Focus op Makerspaces

Focus op Makerspaces

Makerspaces, FabLabs, Medialabs,... het zijn hot items. Bibliotheken, cultuurcentra en musea springen op de kar. Maar er zijn nog veel vragen.

Datum maandag 15 mei 2017
Locatie AP Hogeschool, Campus Meistraat Toon op kaart
Organisator VVBAD, Cultuurconnect

Makerspaces, FabLabs, Medialabs,... het zijn hot items. Bibliotheken, cultuurcentra en musea springen op de kar. Maar er zijn nog veel vragen. Waarom zou je beginnen met een makerspace of een fablab? Is het een buitenkans om aan geletterdheid te werken, je rol als kennismakelaar op te nemen en mensen te versterken of kansen voor creativiteit te bieden? Wat kun je je publiek allemaal aanbieden? Welke expertise heb je hiervoor nodig? Kun je iets doen met een beperkt budget?

Tijdens deze dag focussen VVBAD, Cultuurconnect en de partners van de Digitale Week op makerspaces. Tijdens de voormiddag nemen we enkele modellen van bestaande formats onder de loep en gaan we op zoek naar ‘het waarom van makerspaces’. Tijdens de namiddag is ruimte voorzien om de makerbeweging zelf te ervaren met concrete en praktische workshops. Of je nu structureel aan de slag wil rond makerspaces of inspiratie zoekt voor een activiteit rond nieuwe technologie voor de Digitale Week, op deze inspiratiedag is er voor elk wat wils.

Voormiddag (plenair)

  • Het voormiddagluik wijden we aan de vele vragen die leven bij bibliotheken en cultuurhuizen over makerspaces en hoe ze zich ertoe kunnen verhouden. Cultuurconnect start met een overzicht van het heel diverse veld van de makerbeweging. Daarna zoomen we in op een inspirerend en uit de kluiten gewassen praktijkvoorbeeld: FabLab Zeeland in Middelburg. We sluiten de voormiddag af met drie pitches over de meerwaarde van makerspaces.

Makerspaces, FabLabs, Medialabs? Wegwijs in de mogelijkheden
Koen Vandendriessche, Cultuurconnect

  • Koen Vandendriessche begeleidt als projectleider Makerspaces binnen Cultuurconnect 9 bibliotheken en culturele actoren om de meerwaarde en toepasbaarheid van de makerspaces op lokaal niveau te onderzoeken. Vanuit deze ontdekkingstocht werpt hij een blik op de vele kamers in het huis van de makermovement. Waar ontstond die? Vanuit welke filosofie en visie? Waar staat deze beweging voor? Hoe kan deze beweging mensen sterker maken? Welke verschillende vormen zijn er? En vooral what’s in it for … bibliotheken en culturele actoren in Vlaanderen.

FabLab Zeeland
Alinda Mastenbroek

  • FabLab Zeeland is een leer- en werkplaats waar iedereen spelenderwijs kennis kan maken met alle aspecten van digitale fabricage. Je kunt er met behulp van moderne computergestuurde ‘maakmachines’ zoals 3D-printers, lasersnijder, vinylsnijder en ontwerpsoftware zelf dingen (leren) maken. Het FabLab biedt iedereen de kans en ruimte om samen op lokaal, nationaal en internationaal niveau aan nieuwe ideeën, experimenten en uitvindingen te werken. Opgedane kennis en vaardigheden delen ze met iedereen.
    Alinda Mastenbroek en Anne-Marie van Houtert, coördinatoren van FabLab Zeeland, nemen je mee op de boeiende rit die het FabLab aflegde. Waarom ze hierop inzetten. Hoe ze dit hebben aangepakt. De doelgroepen die ze bereiken. De partnerschappen die dit mogelijk maken.

Kansen voor educatie
Yves Molenaers, FabLab+ Antwerpen

  • Vanuit dezelfde filosofie als het FabLab Zeeland startte de dienst stedelijk onderwijs in Antwerpen vorig jaar FabLab+, een makerwerkplaats voor leerlingen, maar ook voor andere creatievelingen. De werking draait rond kruisbestuiving. Ze stimuleren contact tussen verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus om van elkaar te leren.

    Yves Molenaers van FabLab+ schetst vanuit hun expertise en hun voortraject de kansen voor brede partnerschappen tussen onderwijs en cultuursector. Tijdens de namiddagsessies krijgen deelnemers ook de kans om FabLab+ te bezoeken.

Kansen voor meisjes en vrouwen
Sophie Thibaut, Coderdojo for Diva's

  • Vrouwen en meisjes hebben vaak een achterstand op vlak van technologische vaardigheden. Dit is deels het gevolg van onderwijskeuzes en het vooroordeel dat technologie een mannenzaak is. Coderdojo geeft daarom specifiek workshops over coderen voor meisjes: Coderdojo for Diva's. Sophie Thibaut vertelt waarom het zinvol is om activiteiten enkel voor meisjes te organiseren en hoe de makersbeweging samen met bibliotheken en cultuurhuizen het verschil kan maken voor meisjes en vrouwen. Zij is gastdocent ondernemen bij Thomas More hogeschool, startup-coach, zaakvoerder en vrijwilliger bij Coderdojo.

