Hoe maken we semantische data? Ervaringen in Erfgoedplus.be en Europeana

Hoe maken we semantische data? Ervaringen in Erfgoedplus.be en Europeana

Wie:

Jef Mailliet

Waar:

Permeke

Wanneer:

Vrijdag 13 september 2013, 13.30u.

Abstract

Hoe maken we kwaliteit van semantische data? Ervaringen van Erfgoedplus.be en Europeana.

Aggregatoren van informatie over erfgoed zoals Europeana of Erfgoedplus.be hebben als doel gegevens te verzamelen uit verscheidene databases en samen doorzoekbaar te maken. Daarbij wordt uniformiteit nagestreefd en wordt gepoogd gegevens semantisch aan mekaar te verbinden of te verrijken.

Voorwaarden om dit te kunnen doen zijn herbruikbaarheid, uitwisselbaarheid, verstaanbaarheid en duurzaamheid van de gegevens. Zoals blijkt in Europeana en aanverwante projecten, zien velen dit als een technisch probleem: een kwestie van protocollen, datamodellen, rechten, toegang. Doch, het zijn evenzeer inhoudelijke vereisten, zoals meer benadrukt door Erfgoedplus.be.

Technische kwaliteit alleen volstaat niet om goede Linked Data te maken. Er is vooral nood aan inhoudelijke kwaliteit om een goed en nuttig semantisch netwerk van gegevens te bouwen. Technische kwaliteit kan vrij eenvoudig toegevoegd worden aan bestaande informatie, ook door wie niet direct betrokken is bij het aanmaken ervan. Inhoudelijke kwaliteit wordt echter best zo dicht mogelijk bij de bron verzorgd. Inhoudelijke kwaliteit heeft veel facetten die hier beschreven worden met knelpunten en suggesties, specifiek in functie van het gebruik voor het semantisch web of Linked Data.

Kwaliteit maken is een gedeelde taak. Aggregatoren hebben daarbij zeker een rol, maar ook de collectiebeheerders. Streven naar kwaliteit is moeilijk en vraagt veel inspanningen. Het heeft echter ook meerdere voordelen en gaat verder dan het maken van een goede aggregator. Dat is alleen maar een stap in de richting van een veel grotere duurzaamheid.

CV

Jef Malliet is ingenieur-architect van opleiding. Hij werkte meer dan 20 jaar in verscheidene projecten en functies bij ICCROM in Rome (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property). Sinds 2005 werkt hij bij de Provincie Limburg, voor de ontwikkeling van de erfgoeddatabank/aggregator Erfgoedplus.be, dat deelnam/deelneemt aan de Europeana projecten EuropeanaLocal, Europeana Awareness, Europeana Inside en LoCloud, telkens vooral voor wat betreft het betrekken van lokale erfgoedcollecties bij het grote Europese initiatief. Hij was voorzitter van de Ethics Working Group van de Europeana CCPA (Council for Content Providers and Aggregators) en is voorzitter van de Task Force voor PPP (Private-Public Partnerships) in het Europeana Network.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be