Collecties consistent in kaart brengen

Informatie aan Zee 2011 donderdag 15 tot vrijdag 16 september 2011

Collecties consistent in kaart brengen

Wie:

David Coppoolse, Vlaamse Erfgoedbibliotheek 

Waar:

Loungebar

Wanneer:

Donderdag 15 september 2011, 16.15u.

ABSTRACT

Collecties consistent in kaart brengen: het verbeteren van de (her)bruikbaarheid van beschrijvingen op collectieniveau:

Beschrijvingen op collectieniveau zijn een nuttig instrument om erfgoed- of andere verzamelingen te ontsluiten, als voorlopig alternatief voor objectontsluiting (zoals bestandsbeschrijvingen bij archieven) of als complementaire ingang.

Collectiebeschrijvingen hebben ook beleidsmatige toepassingen. Veel Vlaamse erfgoedorganisaties hebben dan ook de wens of zelfs de opdracht om de collecties in hun deelsector of instelling in kaart te brengen. Uiteraard hebben ze op dat vlak allemaal eigen behoeften. Maar een deel van de verzamelde gegevens is heel gelijkvorming.

De basisinformatie op een gelijkaardige manier verzamelen en beschrijven, kan de bruikbaarheid ervan verhogen. Nieuwe spelers kunnen gebruik maken van bestaande gegevens en ervaringen van andere organisaties bij het maken een eigen collectieoverzicht.

Er kan gebruik worden gemaakt van dezelfde software of gedeelde systemen. In een ideale wereld kunnen de basisbeschrijvingen uit verschillende overzichten zelfs worden geaggregeerd in een centraal 'erfgoedregister'. Zo ver is het evenwel nog niet.

Onder leiding van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, PACKED. Exertisecentrum voor digitaal erfgoed en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd in het afgelopen jaar binnen het Prisma-project gewerkt aan een gedeelde methodologie voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau.

Hierbij werd vertrokken van internationale standaarden en de ervaringen van uiteenlopende erfgoedorganisaties. De bevindingen werden verwerkt tot een brochure die kan helpen meer uniformiteit te brengen en die antwoord geeft op de vragen van een beginnende collectiebeschrijver: Wat is het nut van het maken van beschrijvingen op collectieniveau? Hoe maak je een uitwisselbare basisfiche? Hoe zorg je dat die goede informatie bevat? Hoe breid je de basisbeschrijving best uit om in je specifieke behoeften te voorzien? Wanneer beschrijf je iets als afzonderlijke (deel)collectie? Welke collectieregisters bestaan er al in Vlaanderen? Welke organisaties hebben expertise op dit gebied? Welke standaarden en systemen zijn er? Met deze brochure in de hand wordt je collectieoverzicht een langetermijnsucces...

Voor meer informatie:http://www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be/bron/1866

CV

David Coppoolse studeerde theater- en muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna geruime tijd in de ICT-sector, onder andere als consulent voor samenwerkingsplatformen en documentaire systemen.

Na het afronden van de opleiding Informatie- en Bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen werd hij door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek aangeworven als stafmedewerker ontsluiting en digitalisering. Hij volgt voor de erfgoedbibliotheken de ontwikkelingen rond deze thema's in Vlaanderen en daarbuiten en verstrekt informatie en advies.

Hij is projectcoƶrdinator voor de ontwikkeling van de virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek, Flandrica.be. David waakt mee over het functioneren van de bibliografische databanken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de krantencatalogus Abraham en de Short Title Catalogus Vlaanderen, en beheert de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken, die beschrijvingen bevat van de typografische erfgoedcollecties in Vlaanderen en Brussel. Hij maakt deel uit van de werkgroep 'Collecties' van het Prisma-project van Faro. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be