FAME-studiedag 1: juridische en ethische aspecten van gezichtsherkenning

FAME-studiedag 1: juridische en ethische aspecten van gezichtsherkenning

Schrijf je in

Werk je vaak met fotografische en audiovisuele collecties? Dan merkte je misschien al dat goede inhoudelijke metadata zelden voorkomen. Dit beperkt niet alleen de vind- en doorzoekbaarheid van deze collecties, maar ook het (her)gebruik ervan. Daarom onderzoeken we in het FAME-project of (semi-)geautomatiseerde gezichtsherkenning de hiaten kan helpen opvullen. Maar welke juridische of ethische bezwaren komen hierbij kijken? Op 18 januari duiken we samen dieper in dit thema tijdens de eerste FAME-studiedag.

Datum dinsdag 18 januari 2022
Locatie Brussel
Organisator meemoo

Gezichtsherkenningstechnologie

Werk je vaak met fotografische en audiovisuele collecties? Dan merkte je misschien al dat goede inhoudelijke metadata zelden voorkomen. Dit beperkt niet alleen de vind- en doorzoekbaarheid van deze collecties, maar ook het (her)gebruik ervan. Daarom onderzoeken we in het FAME-project of (semi-)geautomatiseerde gezichtsherkenning de hiaten kan helpen opvullen. Maar welke juridische of ethische bezwaren komen hierbij kijken? Op 18 januari duiken we samen dieper in dit thema tijdens de eerste FAME-studiedag.

Wat?

Kan gezichtsherkenningstechnologie het gebrek aan degelijke metadata in cultureelerfgoedcollecties deels opvangen? Dat is de hamvraag van het FAME-project. Samen met KunstenpuntKOERSADVN, het Archief van het Vlaams Parlement en IDLab hebben we enkele pilootprojecten op poten gezet waarin we de mogelijkheden van gezichtsherkenning onderzoeken, toegepast op audiovisueel materiaal van cultureelerfgoedcollecties.

Met deze toepassing van artificial intelligence (AI) en machine learning moeten we voorzichtig omspringen: zo is het belangrijk om rekening te houden met de privacy van de afgebeelde personen en het auteursrecht dat op het materiaal rust. Deze eerste van drie studiedagen zal zich dan ook toespitsen op de juridische en ethische aspecten van gezichtsherkenningstechnologie.

De tweede en derde FAME-studiedagen volgen in februari en maart 2022. Op 22 februari zullen we kijken naar gezichtsdetectie en de opschaling van de infrastructuur. Op de laatste studiedag in maart zullen we dan dieper ingaan op gezichtsherkenning en de transformatie van de registratiepraktijk. We maken de datum hiervoor later bekend.

Voor wie?

Zin om mee kritisch na te denken en van gedachten te wisselen over de mogelijkheden en beperkingen van gezichtsherkenningstechnologie? Deze studiedag is interessant voor iedereen die werkt rond metadata in fotografische en audiovisuele collecties. Ook als onderzoeker, ontwikkelaar, journalist, politicus of student met een interesse voor toepassingen van gezichtsherkenningstechnologie ben je welkom.

Programma

Wat er allemaal op het programma staat?

  • Een korte introductie over het thema vanuit een breed maatschappelijk oogpunt door Dominique Deckmyn (redacteur Cultuur en Media, De Standaard).

  • Toelichting van het juridisch kader door Rutger Goeminne (juridisch medewerker, meemoo).

  • Keynotelezing door Catherine Jasserand-Breeman (postdoctoraal onderzoeker, Centrum voor IT & IP-recht, KU Leuven).

  • Toelichting van de omgang met juridische en ethische aspecten binnen het FAME-project.

  • Om af te sluiten: een panelgesprek met specialisten en ervaringsdeskundigen. Hierna volgt een interactieve vragenronde waarbij we benieuwd zijn naar jouw mening over de praktische toepassing van gezichtsherkenningstechnologie bij het metadateren van cultureelerfgoedcollecties.

Praktische informatie

De FAME-studiedag vindt plaats in het Vlaams Parlement (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel), op dinsdag 18 januari van 13:30u tot 16u. De lezingen gaan door in het Engels. Aansluitend heb je de mogelijkheid om iets te drinken, onder voorbehoud van de dan geldende COVID-19-maatregelen.

Deelname is gratis. Je kan je inschrijven tot 14 januari.

Om de toegang tot het gebouw te verstrekken, bezorgen we je naam, geboortedatum en organisatie aan het Vlaams Parlement. Let op: onder de geldende COVID-19-maatregelen is het vertonen van een Covid Safe Ticket (CST) bij de ingang verplicht.

Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be