Preservation planning nader bekeken

Informatie aan Zee 2011 donderdag 15 tot vrijdag 16 september 2011

Preservation planning nader bekeken

Wie:

Sam Alloing, LIBIS 

Waar:

Loungebar

Wanneer:

Vrijdag 16 september 2011, 15.30u.

ABSTRACT

Het digitale archief stelt de archivaris, vooral vertrouwd met papieren archief, voor een grote uitdaging. Ook bij de selectie, beschrijving, duurzame bewaring en raadpleging van deze digitale bestanden moeten de archiefbeginselen, zoals authenticiteit en integriteit gerespecteerd worden. Om een antwoord te bieden op deze problematiek werd in 2006 het LIAS-project opgestart.

Er werd een integraal archiefbeheerssysteem voor zowel papieren als digitaal archief uitgewerkt. De uitgewerkte oplossing bevat zowel een archiefbeheerssysteem als een digitaal depot. Het project is sinds 22 oktober 2010 in een nieuwe fase en werd opengesteld voor nieuwe partners. Naast het openstellen van LIAS voor nieuwe partners zal het systeem verder uitgebreid worden.

Eén van de aspecten waaraan gewerkt wordt in het LIAS-project, is Preservation Planning. Het is een component van OAIS die vaak over het hoofd wordt gezien. Deze component zorgt ervoor dat de informatie in het digitale depot over lange termijn toegankelijk blijft. De applicatie die getest wordt binnen LIAS voor de implementatie van o.a. Preservation Planning is Rosetta van Ex Libris.

Een aantal vragen die aan bod zullen komen zijn: Wat is er nodig om Preservation Planning te implementeren? Welke procedures moeten er gevolgd worden of welke bestaande procedures moeten aangepast worden om Preservation Planning te implementeren? Is het een noodzakelijk functionaliteit van een digitaal depot of is het een mooie, maar bijkomstige functionaliteit? Op al deze vragen en meer wordt er een oplossing gezocht bij de verdere uitbouw van LIAS d.m.v. Rosetta.

CV

Sam Alloing is archeoloog van opleiding. Zijn interesse voor informatie en o.a. ook digital archivering werd gewekt tijdens de opleiding Informatie –en bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Deze interesse heeft hij verder uitgediept bij de coördinerende archiefdienst van de Vlaamse overheid.

Vanaf 2010 werkt hij voor LIBIS als business consultant in het LIAS project. Als business consultant is hij aanspreekpunt voor de gebruikers van LIAS en worden de functionele vragen vertaald naar een technische realisatie. Naast Sam bestaat het LIAS team bij LIBIS uit Dirk Kinnaes (senior project manager) en Kris Dekeyser (informaticus).

VERSLAG

Ook de archiefsector ontsnapt niet aan de noodzaak om haar werkprocessen te automatiseren. Dat het voorwerp van deze werkprocessen meer een meer digitaal is is hier niet vreemd maar is niet de enige drijfveer om te automatiseren. Er is een gebruiker die meer en meer online bediening verwacht.

Er is de noodzaak om efficiënter te werken om de steeds groeiende volumes te baas te kunnen. Voor Informatie aan Zee heeft de VVBAD-werkgroep Automatisering rond dit thema een sessie met enkele praktijkcases uitgewerkt. Deze ging door op vrijdagnamiddag 16/9/2011 en stond onder leiding van Luc Schokkaert, lid van de werkgroep en medewerker van KADOC-KULeuven.

Sam Alloing (LIBIS) bekijkt in een voornamelijk technische lezing hoe het aspect preservation planning kan worden aangewend in een digitaal depot. Als use case behandelt hij Rosetta, dat binnen het LIAS-systeem als tool wordt aangewend. Rosetta is een geïntegreerd systeem waarvan de preservation planning een component is.

Hij bespreekt hoe de diverse aspecten van een preservation planning in Rosetta zijn uitgewerkt en maakt ook een vergelijking met PLATO. Tijdens zijn uiteenzetting illustreert Sam hoe voor een bepaald type bestandsformaat een preservation planning wordt uitgewerkt en geïmplementeerd.

Willem Vanneste

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be