Artistieke en creatieve kansen
Hannes D’Hulster, Nerdlab

  • Het project Stoom van Nerdlab brengt jongeren op het kruispunt van kunst en technologie. Via laagdrempelige workshops en maakmomenten verkennen ze de mogelijkheden van beamers, VR, the internet of things en veel meer. Hannes breekt een lans voor de artistieke en creatieve kansen die de makerbeweging in zich draagt.
    Deze blik op creativiteit en het artistieke proces opent deuren voor cultuur- en kunstenorganisaties die hun weg zoeken op het kruispunt van kunst, cultuur en technologie.

Namiddag (parallelsessies)

  • Tijdens de namiddagsessies staat kennismaking met concrete tools binnen de makerbeweging centraal. Via een hands-on workshop leer je tools en technieken kennen en ervaar je wat in je eigen context kan werken. Je ontmoet experts en collega’s die voor dezelfde uitdagingen staan.
    Je krijgt de keuze tussen een mix aan workshops. Zo komen 3D-printing en lasercutting aan bod. We dompelen je onder in verschillende aspecten van coderen en programmeren en zetten we je op weg naar plekken waar je informatie over kennis en ontwerpen kunt vinden en met elkaar delen.

Werkbezoek FabLab+
13u30, 30 deelnemers
15u, 30 deelnemers

  • FabLab+ ligt op wandelafstand van de AP Hogeschool. We vertrekken in groep aan het onthaal. Tijdens deze sessie breng je een bezoek aan het FabLab en krijg je de kans om in gesprek te treden met de coördinatoren en begeleiders van deze creatieve werkplaats.

3D-printing - Ingegno
13u30, 15 deelnemers
15u, 15 deelnemers

  • 3D-printing is één van de nieuwe technologieën die misschien wel meest tot de verbeelding spreken. In deze workshop bouwen we op basis van een boek een decor dat we ontwerpen en printen met een 3D printer uit een zelfbouwkit.

    Ingegno biedt labo’s en workshops aan rond STEAM. Maria-Cristina Ciocci is een enthousiaste wiskundige die onder het motto ‘Je kunt meer dan je denkt. Experimenteer, denk en fantaseer samen. Da’s leuk! En durf de creatieve denker en de probleemoplosser in jezelf te ontdekken’.

Arduino - Nerdlab
13u30, 15 deelnemers
15u, 15 deelnemers

  • Arduino? Arduino is een klein computertje dat je toelaat om – kort door de bocht – 5 jaar ingenieur elektronica over te slaan en meteen interactiviteit toe te voegen aan al je makerprojecten. Het zorgt voor het uitlezen van sensoren (bijv. licht of warmte), het bedienen van knoppen en het triggeren van LEDs, schakelaars, motoren en nog veel meer. Open source, goedkoop en goed gedocumenteerd.

    Na deze workshop van Nerdlab (Hannes D’Hulster) begrijp je wat Arduino is en weet je hoe we via een lichtsensor en een beetje programmeren een lampje kunnen doen branden. Letterlijk en figuurlijk. We gaan ook in op de mogelijkheden binnen context van bib en cultuurhuis.

Code-workshop - Digitale Wolven
13u30, 15 deelnemers
15u, 15 deelnemers

  • In deze code-workshop (zonder computer, jawel) leer je welke formats werken als je wil inzetten op het aansterken van de technologische vaardigheden van meisjes. Waarom zouden meisjes moeten leren coderen? Waar moet je opletten bij dit soort workshops? Mogen het echt alleen meisjes zijn? Hoe leid je toe naar gemengde groepen? Welke expertise bestaat er al en waar vind je die?

    Cindy Smits van Digitale Wolven laat kinderen en jongeren op een speelse manier kennismaken met de oneindige mogelijkheden van ICT en technologie. Ze organiseren workshops, vakantiekampen en navorming.

Scratch in pink- Digitale Wolven
13u30, 10 deelnemers
15u, 10 deelnemers

  • Steven van Digitale Wolven zal jou in deze workshop laten kennismaken met een van hun codeeractiviteiten specifiek voor meisjes. Tijdens deze sessie maak je kennis met Scratch, een programmeertaal ontwikkeld voor kinderen, en leer je hoe je ermee aan de slag kan om meisjes aan te trekken om hun e-skills te versterken.

