Focus op Auteursrecht

Focus op Auteursrecht

Focus op Auteursrecht

Datum maandag 10 oktober 2016
Locatie PXL Hasselt Toon op kaart
Organisator VVBAD

Een gebruiker van je bibliotheek kopieert cd's op zijn/haar laptop in de bib. Kun jij daarvoor aansprakelijk gesteld worden? Je archief wil stukken digitaal ter beschikking stellen, mag dat zomaar? Moet je auteursrechten betalen als je een folder maakt over de bibliotheek, op basis van een folder die de vorige bibliothecaris maakte? Mag je als universiteitsbibliotheek alle cursussen digitaal ter beschikking stellen? Wie ziet er nog de bomen door het bos met Europese richtlijnen en regels?

Op maandag 10 oktober Focussen we op auteursrecht en gaan we dieper in op de vragen die leven in de sector.
Je krijgt er een algemene introductie (wat mag wel/niet, wie is verantwoordelijk,...), een overzicht van de ontwikkelingen op internationaal niveau en een kijk op verschillende beheersvennootschappen. Daarnaast is er ook tijd voor discussie over de vragen die leven in de sector.

Bekijk het programma:

Programma

9u30

Onthaal

10u00

auteursrecht: de basisprincipes (Joris Deene)

10u45

de rol van de beheersvennootschappen (Emmanuel Van Melkebeke)

11u15

pauze

11u30
De hervorming van het Europees auteursrecht: belofte maakt schuld (Herman Rucic) De Europese Commissie (EC) heeft op 14 september haar langverwachte plannen voor de hervorming van het Europees auteursrecht voorgesteld. Deze presentatie gaat dieper in op de beloftes van de Commissie naar aanloop van deze hervorming en het voorstel dat uiteindelijk op tafel gelegd werd. In deze context, krijgt het publiek een uiteenzetting over de betrokken actoren, de pijnpunten en hoe de bibliotheek en archiefsector zich kan inzetten om haar belangen te verdedigen in dit dossier.
12u00
Libraries and Global Access to Knowledge - IFLA internationally (Stephen Wyber, a Policy and Research Officer at IFLA) Thanks to the internet, we are facing a new normal in terms of our abilty to access, create and share knowledge. However, barriers exist to realising this potential, both at the national and international levels, thanks to inadequate frameworks at both the national and global levels. IFLA is active in pushing for progress on all of these points: At WIPO, we are making the case for a global legal instrument that drives up standards in developing countries, and makes it possible for libraries to operate internationally At the UN, we are active in ensuring that Agenda 2030 makes full use of the contribution of libraries, and that discussions on internet governance promote equitable access to information. At regional level, we are bringing together librarians in order to make a stronger case for reform. At national level, we are supporting national library associations in order to help them improve their own services and engange with government. The presentation will cover IFLA's work across these areas.
12u30
lunch
13u30
break out sessies
14u45
Pauze
15u00
Creative Commons (Gwen Franck, regionale coördinator Creative Commons) Creative Commons licenties zijn een welbekende 'hack' om copyright-issues te omzeilen. Auteurs kunnen ze gebruiken om op een eenvoudige manier duidelijk te maken hoe hun creaties kunnen worden hergebruikt. Gebruikers zien in één oogopslag wat wel en niet kan met een werk onder een CC licentie. In deze presentatie wordt dieper ingegaan op de precieze werking van deze licenties en hun belang voor 'open science'
15u30
terugkoppeling van de break-out sessies
16u00
Regel je auteursrechten aan de bron. Modelbepalingen voor bestekken en rechtspositieregeling (Bart Severi, Coördinerende archiefdienst Vlaamse overheid) Sinds enkele jaren maakt de Vlaamse overheid werk van het ontsluiten van haar informatie als open data. Een aantal lokale besturen neemt vergelijkbare initiatieven en besteden tijd en middelen om hun documenten of data gratis ter beschikking te stellen. De nieuwe regelgeving over hergebruik van overheidsinformatie zal daarin een nieuwe stroomversnelling brengen, zowel voor de Vlaamse overheid als voor de lokale besturen en alle andere bestuursinstanties. Bij de omzetting van de Europese Richtlijn werkten we een aantal lacunes en obstakels weg, zoals uniforme modellicenties of het hergebruik door andere bestuursinstanties. Maar een belangrijk obstakel blijft bestaan. Overheidsinformatie die auteursrechtelijk beschermd is, mag niet hergebruikt worden. De auteur kan uiteraard zijn toestemming geven, maar voor grote hoeveelheid van data en bestuursdocumenten is dat onwerkbaar. Omdat we overheidsinformatie maximaal willen ontsluiten en herbruikbaar maken, zochten we een mogelijkheid om eenvoudiger met auteursrechten om te gaan voor de twee domeinen waar we zelf vat op hebben: de informatie die gecreëerd wordt door ambtenaren en de informatie die ontvangen wordt bij een overheidsopdracht. We ontwikkelden twee modelbepalingen die de overdracht van die vermogensrechten en een deel van de morele rechten naar de bestuursinstantie regelen. Daardoor kan deze informatie veel eenvoudiger hergebruikt worden. De modelbepalingen kunnen eenvoudig ingebed worden in de rechtspositieregeling van uw organisatie en uw bestekken. Bart Severi was helaas verhinderd en kon niet spreken op de studiedag. Je vindt in de presentatie wel een aantal links naar interessante informatie
16u30
voorstelling brochure
16u45
afsluitende drink

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be