Uit de kelder op het net

Informatie 2007 donderdag 13 tot vrijdag 14 september 2007

Uit de kelder op het net

Wie:

Bart Ryckbosch, Art Institute of Chicago

Waar:

Aula VII

Wanneer:

Donderdag 13 september 2007, 13.30u.

Abstract

Deze presentatie beoogt een overzicht te geven van enkele digitale ontsluitingsprojecten die de laatste paar jaren ondernomen werden door de Ryerson and Burnham Libraries en de Institutionele archieven van het Art Institute of Chicago. De achtergrond, methodologie, productielijn, resultaten en feedback worden ontleed (en bediscussieerd indien gewenst).

Collecties onder de loep zijn: HALIC (Historic Architecture and Landscape Image Collection), en een uitgebreide verzameling van tentoonstellingscatalogi, daterend tussen 1883 en 1926. Optioneel is een analyse van de Electronic Resources Portal van de museumbibliotheek.

Verslag door Katrien Bergé

Wat de eindgebruiker wenst: Strategisering van digitale projecten

Bart Ryckbosch, archivaris van het Arts Insitute of Chicago, vat uitstekend samen waaraan een digitaliseringsstrategie moet beantwoorden. Onderzoek van de wensen en behoeften van de gebruikers moet verhinderen dat projecten toegespitst worden op persoonlijke stokpaardjes. Het belang van een langdurige preservering van de gedigitaliseerde objecten en de beschikbaarheid van de noodzakelijke financiële en technologische middelen vormen de voorwaarden voor het slagen - en zeg maar voor de zinvolheid - van digitale projecten.

Het gebruikersonderzoek op basis waarvan beslist werd welke projecten voor eindgebruikers nuttig en haalbaar konden zijn, bestond uit een viertal luiken:
- analyse van via e-mail toegestuurde vragen naar informatie (referentie - en onderzoeksvragen) 
- analyse van bezoekersstatistieken (bibliotheekgebruik ter plaatse)
- analyse van de antwoorden op vragenlijsten over het gebruik van de archief - en bibliotheekcollecties in de voorbije 10 jaar
- analyse van de statistieken van websitebezoek en downloads

Enkele projecten worden voorgesteld:
- het ontsluitingsproject van de HALIC (Historic Architecture and Landscape Image) Collection;
- een verzameling van tentoonstellingscatalogi met online foto's;
- het MacLean Visual Resource Centre dat een collectie van 430.000 slides bavat. De collectie is enkel toegankelijk voor de staf en de onderzoekers van het museum en de school van het Art Insitute;
- foto's van bouwwerken van architecten over de ganse wereld die aangevraagd kunnen worden voor educatieve of wetenschappelijke doeleinden, en zelfs om er een poster van te laten afdrukken.

Recent werd een initiatief opgestart om culturele instellingen en bibliotheken de mogelijkheid te bieden om hun collecties beschikbaar te stellen via een centraal archiefportaal. De spreker verwacht dat hieruit nieuwe samenwerkingsprojecten zullen groeien en dat er een gemeenschappelijke financiering komt.

Tot slot een niet onbelangrijke vaststelling: gebruikers zijn beter voorbereid op een bezoek aan de bibliotheek als ze vooraf de zoekhulp, catalogi en databanken kunnen raadplegen. En dat betekent tenslotte een efficiënter gebruik van tijd, middelen en personeel...

Katrien Bergé, directrice Bibliothèque Universitaire Moretus
Plantin (BUMP), Facultés Universitaires Notre-Dame de la
Paix Namur (FUNDP)

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be