De bibliotheek als informatiemakelaar en de makerbeweging: kritische reflecties - Constant vzw
13u30, 20 deelnemers
15u, 20 deelnemers

  • In de makerbeweging wordt veel gediscussieerd over de rol van informatie en delen, het domein bij uitstek van de bibliotheek. Tijdens deze sessie krijg je eerst uitleg over de basisideeën en -begrippen zoals creative commons, licenties, repositories en delen. Waar vind je bestaande design ontwerpen en projecten? Wat kan je hier mee doen? Hoe kan de bib zelf kennis produceren en het delen van kennis bevorderen binnen de makerbeweging? Welke hangijzers zijn er? Online repositories en platformen zijn namelijk geen neutraal terrein en vaak verbonden aan belangen.
    Wendy Van Wynsberghe van Constant vzw gidst je kritisch langs een overzicht van platformen en online bibliotheken en hun mogelijkheden en beperkingen.

Lasercutting - FabLabFactory & Londerlab
13u30, 10 deelnemers
15u, 10 deelnemers

  • Lasercutters zijn waarschijnlijk de meest toegankelijke toestellen uit de FabLabs. Tijdens deze workshop ga je er zelf mee aan de slag. Hoe werkt het en wat kun je er mee doen? Staat zo’n toestel op zich? Welke expertise moet je in huis halen? En waar vind je die?

    FabLabFactory zet zijn mobiele steammachine in. Londerlab, één van de 9 projecten die Cultuurconnect begeleidt, is sinds maart aan de slag met een lasercutter in Londerzeel. Vanuit hun gedeelde expertise begeleiden ze deelnemers bij hun eerste stappen met een lasercutter.

LEGO Education WeDo2.0 en EV3 - Rato Eductions
13u30, 15 deelnemers
15u, 15 deelnemers

  • Coderen, zelf creëren of STEM zijn vandaag hot topics ... maar hoe ga je daarmee aan de slag? Via de materialen van LEGO Education is dit kinderspel. Met de intuïtieve, op pictogrammen gebaseerde drag-and-drop-software en de interactieve projecten ervaar je onmiddellijk dat kinderen vanaf 7 jaar zich snel kunnen verdiepen in programmeren, techniek en het oplossen van problemen. Daarnaast laten we je ook kennismaken met de LEGO EV3 robot en de software.

    LEGO ® blijft een immens populair speelgoedmerk. Met Lego Mindstorms springen ze mee op de golven van de makermovement. Enkele bibliotheken bieden al met een enorm succes workshops aan. Ontdek hier wat dit inhoudt en voor jou lokale context zou kunnen betekenen. Rato Education is een geautoriseerde LEGO ® Educaton Partner. Ze focussen op de 21th century skills en bieden workshops aan met o.a. Lego Mindstorms. Dieter Bertin helpt het kind in ons te herontdekken.

Robot-workshop - Fyxxilab
13u30, 15 deelnemers
15u, 15 deelnemers

  • Isabel Allaert van Fyxxi wijdt ons in in de wondere wereld van de robotica. In deze workshop ga je aan de slag met recuperatiemateriaal. Je gebruikt oud elektronica materiaal om een trilrobot mee te maken. Je leert de basisbeginselen van elektronica en zet je eerste stappen in de robotica. Ook bibliotheken en cultuurhuizen moeten hun weg vinden in de technologische impact van robots op mens en maatschappij. En heel wat denken begint bij doen en ervaren.

    Fyxxi is een project van eduCentrum vzw. Ze richten het Fyxxilab in met begeleidende workshops voor kinderen en jongeren. Zetten in op uitleenkoffers en ondersteuning voor onderwijs en andere sectoren.

PRAKTISCH

DOELGROEP

Deze inspiratiedag mikt op medewerkers van bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra die willen starten met introducties, workshops of formats binnen de makerbeweging.

INSCHRIJVINGEN

Deelname aan deze dag kost 40 euro. De inschrijvingen starten op dinsdag 21 maart.
Door groot succes is het niet meer mogelijk je in te schrijven voor deze studiedag.

De inspiratiedag vindt plaats in de gebouwen van de AP Hogeschool Antwerpen in de Meistraat 5. Een wegbeschrijving vindt u onderaan.

Focus op Makerspaces is een samenwerking tussen Cultuurconnect, VVBAD en de partners van de Digitale Week.

Bekijk het programma:

Programma

9u30

Onthaal

10u00

Focus op Makerspaces

  • Welkom - Patrick Vanouplines, VVBAD
  • Makerspaces, FabLabs, Medialabs? Wegwijs in de mogelijkheden - Koen Vandendriessche, Cultuurconnect
10u30

Focus op het format

  • FabLab Zeeland - Alinda Mastenbroek & Anne-Marie van Houtert
11u15

Koffiepauze

11u30

Focus op de meerwaarde: Waarom is de makerbeweging interessant voor bibliotheken en cultuurhuizen?

  • FabLab+ Antwerpen - Yves Molenaers, over de kansen op vlak van educatie
  • Rail Girls - Lien Van Den Steen, over de kansen voor meisjes en vrouwen
  • Nerdlab - Hannes D’Hulster, over de artistieke en creatieve kansen
12u30

Middagpauze

13u30

Focus op kennismaking en concrete formats

13u30

Eerste parallelsessie

15u00

Tweede parallelsessie

16u30

Netwerkdrink


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be