereen toegankelijk en worden reeds gebruikt door het Leuvense tijdschrift voor stadsontwikkeling Mozaïek voor de thematische uitgaven.

Annelies Nevejans

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be