Strategische visie web 2.0

Informatie aan Zee 2009 donderdag 10 tot vrijdag 11 september 2009

Strategische visie web 2.0

Wie:

Jan Van Hee, Maarifa

Waar:

Mercator

Wanneer:

Vrijdag 11 september 2009, 10.15u.

Abstract

Wie het Web 2.0 een beetje opvolgt zal toch moeten beamen dat deze technieken in een enorme stroomversnelling zonder duidelijk eindpunt zitten. De mogelijkheden blijven maar uitwaaieren en niemand lijkt vat te krijgen op het geheel.

Toch kan een bibliotheek of andere organisatie het niet maken om de mogelijkheden van deze interactieve en participatieve webdiensten te negeren. Deze bieden immers ideale platformen voor kennisbeheer, (interactieve) communicatie en marketing. Verschillende organisaties zijn van start gegaan met een (corporate) blog, RSS-feeds op de website of zelfs een wiki. Toch lijken vele initiatieven in de experimenteerfase te blijven steken of blijven een zeer persoonlijk initiatief door een gebrek aan visie en duidelijk geformuleerde doelstellingen.

Reeds 2 jaar bouwt Jan Van Hee aan managementsmodellen die moeten helpen de meest optimale behoeftenanalyses, keuzes en doelen uit te tekenen op vlak van interactieve webdiensten in organisaties. In deze presentatie worden enkele modellen aangereikt die moeten helpen bij het welslagen van de implementatie van web 2.0 in uw organisatie.

CV

Jan Van Hee is zaakvoerder en senior advisor van Maarifa.

Maarifa wil door een integrale en strategische aanpak van informatiemanagement organisaties bijstaan bij de creatie, het beheer en de doorstroom van informatie. Hij studeerde politieke wetenschappen, bibliotheek- en informatiewetenschappen en management aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Tevens is hij gastdocent aan de Bibliotheekschool en diverse Bestuursscholen. Hij koppelt een grote inhoudelijke en toegepaste kennis (opleiding en ervaring) met de nodige pedagogische kwaliteiten (verleden als docent)

Verslag door Dieter Suls

Bibliotheken worden niet enkel overspoeld door een overvloed aan informatie. Ook de schier oneindige mogelijkheden die diverse webapplicaties bieden, zijn nauwelijks te overzien. Deze lezing poogt een inzicht te geven in de veelheid aan toepassingen die Web 2.0 biedt en stelt een zeer pragmatische aanpak voor. Web 2.0 is een containerbegrip dat staat voor een nieuwe generatie van interactieve en dynamische webdiensten. Centraal element is het delen en het samenwerken aan informatie (vb. wiki’s, blogs, tagclouds, facebook, Flickr, etc.)

De belangrijkste vraag die een bibliotheek zich dient te stellen is: Hoever moeten en kunnen gaan in onze dienstverlening? De mogelijkheden die het Web 2.0 biedt inzake participatie zijn gigantisch, maar de inspanningen die een bibliotheek kan leveren zijn vaak erg beperkt. Veel Web 2.0 toepassingen zijn maar zinvol in een specifieke context, in zoverre ze op grote schaal worden geïmplementeerd of indien ze volgehouden worden op lange termijn.

Om een beetje orde in de chaos te brengen, hanteert de auteur een aantal modellen die in de bedrijfswereld gebruikt worden. Cruciale factoren die in overweging dienen te worden genomen bij de ontwikkeling van een Web 2.0 strategie zijn : werklast, effectieve return, snelheid van het resultaat en schaalgrootte. Aan de hand van deze elementen wordt een classificatie gemaakt van de diverse Web 2.0 applicaties en kan een keuze gemaakt worden van de meest gepaste webdienst voor een specifieke bibliotheek.

Bovendien geeft de auteur een aantal tips die kunnen helpen bij de implementatie van Web 2.0 diensten.

Deze lezing is een heldere en praktisch georiënteerde uiteenzetting die een strategie voorstelde hoe bibliotheken met de uitdagingen van het Web 2.0 kunnen omgaan. Het is een sterk punt van de auteur dat er modellen en concepten uit de wereld van de bedrijfskunde worden geïntroduceerd in deze discussie. Er zitten ook echter beperkingen aan het Web 2.0 verhaal waaraan tijdens de lezing een beetje voorbijgegaan werd, zoals tijdens de discussie achteraf werd vastgesteld. Web 2.0 biedt niet enkel mogelijkheden, maar kent ook beperkingen. Duurzaamheid van de applicaties is er één van. Wat gebeurt er vb. als Flickr failliet gaat? Hoeveel instellingen zullen er dan vitale informatie kwijt zijn, en wat voor een verlies aan efficiëntie zou dit betekenen… Een ander hangijzer is de privacy, of beter het verlies daarvan, waarover nog veel onduidelijkheid bestaat.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be