Driver II

Informatie aan Zee 2009 donderdag 10 tot vrijdag 11 september 2009

Driver II

Wie:

Karen Van Godtsenhoven, UGent

Waar:

Permeke

Wanneer:

Vrijdag 11 september 2009, 15.30u.

Abstract

DRIVER II zet binnenkort een punt achter twee DRIVER projecten (2006-2009) op de DRIVER Summit op 20 oktober in Gent. Behalve de verplichte deliverables die bij een EC project horen, bouwde DRIVER aan een Europese en wereldwijde community die vele partners in Open Access repositories verenigt: de DRIVER Confederation. Deze bevat zowel fondsuitreikende instanties, Open Access organisaties, academische organen als wetenschappelijke overheden en natuurlijk digitale bibliotheken en Europese projecten. Er wordt gezocht naar structuren waarop deze confederatie kan verder blijven bestaan, om zo repository ontwikkelingen en standaarden te harmoniseren, en een best practice netwerk uit te bouwen.

Naast de internationale DRIVER Community hebben de DRIVERpartners ook in eigen land netwerken gebouwd: in België zijn ongeveer dertig mensen lid van de ‘grassroots' DRIVER community die om het half jaar samenkomt. De bedoeling van deze meetings is om best practices uit te wisselen op technisch en strategisch gebied (lobbywerk bij overheden), het Belgisch auteursrecht onder de loep te nemen, en elkaar te enthousiasmeren om verder te blijven werken aan een institutional repository. DRIVER heeft ook een mentor service waarbij een repository kan aankloppen bij een expert voor advies op maat.

DRIVER-EU creëerde ook de DNet software, een open source software pakket (Apache license) , waarmee repository portalen kunnen worden opgezet: zo kunnen disciplinaire of nationale groepen hun eigen repository portaal creëren. Dit gebeurde voor Spanje (recolecta) en België (driver-repository.be ) en er werd samengewerkt met het DART portaal (e-theses). Reeds in DRIVER I werd een eerste testversie van DNet ontwikkeld; in DRIVER II werd de software tot productieniveau uitgewerkt. Ook de guidelines (richtlijnen voor repository managers) en validator (voor repositories) uit DRIVER I werden aangepast in DRIVER II, dat zich meer focuste op complexe objecten en verrijkte publicaties. Op het DRIVER portaal kunnen repository managers de guidelines checken, zich registreren, hun repository laten valideren en deel uitmaken van de DRIVER Information space van meer dan 215 repositories. De DRIVER Information Space wil dienst doen als het Europese e-research portaal bij uitstek, en is er voor drie groepen gebruikers:

1) De lezer, de onderzoeker en het publiek. Behalve zoeken en browsen kan de gebruiker zich inschrijven op collecties, communities en andere functionaliteiten. Iedereen heeft zo toegang tot alle 215 Europese DRIVER repositories.

2) De repository manager / digitale bibliothecaris: via de guidelines en de DRIVER validator tool kan de repository manager zorgen dat zijn repository up-to-date is en netjes geharvest kan worden in DRIVER. Indien er problemen zijn krijgt de repository manager hulp via DRIVER Helpdesk of Mentor service, krijgt gespecialiseerde rapporten over de status van het repository, en blijft in contact met de Europese community via de support website.

3) service providers: derde partijen die de DRIVER Information space en /of Dnet kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van diensten (nationale portalen, CRIS systemen) of producten (bibliografische tools, ...).

DRIVER II richtte zich vooral op het harvesten van zogenaamde ‘complex objects', of publicaties die uit meerdere delen bestaan, en zich al dan niet op het web of in repositories bevinden. De grenzen van publicaties, bijhorende data en media worden steeds vager: ook in termen van langetermijnbewaring zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. Daarom schreef DRIVER enkele studies, gebundeld in de DRIVER Technology Watch, die onderwerpen als langetermijnbewaring, interoperabiliteit, en andere technische evoluties bestuderen. De uitkomst ervan bleek dat de toekomst meer verandering met zich meebrengt en repositories ondertussen al aan een nieuwe gedaante toe zijn (cfr ORE project). Net daarom is blijvende samenwerking noodzakelijk tussen al de partners van de DRIVER confederatie, die streven naar een robuust Open Access systeem voor wetenschappelijke communicatie.

CV

Karen Van Godtsenhoven, MA in Germaanse talen en IBW, werkte drie jaar lang aan het Europese DRIVER I en II project voor de Universiteitsbibliotheek Gent. Haar interesses en activiteiten waren vooral de Technology Watch, Open Access outreach en disseminatie, digitaal auteursrecht, usability testing en internationalisering van wetenschap. Zij werkte ook deeltijds bij @mire, de repository spin-off van de KULeuven, als R& D medewerker. Dit najaar werkt ze aan een studie voor SPARC ivm de Europese Open Access situatie. Ze is ook freelance journaliste met technologie, online evoluties en mode als hoofdonderwerpen. 

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be