Innovatie in erfgoededucatie

Informatie aan Zee 2011 donderdag 15 tot vrijdag 16 september 2011

Innovatie in erfgoededucatie

Wie:

Marco Streefkerk, DEN, Gert Nulens, SMIT-VUB en Bart De Nil, FARO 

Waar:

Delvauxzaal

Wanneer:

Donderdag 15 september 2011, 15.30 u.

Kennisoverdracht en educatie is één van de belangrijkste maatschappelijke taken voor archieven en bibliotheken. Digitalisering en de ‘netwerkmaatschappij' vragen om een andere invulling van deze educatieve opdracht. We merken echter dat op het vlak van digitale erfgoededucatie er nog veel werk aan de winkel is. Deze sessie geeft u aan de hand van praktijkvoorbeelden een idee over wat er allemaal mogelijk is.

15:30-16:15 u.
Overbrug de kloof | Marco Streefkerk (DEN)
Op het vlak van elearning, digitaal erfgoed en nieuwe media gaapt er nog steeds een grote kloof tussen het onderwijs en de erfgoedsector. Dit was één van de conclusies die werd gemaakt tijdens de Digitaal Erfgoed Conferentie 2010 die volledig in het teken stond van erfgoed en educatie. Tijdens deze lezing wordt op een strategische niveau ingegaan op de kloof tussen digitaal erfgoed en het onderwijs. Ook worden enkele innovatieve praktijkvoorbeelden aangehaald die helpen om deze kloof te overbruggen.

16:15-16:35 u.
EPICS | Gert Nulens (SMIT-VUB)
EPICS (E-learning Platform In the Cultural heritage Sector) is een IBBT-ICON project met als doel de ontwikkeling van een e-learning platform voor digitaal erfgoed in Vlaanderen. Het gaat om een onderzoekstraject dat modules wil ontwikkelen voor het verzamelen, ‘didactiseren', manipuleren en verspreiden van digitaal cultureel erfgoed zoals documenten, foto's, geluid- en beeldfragmenten, enzovoort, uit musea, archieven, bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Er zal een demonstratieplatform worden gemaakt waarop leerkrachten digitale lessen en taken kunnen maken én verspreiden langs verschillende wegen (website, digitaal schoolbord, mobiel toestel) naar hun leerlingen.

16:35-17:00 u.
De Virtuele erfgoedexpert in de klas | Bart De Nil (FARO)
In 2010 stelden FARO en het Departement CJSM het e-cultuurdemonstratieproject 'De virtuele erfgoedexpert in de klas' voor. Leerlingen van het O.-L-.V- Visitatie Mariakerke stonden via een webconferentie-opstelling in direct contact met het restauratieatelier van Amsab-ISG, waar twee papier- en boekrestauratrices hen de knepen van het vak live uit de doeken deden. De leerlingen maakten kennis met de werkplek van de restauratrices en kregen de kans om rechtstreeks vragen te stellen.

Die interactie zorgt voor een unieke toevoeging aan het reguliere onderwijsprogramma. Als vervolg op ‘De virtuele erfgoedexpert in klas' gaven FARO en het Departement CJSM in 2011 aan vijf erfgoedinstellingen de kans om een online les aan te bieden, die leerlingen een blik achter de schermen van hun organisatie geeft. Tijdens deze presentatie komt u meer te weten over deze innovatieve, educatieve ICT-toepassing die breedbandtechnologie implementeert in het onderwijs en de erfgoedsector.

CV's

Marco Streefkerk is senior medewerker kwaliteitszorg bij DEN. In die functie is hij o.a. eindverantwoordelijk voor DEN's kennisbank. Ook is hij liaison namens DEN voor Europeana. Marco bekleedde van 2001 tot 2009 bij de Universiteitsbibliotheek van de UvA de functie van senior projectleider bij de afdeling Ontwikkeling en Innovatie van de sector Elektronische Diensten. Vóór 2001 was Marco actief als consultent in de museumsector o.a. binnen het project Netwerk Collectie Nederland. 

Gert Nulens is als senior onderzoeker verbonden aan IBBT/SMIT - Vrije Universiteit Brussel. Binnen dat onderzoekscentrum coördineert hij onderzoeksprojecten op het snijvlak tussen cultuur en nieuwe media. Recente projecten hadden ondermeer betrekking op virtuele cultuurparticipatie, digitalisering van kunsten en erfgoed, culturele distributiemodellen in een genetwerkte omgeving, mobiel gebruik van digitaal erfgoed, personaliseren van online aanbod, en educatief gebruik van een digitaal cultuurplatform.

Bart De Nil, historicus, werkte achtereenvolgens bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. Sinds 2009 werkt Bart voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed als senior stafmedewerker met als voornaamste taken veldintermediair archieven en praktijkontwikkeling en -ondersteuning op het vlak van digitaal erfgoed, hij is tevens projectleider van EPICS. 

 

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be