LIMO, exponent van een nieuwe generatie zoekinterfaces

Informatie aan Zee 2011 donderdag 15 tot vrijdag 16 september 2011

LIMO, exponent van een nieuwe generatie zoekinterfaces

Wie:

Veerle Kerstens, KU Leuven 

Waar:

Permeke

Wanneer:

Donderdag 15 september 2011, 14.15u.

ABSTRACT

Met LIMO heeft de K.U.Leuven-bibliotheek een Discovery en Delivery Service in gebruik die via één zoekinterface de diverse collecties van de bibliotheek, zowel gedrukte als elektronische, ontsluit. LIMO is gebaseerd op de software PRIMO van Ex Libris en geeft toegang tot de bibliotheekcatalogus, de onderzoeksrepository van de K.U.Leuven, gedigitaliseerde collecties en Primo Central, een centrale index met artikels en e-books van de belangrijke uitgevers.

In deze presentatie willen we nagaan hoe het systeem reëel gebruikt wordt. Op welke manier wordt er gezocht in LIMO, in welke mate worden de nieuwe "web 2.0"-functionaliteiten gebruikt ? Verder verneem je in deze sessie hoe we de nieuwe zoekinterface testten op zijn bruikbaarheid en wat we daaruit leerden.

CV

Veerle is projectmanager bij LIBIS. LIBIS verzorgt voor de K.U.Leuven en diverse andere bibliotheken diensten op het vlak van bibliotheekautomatisering, archiefbeheer, preservatie en ontsluiting.

Ze coördineert de implementatie van de discovery service LIMO aan de K.U.Leuven en is binnen LIBIS ook verantwoordelijk voor de oplossingen voor het beheer en de ontsluiting van elektronische bronnen. Eerder was ze stafmedewerker in de bibliotheek van de universiteit Hasselt.

VERSLAG

Op donderdagmiddag verzamelden een groot aantal geïnteresseerden zich inde Permekezaal voor de themasessie rond Federated Search, een thema dat weliswaar ruim te interpreteren viel.

Sissi Loostermans, hogeschoolcoördinator-mediathecaris aan de Karel De Grote hogeschool, bracht met “EHIS : selectie en implementatie van een Federated search engine (FSE)” een voorbeeld regelrecht uit de praktijk. Binnen het forum Elektronische informatie van de VLHORA (Vlaamse Hogescholenraad), werd zowat twee jaar geleden een ad hoc werkgroep opgericht met als opdracht een vergelijking te maken van de beschikbare FSE-producten, met het oog op selectie en introductie ervan in een hogeschoolomgeving. De werkgroep stelde een lange lijst criteria op, aan de hand waarvan leveranciers bevraagd werden.

Dit leverde uiteindelijk een vergelijkende tabel op. Het bleek echter niet mogelijk om Testaankoopgewijs een ultieme “beste koop” aan te duiden. Vergelijking van producten en hun diverse eigenschappen werd echter eenvoudiger en transparanter zodat het miniconsortium van vier, later vijf, hogescholen een gefundeerde keuze kon maken, die het best voldeed aan hun noden. De eerste resultaten van de implementatie eind 2011 zijn alvast positief voor het gebruik van de elektronische databanken.

Met “LIMO, een exponent van en nieuwe generatie discovery tools” stelde Veerle Kerstens, projectmanager bij LIBIS, een meer doorgedreven vorm van Federated searching voor. Limo laat immers niet enkel toe om databanken van externe leveranciers te doorzoeken, maar integreert daarbij zoekmogelijkheden doorheen eigen systemen en databanken. In tegenstelling tot een FSE, gebruikt Limo daarvoor een eigen centrale index, waardoor het zoekresultaat eenvormiger, sneller en manipuleerbaarder wordt. Om beter aan de verwachtingen van de gebruikers te voldoen werd een uitgebreide testfase met gebruikersonderzoek gehouden, met ingrijpende wijzigingen aan de interface. Ook hier zijn de eerste gebruiksresultaten positief.

Stijn Meersseman

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be